Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

Експерименти с комутатор на магнитни потоци (КМП)

<< < (48/61) > >>

getca:
Здрасти, varvarin...поздравления,

Моите сметки показват, че...

Iin=5v/0.05om=100a импулсна стойност на тока;
Pav=200v*(100a/2)*0.001s*50Hz=500w средна стойност на мощността от захранването;
K=306w/500w=0.612

Тъй като не знам точната стойност на напрежението на стъпенката в първата осцилограма съм го сметнал приблизително около 200v при 310v върхова стойност и 44.3v/дел. Работил съм по графичния метод, даден в книгата на Марти Браун - Токозахранващи устройства, наръчник. Идеята е проста, смятат се средните стойности на тока и напрежението по осцилограмите и се умножават по времето на импулса и честотата. Сметката е добра, ако се знаят съответните тоци, напрежения, времена и честоти. Във всички случаи обаче този ватметър отчита с огромна грешка поради импулсния характер на тока.
Мдаа, и на мен ми се щеше сметката да е друга, но реалността е различна явно. Това не значи, че трябва да се отказваме. Пътят е само този... ;)

Поздрави... :)

ПП...Графичният метод на пресмятане може да се види на http://mazeto.net/index.php?topic=5264.0

vitan:

--- Цитат на: getca в Ноември 15, 2010, 11:29:01 am ---Пътят е само този... ;)
--- Край на цитат ---
Пътища се правят с ходене :) Испанска поговорка.

Поздрави на всички работещи колеги и от мен :)  [ дано написаното не попада под графата спам, но човек ако не празнува и поредната си добра стъпка... става скучно :) ]

varvarin:
Здравейте,

Графичния метод е ясен отдавна. Нарочно не написах резултатите защото се получава голяма разлика. Всъщност стъпалото е 0 волта защото това е пада на напрежението върху тиристора. Естествено е когато е отпушен пада на напрежение върху него да е 0. Във формулата трябва да се сложи напрежение 310в защото тиристора се отпушва в максимума. И ако уточня че импулса е 0.8мс става 310*50*0.8/20=620 вата. Което ще рече КПД 0,5. Идва логичния въпрос къде отиват останалите долу горе 310 вата? Нито тиристора загрява нито бобините нито кондензаторите. Според мен 310 вата не изчезват така без да се усетят. Освен това има някакви малки токове които текат когато е запушен тиристора (откъде ли?) и изчислено тяхната мощност е около 20-тина вата но те не променят особено картинката. Не се виждат защото трябва да се увеличи на скопа, от порядъка на милиампери са и на фона на 100-те импулсни бледнеят. Днес правих още няколко замервания. Първо включих устройството през разделителен трансформатор с цел да заобли малко импулсните токове та да не се лъже уреда ако ефекта е такъв. Трансформатора на празен ход консумира 33 вата. След включване на устройството ватметъра включен в първичната на разделителния траф показа 203 вата. Ако предположим че КПД на трафа е 90% за другата мощност се получава 203*0.9=182.7. Другото измерване беше направено със индукционен електромер, отново с цел позаобляне на импулсите :-) Индукционния електромер показа нещо между 100 и 200 вата т.е за 10 сек направи оборот и нещо. Не ми се виси цяла минута но ако щеше да отчете 500-600 вата трябваше да направи поне 4-5 оборота на диска за 10 сек. Съгласен съм че може да има грешка, но тя трябва да се установи къде е. Това е и основната цел на експеримента. Първо ще намеря шунт защото резистори тип жични навити хич не пасват за импулсни схеми. Сложи ги в сорса на някое импулсно и гледай цирк как сработват защити. Ако пак има разлика в измерванията ще направя схемата да работи с постоянно напрежение. Там вече мисля че истината ще блесне :-)

Поздрави на всички!

varvarin:
@teofilius, имам същите наблюдения като теб аз използвах два тиристора, за всеки полупериод по един. Тук схемата е малко по друга обаче. С тиристор става най просто и има добри фронтове. Не е нужен задаващ генератор, води се от мрежата. С диод ефекта не се получава, измерената мощност на входа съответства с тази на изхода. Оттука и идва съмнението че късите импулси манипулират показанието на прибора. Но това трябва да се докаже.

teofilius:
Здравей Варварин! Щом използваш два тиристора за двата полупериода, то проблема с еднополярните импулси отпада. Има смисъл в стръмните импулси.  Работейки по темата не съм използвал задаващ генератор а за управлението използвах понижаващ мрежов трансформатор.
   Сега имам достатъчно материали за опити и може да докарам експериментите си по тази тема докрай.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия