Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Влияние на електрически заряд върху компас

<< < (2/13) > >>

mzk:
@Frienerzhi,

Електронът в ЕЛТ е заряд в движение, който очевижно се влияе от магнитно поле. Не виждам защо обратното да не е вярно, нима когато имаме два магнита, само единият да лепи другия, я другия да не лепи първия?!

По отношение на твоя опит, надали този заряд е достатъчно голям, особено ако компасът ти е от малките китайски, във вода. Може би ще е интересно да пробваш с желязен прах.

FRIENERZHI:

--- Цитат ---Електронът в ЕЛТ е заряд в движение, който очевижно се влияе от магнитно поле. Не виждам защо обратното да не е вярно, нима когато имаме два магнита, само единият да лепи другия, я другия да не лепи първия?!

--- Край на цитат ---
Да, така е.

--- Цитат ---По отношение на твоя опит, надали този заряд е достатъчно голям, особено ако компасът ти е от малките китайски, във вода. Може би ще е интересно да пробваш с желязен прах.
--- Край на цитат ---

Не знам зарядът на тръбата какъв е, затова и пуснах темата за да се види от компетентна аудитория и тя да си каже мнението. Знам само  че, напрежението на тръбата е доста високо,от100 волта нагоре е.
Надявам се че има някаква формула, по която може да се изчисли колко кулона заряд поема PVC тръба със диаметър два сантима и дължина 30 сантима, при енергично триене в кожа. Компаса ми е китайски но доста чувствителен, от растояние половин метър регистрира магнитно поле от средно голям магнит.
С железен прах, е идея която не ми е хрумвала, просто нямам толкова фин железен прах, в един сайт за продажба на магнити има железен фин прах и даже детектори за магнити . Ако се сдобия с железен прах, ще пробвам. Но смятам че тук има достатъчно компетентни хора които знаят отговора на въпроса  ;)

Bat_Vanko:
@ FRIENERZHI,
според теорията магнитния поток е пропорционален на тока протичащ през веригата. При наелектризиране на едно тяло потенциала е голям, но дали има достатъчно токоносители за да се формира псевдо електрически поток, надделяващ над земното магнитно поле. Все пак тръбата е изолатор и токоносителите се концентрират в много тънък повърхностен слой.
Успех!

FRIENERZHI:

--- Цитат ---но дали има достатъчно токоносители за да се формира псевдо електрически поток, надделяващ над земното магнитно поле.
--- Край на цитат ---
И аз това се питам, има ли начин да се разбере какъв трябва да е капацитета на едно заредено тяло, с достатъчно токоносители , които при раздвижване около компас да преодолеят влиянието на земният магнетизъм? По този начин, би могло да се провери верността на закона в електродинамиката че движещи се електрични заряди, създават магнитно поле.

mzk:

--- Цитат на: FRIENERZHI в Август 09, 2012, 09:43:05 pm ---И аз това се питам, има ли начин да се разбере какъв трябва да е капацитета на едно заредено тяло, с достатъчно токоносители , които при раздвижване около компас да преодолеят влиянието на земният магнетизъм? По този начин, би могло да се провери верността на закона в електродинамиката че движещи се електрични заряди, създават магнитно поле.

--- Край на цитат ---

Може да се навият няколко витки върху кинескоп, за предпочитане от малките кръгли тръби за осцилоскопи и да се види дали има индуциран ток при включване и изключване на тръбата.

Другия вариант е с Ван де Грааф генератор или подобен.

Добавка (идея за измерване):
http://www.dicks-website.eu/coulombmeter/enindex.htm - виж прикачената картинка.

Когато отрицателно заредената пръчка А се поднесе близо до плочата B, отрицателно заредената пръчка ще привлече същото количество положителен заряд от плочата B. Източник на този заряд е горната плоча на кондензатора, която става отрицателно заредена. Следва привличане на същото количество положителен заряд от долната (заземената) плоча на кондензатора. Така кондензаторът C се зарежда и волтметърът може да отчете напрежението на краищата му, пропорционално на измервания заряд.

Лично мнение, че трябва да се ползва кондензатор за високо напрежение (добър диелектрик, по-малко загуби) и с малък капацитет.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия