Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

Експерименти с комутатор на магнитни потоци (КМП)

<< < (49/61) > >>

getca:
Здравейте, разбуниха се духовете, което е добре,  дайте да умуваме сега кое как и защо.

1. Ако стъпенката е нула, то по захранващите проводници има огромен пад, близо 90в, което значи разсейване на...

Iin=5v/0.05om=100a импулсна стойност на тока;
Pav=90v*(100a/2)*0.0008s*50Hz=180w средна стойност на разсеяната мощност;

...което пък значи яко греене и топене на изолация и подобни термични ефекти. При този вариант напрежението върху шунта ще бъде 310в-90в=220в и съответно средната мощност...

Pav=220v*(100a/2)*0.0008s*50Hz=440w средна стойност на мощността върху шунта;
K=306w/440w=0.69

2. Падът върху тиристора при 100а импулсен ток въобще няма да е нула и ако приемем, че синусът на първата осцилограма е симетричен спрямо нулата то падът върху тиристора трябва да е около 50в и той трябва да разсейва средно...

Pav=50v*(100a/2)*0.0008s*50Hz=100w средна стойност на мощността върху тиристора;

Тук при пад върху тиристора около 50в, остават 310в-50в=260в върху намотките на шунта, което значи...

Pav=260v*(100a/2)*0.0008s*50Hz=520w средна стойност на мощността върху шунта;
K=306w/520w=0.59

Явно истината е някъде по средата и затова колега varvarin, вземи вържи осцилото така че да се види и пада върху захранващите проводници. Също маркирай и нулата къде е, щото иначе става гадаене на боб. Не е лошо разтегления токов импулс да се види как е фазово спрямо напрежението, за да бъдат точни сметките. Абе с една дума пълни ТТ данни и разкарай смотания ватмер, той не може да мери импулсни тоци.

Поздрави... :) :)

varvarin:
Здравейте,

Да поразясня малко. Значи стъпенката не е абсолютна нула да речем е около 5в но на фона на останалите 310 си е нула (толкова е амплитудната на мрежата). Не мога да разбера откъде идва идеята за 90в или другите подобни падове. Просто съм повдигнал стъпенката за да се виждат двата полупериода. Ако я смъкна по надолу ще се слее с тока и няма да се вижда ясно. След тиристора имаме постоянна съставна и може би тя създава това впечатление. Тиристора както казах се отпушва в максимума на мрежовото напрежение което е известно - 310в и токовия импулс е с продължителност 0,8мс. Днес си намерих шунт и го сложих на място на резисторите. Разликата е козметична така че може да приемем импулсната стойност на тока за 100А. Оттук определяме ефективната първо нормализация, като приближаваме формата към триъгълна става 50А и после умножаваме по корен от коефициента на запълване и става 50*0.2=10А. Имам няколко причини да приема тази стойност за вярна. Първо затоплянето на мрежовия шнур е подобно като от 2квт печка тя консумира приблизително същия ефективен ток. Второ биметалната защита на предпазителя - той е клас С сработва при ток 1.3 над номиналния. Предпазителя е 6А и  този ток за него е 6*1.3=7,8А. Трето днес намерих TrueRMS уред  марка MEGGER DCM2000P и измерих двете мощности. Според този уред входната мощност е 336 вата а изходната 388 вата. Също така той показва ефективните стойности на тока и напрежението като за тока стойността е 8-9А което е близко до измереното със осцилоскопа. Прилагам снимки от запаметените измервания на този уред. Значи най горната стойност е мощността в квт после е ефект. стойност на напрежението, ефективната стойност на тока, косинус фи (безпредметен в случая) и най долу бяха киловатчаси май. Аз съм съгласен да приема стойностите на този уред, тъй като класът му е висок а и съответстват приблизително с практическите наблюдения. Искам да кажа отново че освен захранващия шнур нищо друго не грее, тиристора е леден след половин час работа намотките са леко затоплени, всичко друго е студено. Крушките на изхода парят разбира се:-) Явно нямаме свръхединичен резултат това което се получава като КПД 1,15 го отдавам на грешка в измерванията на уреда въпреки че е доста по голяма от класа който му дават за мощност.

Това което не мега да си обясня защо след като тока ни излиза верен по осцилоскопа не можем да пресметнем мощността вярно? Формулите са си точно както ги е написал getca! Другото което искам да спомена е че "ватмера който не може да мери импулсни тоци" е същия като на Валери. Освен това измерих входния ток с амперклещи същите като на Валери. Стойността на тока която показаха беше 3.7А. Моя личен амперметър показа пък 3А. Чудя се дали можем реално да преценим по видяното в интернет дали измерването е коректно?. И все пак в тази схема има нещо интересно. Подмагнитването на тороида не е много добро поради особености на конструкцията. Ако режима се обърне в сумиране напрежението на изхода спада, намотките почват да пекат и ефективността става ниска. Ще трябват още опити...

Поздрави на всички за сега!

getca:
За поясняване на сметките прикачвам редактираната първа осцилограма на колегата varvarin с означени на нея неутрална линия и максимуми на мрежовото напрежение. Вариантите са два, както съм ги смятал преди, само че...трябват корекции в сметките и то в отрицателна посока, защото не съм сметнал вярно стойността на едно деление по мрежата на осцилото и не съм отчел промяната му при изместване на нулевата линия.
Всичко това при условие на вързан в паралел на тиристора осцилоскоп и съответно на токовия резистор втория канал. Това с постояннотоковата съставка не го схванах... ??? Не би трябвало да влияе при мерене на пада или нещо свързването е некоректно.
За да мислим пълноценно по въпроса трябват подробности по измервателната постановка, иначе си хабим само писанията и времето. Е, ако има нещо с несвободен лиценз, това е друго нещо... ;)

Поздрави...

ПП...Има и трети вариант - стъпалото да отговаря на напрежението върху шунтовите намотки, макар че не ми е ясно защо е така и тиристорът стои отпушен дълго време след токовия импулс. В този случай сметката е следната за напрежение на стъпалото около 110в...

Pav=110v*(100a/2)*0.0008s*50Hz=220w средна стойност на управлявящата мощност
K=306w/220w=1.39

Тук трябва да се добавят и загубите в захранващите проводници, тиристора и намотките и ако се измери по-точно напрежението може да добутаме до показанието на фабричния уред.

varvarin:
Здравей Геца,

Съжалявам колега не ме бива много в писмените обяснения :-) Сега прилагам и схемата нямах я начертана преди. Няма нищо с несвободен лиценз :-) Когато сондата е паралелно на тиристора, през времето когато е запушен наблюдаваме разликата между входно и изходно напрежение а когато е отпушен имаме 0в или да речем 2-3в според зависи от модела на тиристора. Предполагам си съгласен с мен. Няма как да знаеш дали върха е 310в или не на посочената от мен осцилограма защото не съм заснел тази след тиристора а тя е приблизително правоъгълна форма с постоянна съставна около 70в. Не съм показал входната осцилограма защото се предполага че тя е синус. Само че има една подробност която съм пропуснал и смятам че разликата идва оттам. При всички положения тока е вярно определен. Обаче при отпушване на тиристора във входната синусоида се вижда стръмен пик надолу който е с доста голяма стойност - имаме голям пад на напрежение в шнура и бобината на предпазителя. Оттам стойноста на напреженовия импулс вече не е 310в. Не съм измерил точно но ще го направя. Правилно си забелязал че тиристора стои по дълго отпушен от токовия импулс. Всъщност след големия ток има много малък който е някакво колебание и удържа отпушен тиристора. Закъсняването на управляващия импулс още малко свива отпушеното състояние и покачва изходното напрежение. Затова на ватмера изходното вече е 180в и мощността повечко, а не както писах преди. Просто изместих малко ъгъла на отпушване.  Поставянето и премахването на магнитите променя ефективността измерена с този уред в рамките на 5%. По принцим не ми достигат магнити да запълня цялата площ и силовите линии посрещат перпендикулярно ламелите на шунта което увеличава значително магнитното съпротивление, така че няма добро насищане. Това трябва да се коригира. Между другото този уред отчита и реактивна мощност. Показанието в случая е 2140 KVAR. Според мен обаче това в случая по скоро е импулсната мощност, защото почти нищо не се връща обратно. Още не съм го разучил добре ще направя повечко замервания в неделя може би, вечер не остава много време за подробности...

Успехи!

Savana:

Защо не пробваш с електромагнит вместо с постоянни магнити ? Поне за начало. Може и да ти спести разходи. Free Energy  а и  Иванов споменаха че са похарчвали по много много стотин лева за магнити

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия