Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електроника в автомобили и мотоциклети

Дневни светлини DRL (самоделка)

(1/3) > >>

Радeв:
За тези, които незнаят идеята е следната:
Вместо задължителните къси светлини, през ШИМ директно се пускат дългите на около 30%.
Така при същото светене се намалява консумацията до около 30-40W от фаровете, габаритите не светят, дъъг живот на крушката.
Принципно има какво още да се желае, но мисля че това е доста опростен вариант. Аз сложих и ярък червен светодиод, вързан паралелно на фаровете.

За мосфети може да се използват IRF9Z34N, IRF5305.

П.С.  Друг вариант който съм срещал е през релета да се превключат дългите последователно, така крушките светят на 6V.
Продават се и готови модули за около 20-тина лева, с който има мек старт на фаровете и д.р. глезотии.

***
Altium:  схемата ти е добра, остава да помисли как да реализира плавно спиране и пускане на ШИМ-а, за да не светва студената крушка рязко на пълна мощност.
Идея: DTC на таймера 555 лесно се модулира с подадено напрежение на краче 5 - http://www.personal.psu.edu/axl17/242l9.pdf
Остава само да добавиш кондензатор и транзистор, който бавно (за около 3s) отнема напрежениеto, подадено през резистор към краче 5.

EDM electronics:
Радeв, късите светлини са къси не защото спиралата е с по-малка мощност в сравнение с дългите /напротив, повечето съвременни крушки са с по-мощни къси спирали/, а защото светят наблизо - на късо разстояние. В самата крушка има рефлектор, който прави това ограничение. Дългата светлина, макар и с по-малка мощност /това което искаш да постигнеш/ пак свети надалеч, макар и с по-слаб интензитет.

Подобно приспособление, нито ще замени късите светлини, нито ще доведе до някаква икономия от крушки. /За сведение, аз за 27 г. шофьорлък съм изгорил 1 крушка!/. С подобно приспособление ще затрудниш останалите участници в движението, както и с всички онези китайски джунджурии, дрънкулки и маймунджулъци от светодиоди, мигащи лампи и пр., които отвличат вниманието на шофьорите. Такива бълг. "граждани" строго биват санкционирани от пътните полицаи в Западна Европа.

roskoj:
Здравейте.
EDM electronics, каква е идеята на дневни светлини DRL според теб, защото не съм съгласен с написаното.
Идеята на Радев не е лоша, защото става въпрос за светлата част от денонощието.
И да спомена, и за автомобилите с фабрично направени DRL светлини от лед-модули.

Поздрави.

zxsec:
... има доста автомобили, в които фабрично са реализирани дългите светлини с намалена мощност за DRL ...

sheki:

--- Цитат на: zxsec в Септември 25, 2012, 02:21:45 pm ---... има доста автомобили, в които фабрично са реализирани дългите светлини с намалена мощност за DRL ...

--- Край на цитат ---

Посочи ми изрично такива аз до сега не съм виждал фабрични, за мен това нещо е в нарушение на закона, може да имат всякакви други светлини ама не и дълги светлини. Аз карам в момента с модул на късите светлини с 40% мощност и се вижда доста добре.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия