Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електроника в автомобили и мотоциклети

Дневни светлини DRL (самоделка)

<< < (2/3) > >>

zxsec:
Ето примерни на автомобили, със заводски ДРЛ на дългите.
http://www.chris.roehrig-online.de/bilder/Audi/DRL.JPG
http://media.caranddriver.com/images/09q4/317764/2011-toyota-sienna-se-photo-317836-s-1280x782.jpg
http://www.carautoportal.com/car-images/toyota/toyota-avalon/toyota-avalon-new.jpg
http://0.tqn.com/d/cars/1/0/8/0/2/005_2010_Lexus_ES_350.jpg
http://img.autorambler.ru/images/bkk/1219x914/a5c88cc52e885c04c806f8a41a9c5041.jpeg
http://img.favcars.com/lexus/lx/lexus_lx_2008_photos_1.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/VW_Transporter_at_2011_UCI_Road_World_Championship.jpg

от тази дискусия http://www.renault-bg.com/smf/index.php?topic=104476.150

Радeв:
Настройил съм дневните светлини /дългите/ да светят визуално колкото късите. Предимството е че консумира над два пъти по-малко енергия. Да, свети в очите, но не повече от къси светлини, то това е и "замисъла" на дневните светлини. С намален интензиет на дългите през светлата част на деня е невъзможно да заслепи.
При тез печки на колела е цяло кощунство да ги  натоварвяш с допълнителни загуби.... Хората са измислили LED дневни светлини, но наще тикви - КАТ-аджии не отбират....
В статията са описани изключително компетентно всички аспекти около проблема "дневни светлини":
http://www.tuning.bg/avto-novini/drl-dnevni-svetlini-polezna-informaciya-otnosno-izpolzvaneto-im-v-balgariya-23124

И за десерт:

--- Цитат ---Доводите могат да бъдат обобщени по следния начин:
1. Намалена забележимост на пешеходци, колоездачи и мотористи.
2. Отблясъци от диодните Дневни светлини.
3. Повишена консумация на гориво.
4. Увеличени въглеродни емисии.
5. Увеличени разходи за инсталиране и подмяна.
6. Изтощаване на акумулатора.
7. Намалена забележимост на стоповете на другите автомобили.
8. Дневните светлини карат водачите да забравят да включат късите светлини.
9. Намалена забележимост на колите без Дневни светлини.

Един от най-сериозните опоненти на Дневните светлини е Организацията на шофьорите ПРОТИВ Дневните светлини в Обединеното кралство (The Association of Drivers against Daytime Running Lights UK). Те твърдят, че проучванията, направени в северните страни, НЕ са показали намаляване на катастрофите или това намаляване е частично и свързано с увеличение на катастрофите специално с участието на пешеходци.

Според тях, въвеждането на Дневни светлини ще доведе до изпускането в атмосферата на Обединеното Кралство на повече от 1.8 милиона тона въглероден двуокис. Прави впечатление, че изчисленията и проучванията са направени на базата на 55W лампи, използвани в късите светлини. Не са взети предвид Дневните светлини, използващи диоди (LED), където консумацията е около 5W.

Доводите и проучвания на DADRL могат да бъдат намерени в следните документи:
--- Край на цитат ---

П.С. Вие ако ми видите електровелосипеда как е накичен.... Отстрания има зелени светодиодни ленти, отзаде червени.
А, един познат дори си е монтирал син буркан на шосеен велосипед. :V

EDM electronics:
Използването на дълги светлини при разминаването на автомобилите на не по-малко от 150м, в момента и на не по-малко от 50м зад друго МПС е забранено, независимо дали е ден или нощ. Причината е именно защото заслепяват. И няма никакво значение с каква мощност е крушката на колата, пък дори и да свети, като свещ.

Използването на светлини през светлата част от денонощието не е конкретизирано от закона, а е дадено алтернативно, т.е. "дневни светлини" - всякакви разрешени съгласно Наредба № 86 от 8 януари 2004г. и Директива 2008/89/ЕО на Комисията от 24 септември 2008г. (може и дълги, като се спазва горната забрана) или "къси светлини".

А специално за мотористите: През деня мотоциклетите трябва да се движат с включена къса светлина отпред и с включена габаритна светлина отзад! - съгл. Правилника за прилагане на ЗДвП. Габаритните светлини в никакав случай не са дневни светлини, още по-малко са къси светлини. Интензитетът и цвета на дневната светлина е нормирана: не по-малко от 400cd и не-повече от 800cd, температура 2856К. Площта на фара не трябва да е по-малка от 40 кв.см. и т.н.
 
Или казано с "две думи": Използваните светлини през деня, могат и да са дълги светлини, като се спазва забраната за тяхното използване съгласно чл. 70, ал. 2 от ЗДвП. Габаритните светлини в никакъв случай не са дневни или къси светлини.

Радeв:
Според мен няма какво повече да се желае. Не ми се искаше да добавям допълнителни елементи, но няма как..... Би могло към гейта на мосфета да се подаде директно напрежение от габаритите. Но ще се вдигне много тока в изхода на 555 и може да се повреди.... Да се използва извод Reset е неуменстно понеже с P канален мосфет се работи в инверсен режим.
Остана платчица да измислим, според мен няма нужда от други "екстри". /Който иска екстри да си купи готов модул - 20лв са в магазина..../ Или най-добре да си купи светодиодни дневни светлини.

П.С. Би било полезно да се  вкючва 15-20 секунди след запалване на двигателя.
Но аз обичам да карам по инерция на изгасен двигател... :P /това в кръга на шегата, но се случва да паркирам по инерция, ей така за купона/

Радeв:
79XX е стабилизатор за отрицателно напрежение, а аз го използвам за стабилизиране на виртуална/повдигната маса. По-добре от ценер с резистор.... :)
М/у другото с още един 555 или само с един 556 лесно ще стане пускането на фаровете със закъснение след запалването на двигателя. T.е. докато спре да свири ремъка. :D /Mоже да измислим няква детекция за свирене на ремъци и докато не спре няма пускане на фарове ......   8)/

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия