Алтернативни енергоизточници > Toroidal Power Unit - Steven Mark
Проект - Етерен вихър (тетраедърно TPU)
vitan:
--- Цитат на: Gogo55 в Октомври 18, 2009, 08:44:42 pm ---...защото такава идеално работешта схема няма никъде по нета и отделно струва доста парички!...
--- Край на цитат ---
Да де, нищо лично, но сега ти май стана тоя дето реве за пари.... :) Споко, естествено тия неща струват доста пари - и като ноу-хау и като части.
Ако двамата обаче се съревновавате в материята ВИСОКИ ВОЛТАЖИ + ВИСОКИ ЧЕСТОТИ, аз ще заложа на EDM electonics, най-малкото защото знам неща, които ти не знаеш. Иначе за теб е лесно да се събере необходимата информация в Нета - просто ти си я написал.
Схемата може да се подкара и на 100 kHz + 300V. Това е минимума според мен, но габарита ще е доста голям. Иначе, както ти е известно на човек, който е в час му е достатъчна само идеята за дадено устройство - нищо повече. Тук има повече от това. Което си дал като забележки може да се допълни с още препоръки. И ти вероятно го знаеш. Мислиш ли, че EDM electonics не е наясно със захранвания, развързвания, писти и пр.? Е, може да не е подкарвал мощни двигатели, но пък е подкарвал други работи.
Защо този, който е пуснал в Нета Етерния вихър е дал само идеята? Лично на мен ми е предостатъчна, за да знам колко време, пари и балтия след това струва.... И автора се е сетил, че този който го започне този проект, ако не е в час, може да не се сети за балтията. А ако не е в час, няма да стигне до никъде. Щото морето не е до колене. Щото това си е мини ел. централа - ако не е поредната димка на МАТРИЦАТА разбира се.
mzk:
Хора не се карайте. Нека пазим форума чист. И без това не ни е леко да се съобразяваме с всички и пишещите тук да са доволни.
Моето мнение е, че когато яденето е безплатно нямаме право да коментираме качеството му. Нека коментарът на Гого55 е ориентир за схемата. Всеки който реши да се занимава с това има глава на раменете и надали хора, които не разбират от електроника ще се втурнат веднага да търсят свободната енергия. Аз също смятам, че моят опит е доста скромен, макар времето да минава.
В този ред на мисли ще ви призова да не превръщате темата в ненужен спор, нека се съобразяваме с етерния вихър.
;)
Радeв:
Здрасти!
Ето малко снимки на новия ми макет. Този път всичко е оразмерено до милиметър. Спазени са размерите на правилен тетраедър.
Радиусите на описаната окръжност на който съм разположил бобините са от клечки за зъби.
Ролките на които са навити бобините са 43mm с диаметър 1,4cm навити са от ивици ксерокс хартия слепени с лепило от брашно и вода, всяка от тях има по 60 навивки от лакиран меден проводник с диаметър 0.5мм. За външната конструкция е скроена отс тирофон и залепена с каноколит.
Ето снимки:
vitan:
Радко, за какви напрежения, честоти, токове/мощност говорим? Да беше посмятал малко и да бе казал за какво иде реч... Току виж си се учудил от себе си.
Радeв:
Индуктивноста е 18uH. А тока зависи от напрежението и честотата, и няма да превишава 8A което означава че няма да работя с високи напрежения при ниски честоти и обратното при високи честоти ще работя в по-високи напрежения, но според теорията тука се гони определен хармоник (а при хубавите правоъгълни импулси + индуктивен товар = ефира е предоволно пълен с хармоници), по този повод дори мисля да пробвам по-нататък и с IRFZ44N - нискочестотни мосфети с нулево съпротивление на дрейна (под 20mOhm). (правят най-стръмния фронт който съм виждал някога при товар 10-12A). Като ще променя схемата да намаля коефициента на запълване.
Z=2*pi*f*L //И като се взме в предвид че подавам коеф. на запълване е 1/3...
Мисля да Пробвам със 120V (с таакъв трансформатор разполагам) като за начало. Но преди това ще видя на осцилоскoпа до каква честота се справят IRF840 с активен товар.
@vitan, защо си мислиш че доматите ги ям с колчетата?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия