Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електроника в автомобили и мотоциклети

Дневни светлини DRL (самоделка)

<< < (3/3)

mkereziev:
Аз съм ги направил по тази схема, светят на 50% дългите и съм много доволен. Досега са ме спирали 3 пъти през деня за проверка и не е имало проблем с КАТ.

Чичо Манчо:
Здравейте ! малко да събудя темата : понеже виждам че се е оформил малък спор за къси или дълги DRL светлини искам да поясня : В Европа е забранено да се ползват дългите за тази цел дори и с намален капацитет на светене, за това всички производители на автомобили за европейския пазар ги правят така че да се включват автоматично късите ( може и с номинален капацитет на светене . С това се съобразяват и производителите на аксесоари които представляват част от автоматичното включване на DRL светлините . В северна Америка се ползват ( т.е. е разрешено ) дългите светлини но до 60 процента от капацитета , с това се съобразяват всички производители на автомобили, както и европейски и азиатски когато произвеждат за американския пазар. Искам само да припомня че в Мексико и повечето щати на САЩ не са задължителни , само в Канада доколкото знам са . А сега и малко коментар по въпроса от мен: всички ние знаем че в нашата мила родина всеки прави каквото си иска, както си иска и когато  си пожелае и тези които трябва да контролират и наказват никакви ги няма  ( май поради незнание на закона иначе биха изкарали повече парички от всичко друго ) . Може би повечето от нас знаят че неоригиналния ксенон е абсолютно незаконен и даже опасен, доста от нас знаят че допълнителните халогенни фарове ( дори и заводските оригинални ) се включват само при намалена видимост под 50 м..Трябва да се научим да спазваме законите или най-малко да се съобразяваме с другите около нас, особено на пътя защото там е опасно за всички ни .

EDM electronics:
Чичо Манчо, много добре и вярно казано. Подкрепям напълно!!!

Няма да има проблеми, ако всеки си слага каквито си иска джунджурии, стига да са позволени от закона и да не пречат на останалите. Ама както казваш, у нас 90% правят точно обратното на това което трябва. Масово шофьорите си вдигат нагоре късите светлини и слагат много силни крушки, за да виждат те добре, а останалите да ги заслепяват. Омръзнало ми е да хабя нерви по пътя от подобни меко казано идиоти - оправия няма. Обикновено, точно те си слагат всякакви забранени светлинки и др. играчки, които отвличат вниманието на останалите участници в движението и създават условия за пътни инциденти, като израз на рогашкия си произход и манталитет, зародил се в градски условия.

x_name41:
Ето предоставям на вашето внимание моето старо изобретение: "Дъгова газоразрядна лампа за автомобилни фарове". Идеята си спомням ми дойде, когато много отдавна съзерцавах импулсната лампа на светкавицата на обикновен фотоапарат и си помислих, дали не може да се направи подобна лампа само че за продължително светене и за автомобил, и ето така накрая измислих дъговата лампа за автомобилни фарове. Бих искал да отбележа, че тогава по онова време още тези лампи ги нямаше в България, нямах нито интернет, нито източници за подобна разработка, просто идеята ми хрумна ей-така както си съзерцавах импулсната лампа на фотосветкавицата, то и затова всъщност тръбичката много прилича на лампа на фотосветкавица :) От технологична гледна точка такава тръбичка в настоящия момент е напълно възможно да се изработи от поликристален алуминиев окис (керамична полупрозрачна тръбичка) като тези в натриевите лампи, като преди време тяхната изработка уж била много скъпа, според сведенията от руската техническа литература по газоразрядни източници на светлина :)

pecata:
Радев, виждам, че темата е стара, но ми се искаше да попитам как да накарам схемата ти да не ограничава мощността до 30%, а да си работи на 100%? Не искам да ограничавам мощността, защото ще захранвам 2X20w диоди (а не халогенни крушки) и искам да светят на 100%, че се боя да ги димирам (скъпички са диодите). Иска ми се и да се запази опцията за забавеното палене. Благодаря предварително.

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия