Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Влияние на електрически заряд върху компас

<< < (3/13) > >>

FRIENERZHI:

--- Цитат ---Може да се навият няколко витки върху кинескоп, за предпочитане от малките кръгли тръби за осцилоскопи и да се види дали има индуциран ток при включване и изключване на тръбата.
--- Край на цитат ---
Идеята е много добра, за съжаление не разполагам с такава тръба от кинескоп.Навремето имах на тавана стар телевизор, който ако не бях го изхвърлил до този момент, би свършил работа  ;D

--- Цитат ---Другия вариант е с Ван де Грааф генератор или подобен.
--- Край на цитат ---
Такъв генератор дали може да се намери отнякъде?
Сетих се че с железен прах е бесмисленно да пробвам, защото щом земното магнитно поле не му влиае, то означава че и полето което е индуктирано от наелектризираното тяло, което не влиае на стрелките на магнита, няма да повлиае и на железният прах.

FRIENERZHI:

--- Цитат ---Добавка (идея за измерване):
http://www.dicks-website.eu/coulombmeter/enindex.htm - виж прикачената картинка.

Когато отрицателно заредената пръчка А се поднесе близо до плочата B, отрицателно заредената пръчка ще привлече същото количество положителен заряд от плочата B. Източник на този заряд е горната плоча на кондензатора, която става отрицателно заредена. Следва привличане на същото количество положителен заряд от долната (заземената) плоча на кондензатора. Така кондензаторът C се зарежда и волтметърът може да отчете напрежението на краищата му, пропорционално на измервания заряд.
--- Край на цитат ---
Това е най добрият вариант, според мен. Би ли ми препоръчал вида на кондензатора, откъде може да се намери, или може да се направи с подръчни материали ;)

mzk:
Задачата ти никак не е лесна. Явно нямаш оборудване - елементи, измервателна апаратура. Машините, които споменавам не са много евтини. Може да се намери нещо изхвърлено от училищен кабинет по физика (обикновено рушат машините или въобще не се ползват последните години).

Според мен първо трябва да се направи реперна установка - проводник, по който да се пуска прав ток. Зарядът е 1C = 1A * 1s, т.е. при 1А ток за секунда имаме един кулон. В близост до проводника се поставя компаса и се следи отклонението. Така ще има яснота при какъв заряд се наблюдава отклонение на компаса. А може и да се придвиди някакъв друг измервателен прибор.

1C = 1F * 1V. Т.е. един кулон е доста сериозен заряд.

Според мен най-добре е да се измисли друга постановка, защото тази ми се вижда малко сложна. Имам разни счупени телевизори, ще видя дали ще имам време да си поиграя с тях тези дни.

FRIENERZHI:

--- Цитат ---Задачата ти никак не е лесна
--- Край на цитат ---
Разбирам че е така, затова призовавам някой от форумистите които има желание, и има необходимото оборудване , да експериментира с наелектризирано тяло, тоест да определи с тези параметри на моят опит зарядът който се натрупва, и дали той се оказва недостатъчен за отклоняване на стрелките на магнита. Лека вечер:)

Радико:
Ето Тука едно хубаво руско обяснение как да си направиш електростатичен генератор http://www.macmep.ru/vimshurst.htm. Ако текста излиза на маймунки промени кодирането на страницата на "unicode utf-8"
Ще се пробвам да нарисувам и по прост модел който се прави с подръчни средства главно една дълга лента от вълнен плат.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия