Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

Експерименти с комутатор на магнитни потоци (КМП)

<< < (19/61) > >>

getca:
Продължавам с картинките... ;D Тук вече е означена и посоката на тока през товарната намотка. Кръстчето показва посока от нас, а точката обратно към нас. Всички анимации дотук са при резонанс на изхода и променлив синусоидален товарен ток.

getca:
Здравейте...Пробвах Анти-Ленц идеята AntiLenz_Output_Core_1_Anime.gif  от предишния коментар на Алтиум. Е, не съм очарован от резултата. От известно време тъпча на едно място, но това е неизбежно. КОП-ът се върти около единицата, а трябва да стане поне две за да се опита автономия на системата. Някъде нещо ми убягва, но трябва да се разчепка... ;) Прикачвам снимки с конструкцията. Товар са две лампи 12в/20вт свързани последователно. Резонанса е полезен, но и капризен за настройка и ми се ще да се отърва от него, но...как да стане. Ако накараме чудесията да работи като импулсно захранване нещата ще станат по-лесни. Имам идея, но не е лошо и други да се включат... :)

П.С. Магнитите са доста по-слаби от тези в предишните опити. Намотки има на средните рамена на основното Ш и на изхода. Свързани са в последователна резонансна схема с товара. Честотата е около 20-25кХц. Ефекта от затворената изходна сърцевина е по-плавно регулиране на напрежението и работа при огромни въздушни междини. Работи при отдалечаване на сърцевината на 2-3см от основната.
Установих и факта, че при черпене на енергия от двата клона на магнитната верига, на шунта и изходния, реално се получава по-малко от сумата на двете енергии. Целта ми беше да проверя идеята на двутактната схема, където всеки комутатор управлява половината поток, а сумарното изменение в двете рамена на МЕГ-а е от нула до макс.
И още...В управлението също имам последователен резонанс и това води да силно снижение на загубите в ключа - транзистора е леко затоплен. Предимството е не само в повторно използуване на част от енергията, но и в задаване на режим на комутация при минимални загуби. Може това да се комбинира с връщане на енергия, снета от допълнителна намотка на шунта през диод в захранването. Двете резонансни вериги работят оптимално само при правилна настройка. Кондензатора в управлението се подбира така че светлината на лампите да се увеличи забележимо без промяна на захранващия ток. Допълнително се донастройва по картината на екрана на осцилото.

getca:
Нещо замря темата напоследък. Не знам защо цари скептицизъм след като тук са получени едни от малкото реални резултати във форума. Очаквах по-голяма подкрепа и поне една репликация до сега, но уви...Е, това не плаши душите наши... ;D
Гледам идеите на Папалекси и се чудя дали да не пробвам нещо. altium, какво ще кажеш...Въпреки всичко съм доволен от резултата със затворена изходна сърцевина и ще си поиграя с нея. Оказва се, че се променят доста неща в работата на устройството. Не съм мерил още нищо, но лампите светят почти на номинал със слаби магнити, което е около 40вт на изхода и то с малки загуби, което не е зле. И нещо интересно...на снимките се вижда изолационната лента с която обвих основната сърцевина, иначе шунта просто изпада, защото силата на привличане намалява вследствие комутацията на потока на ПМ. Мисля си, че от това сечение на сърцевината трябва да се получи около 100вт на изхода при честота 20-30кХц, от които половината да отиват за управление няма да е зле като резултат... ;)

getca:

--- Цитат на: altium в Ноември 30, 2008, 11:36:43 am ---Tesla е дал схема на трансформатор с КПД поне 1, дефазираща на 90 градуса входно-изходните токове, независещо от вида на товара.
Ето поста: http://forum.mazeto.net/index.php?topic=549.msg4320#msg4320
US Patent 433,702 - Electrical Transformer Or Induction Device - Nicola Tesla

--- Край на цитат ---

В патента пише, че магнитния екран между намотките трябва да се насища около максимума на първичния ток за да има ефект конструкцията. Екрана се е навивал от изолиран стоманен проводник, като първо се навива вторичната, после екрана и накрая първичната. Така че няма да е лесно да се направи на сляпо тази конструкция. Не знам как изобщо ще се контролира насищането на екрана, като тънкостта е явно той да пречи на индукцията докато токът расте и да осигури магнитната връзка между намотките около и след максимума му. На практика вторичният ток започва да расте когато първичния е около максимума или изостава фазово около 90град. Твърди се, че това чудо осигурява ток, независещ от товара.
Е, според мен това си е траф с две сърцевини от гледна точка на първичната - екрана и основната сърцевина. Докато не е наситен работи екрана, като не позволява на полето на първичната да достигне до вторичната намотка. Доста хитро измислено, но как ще се настрои точно на 90град. фазовата разлика не знам. Моментът на насищане ще зависи от материала, сечението, дължината...на екрана и тока в първичната намотка. Като се включи и хистерезиса на екрана в уравнението нещата се оплитат още, но явно трябва да се опита на практика и да се види какво става. 

getca:
Продължавам с експериментите самосиндикално... ;) ...гледам няма опашка от желаещи. Закачих по-як захранващ траф и сега напрежението пада малко при натоварване. Това е важно за достигане на дълбоко насищане на шунта. Товарих джаджата с разни лампи и реотани...Работи много стабилно, като при увеличаване на товара до к.с. управляващия ток леко пада, нещо като защита се получава. Това е от ограничението на тока в последователния резонансен контур на изхода. КОП-ът витае около 1-ца и почвам да си мисля, че материала на шунта е неподходящ, с малка стръмност на В-Н кривата, а и самата магнитна схема си има кусури. Важното е обаче, че енергия има и то в изобилие...само трябва малко напън да се измисли ефективното й конвертиране.
Пробвах да направя магнитен екран по идеята на Тесла между основната и изходната сърцевини. Парчето желязна ламаринка за секунди се загря и промени цвета си. Явно огромни загуби и вихрови токове текат. Мнооого интересен ефект се получи... ;) Да се чуди човек тия пършиви магнитчета дето едвам се лепят едно за друго откъде им се взема силата... ;D

П.С. к.с. - късо съединение... :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия