Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Влияние на електрически заряд върху компас
FRIENERZHI:
--- Цитат ---Ще се пробвам да нарисувам и по прост модел който се прави с подръчни средства главно една дълга лента от вълнен плат.
--- Край на цитат ---
Така ще е най добре, и също какъв материал за наелектризиране ще бъде най подходящ. Който би могъл да поеме голям заряд. :)
eclipse:
--- Цитат на: FRIENERZHI в Август 08, 2012, 09:23:38 pm ---Здравейте, от учебниците по електродинамика е известно че движещи се заряди създават магнитно поле. Защо тогава когато наелектризирам предмет, и го раздвижа близо до компас, стрелките на компаса не помръдват?
--- Край на цитат ---
FRIENERZHI, не че искам да се бъркам или да участвам в дискусията, нито пък съм голям капацитет, но да те питам ти къде ги видя тези движещи се заряди които да създадат магнитно поле? Аз поне не ги виждам. Да размахваш наелектризирана пръчка насам-натам в пространството не е равносилно на създаване на движещи се електрически заряди па колкото и бързо да махаш. Заряда си стои там където е - на пръчката. Все едно да грабнеш един акумулатор и да го размяташ насам-натам и да чакаш нещо да се случи. А да, ще се измориш, а може и да потрошиш нещо. Ако този заряд обаче от върха на пръчката го накараш да се премести някъде другаде може и да създадеш магнитно поле. А иначе колкото и да махаш този заряд си остава статичен заряд. Той не взаимодейства с нищо в пространството. Е, ако увеличиш електрическия или по-точно електростатичния заряд достатъчно стрелката на компаса може и да мръдне, но не поради електромагнетизъм, а по същата причина поради която и хартийките се лепят на пръчката.
Та мисълта ми беше - размахването на енергоносителя покрай компаса нищо няма да направи, но освобождаването на енергията от него… това е друго нещо.
FRIENERZHI:
@eclipse
Както и да го тълкуваш, движещо се заредено с електричество тяло, си е ток. ;)
mi68:
Здравейте,
Темата е добре забравено старо да се преоткрие, по простата причина, не се учи история на електротехниката. Тук става въпрос за преносен ток. Магнитното поле, което създава е еднакво с ток на проводимост. Подчинява се на закон на Био-Савар-Лаплас (закон за пълния ток). Доказателство с компас е направено преди 100 години и повече. Ако някой иска подробности, ще ги предоставя.
FRIENERZHI:
--- Цитат ---Ако някой иска подробности, ще ги предоставя.
--- Край на цитат ---
Здравей mi68 понеже съм новак, запознай ме със закона на Био-Савар-Лаплас, и защо според теб, получавам отрицателен резултат с компаса?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия