Алтернативни енергоизточници > Toroidal Power Unit - Steven Mark
Проект - Етерен вихър (тетраедърно TPU)
jantar:
Ето ти един генератор :)
Можеш да му променяш и честотата и коефицента на запълване и работи безотказно
vitan:
След U1A имаш U1B - т.е. един буфер (от същия чип) да се минимизира влиянието на следващото стъпало в/у генерациите. Нямаш голяма стабилност на честотата, но вероятно не е критично. Ако имаш честотомер може да мернеш колко плава честотата (аз имам 2 >> по-качесвен и самоделка).
EDM electronics:
Един въпрос:
Това чудо, тетраедъра, някой по света направил ли го е, има ли данни че то найстина работи или е просто една теория.
Ако някой има информация, клип на работещ тетраедър - моля да я сподели !
jantar:
какво разбираш под стабилна честота :)
Ако искаш суперстабилна честота - слагаш кварц.
Не мисля че тук е ит такова значение стабилността на честотата, а продължителността на импулсите към намотките.
А втори буфер не е необходим като се има предвид че управлява cmos вход (споменаваще се за 4017) иначе ако иска да ги навърже всичките свободни буфери след генератора.
Останал съм с убеждението че Radko търси просто и надеждно решение иначе варианти мнооого ;D
vitan:
Колега, имам достатъчно опит да твърдя, че един RC генератор, особено ако не е добре проектиран и направен може след 1-2-5-10-20 минути може да избяга от честотата. Не е необходима голяма точност, но ако бяга от честотата какво правим? При тоя проект се търси и резонанс...
Слагането на буфер след генератор си е в нормите на добрата практика, а той ще има излишни...
Между + и - на захранването на чипа трябва да има минимум и развързващ кондензатор, съобразен с честотата.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия