Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели
Експерименти с комутатор на магнитни потоци (КМП)
getca:
...
mi68:
getca малко са борещите защото има проблеми и МЕГ е без перспективен от моя гледна точка.Това мнение се базира на следните факти:1Най-големият проблем при магнетизма е взаимната индуктивност и съответно Ленц ефекта.Може да го пребориме с капацитет и резонанс или бифилярна намотка,второто отпада(заради липсата на магнетизъм),а първото трябва да е с достатъчна индуктивност за добър качествен фактор на кръга и влизаме в омагьосън кръг изхода е параметричен резонанс.След расъждение по въпроса стигнах до следната философия.за подържане на потенциал(заряд)следва да има равна или по-голяма енергия за подържането на потенциала(заряда).Е=2m.c^2 т.е. електрона има равен(или по-голям)магнитен заряд заедно с електростатичния.Следователно при статика магнитния момент е 0(бифилярен) и ние отчитаме заряда.При протичане на ток магнитния момент е различен от 0(не бифилярен) и се проявява магнетизъм(справка кинескопи с електромагнитно отклонение;има и електростатично).При магнетизма се губи допълнителна енергия за ускорение на електрона(защото са разноеменни полюсите/ако са едноименни ще се отблъскват) как решаващ проблема(сетих се насищаш сърцевината не линейна верига отлично).Магнитната сила е структорна на материята кулоновата привлича електрон и ядро ,а магнитната е отблъскваща въпроса е как се доставя енергията за въртене на електрона.Скритият магнитен момент на електрона е проблем.Изход е параметричния резонанс с разновидност свободни затихващи трептения или октавно съотношение 1:2 според мен си се насочил към втория метод и нелинейни вериги.Аз съм привърженик на електростатиката и липсата на Ленц ефект.Двата подхода имат едно начала ако интоицията ти подсказва решение работи повтарям на друго мнение съм.
varvarin:
Здравейте,
Това което съм написал е също на база направени експерименти. То не е миродавно и е написано с цел всеки да изложи доводите си, да дискутираме и евентуално да стигнем до истината.
@getca не ми е ясно как без резонанс в управлението да получа двойна честота на изхода, не се получава опитвах. Според мене твоята осцилограма показва тока през ключа (транзистора). Тока през бобината би трябвало има друга форма когато има паралелно включен кондензатор. Закона за електромагнитната индукция ми е ясен - индуцираното електродвижещото напрежение е пропорционално на скоростта на изменение на потока. Така всеки фронт на импулса създава една полувълна. Ако може обясни ми как да постигна ефекта, ако не здраве да е.
Параметричния резонанс се получава благодарение на изменение на индуктивността на вторичната намотка вследствие изменението на потока през външната съцевина. Капацитета е постоянен, варирам честотата на генератора за да дойда до резонанса.
За влиянието на товара върху шунта ще напиша по късно подплатено с осцилограми и моето виждане по въпроса и ако има желаещи може да дискутираме.
Поздрави на всички!
getca:
Здравейте, колеги...
--- Цитат на: mi68 в Април 07, 2009, 08:07:43 pm ---getca малко са борещите защото има проблеми и МЕГ е без перспективен от моя гледна точка.
--- Край на цитат ---
mi68, не желая да влизам в излишни спорове относно переспективите на т.н. МЕГ, но с такива писания можеш само да отблъснеш хората, които имат поне минимално желание за работа. Който мисли и разсъждава няма нужда от убеждаване, ако е чел внимателно коментарите в темата.
--- Цитат на: varvarin в Април 07, 2009, 11:08:04 pm ---@getca не ми е ясно как без резонанс в управлението да получа двойна честота на изхода, не се получава опитвах.
--- Край на цитат ---
varvarin, резонансът в управлението служи само за връщане на енергията и повторното й използуване, няма никаква връзка с по-високата честота на изхода. Двойният изходен импулс е породен от комутацията на магнитния поток - входящ/изходящ в/от сърцевината. Процесът е следният - насищаме шунта, потокът се отклонява и влиза в изходната сърцевина/рамо, условно положителен импулс...шунта възстановява магнитната си проводимост, потокът излиза от изходната сърцевина/рамо, условно отрицателен импулс. Това е различно от процесите в обикновен траф и явно не се разбира. Е, опитах се да го обясня поне... ;)
--- Цитат на: varvarin в Април 07, 2009, 11:08:04 pm ---Според мене твоята осцилограма показва тока през ключа (транзистора). Тока през бобината би трябвало има друга форма когато има паралелно включен кондензатор. Закона за електромагнитната индукция ми е ясен - индуцираното електродвижещото напрежение е пропорционално на скоростта на изменение на потока. Така всеки фронт на импулса създава една полувълна. Ако може обясни ми как да постигна ефекта, ако не здраве да е.
--- Край на цитат ---
Амиии...да, затова схемата се нарича квазирезонансна. Токът през ключа е линейно нарастващ, фактически това е захранващият ток, а токът в кръга си е почти синусен, както и напрежението. Докато тече токът през ключа, напрежението в кръга е около нулата и на практика индуктивността се напомпва с допълнителна енергия за компенсация на загубите. Тук нещата се усложняват и от насищането на шунта, защото индуктивността пада рязко. Формата на напрежението върху намотките на шунта е леко изкривен синус с малка стъпенка при отпушен ключ.
Прикачвам рисунка на Валери Иванов с примерни осцилограми на управлението и изхода в неговия вариант. Управлението е с двуполярни импулси, защото желязото на 50Хц трудно се размагнитва бързо без това. Интересен е изходът обаче, което директно отговаря на въпроса за двойната честота. Реално на практика с малък товар и по-ниска честата на управление се виждат на осцилоскопа точно такива затихващи колебания. На рисунката е показано управление на изходната мощност с променлива честота.
Поздрави...
varvarin:
@getca,
Проблем ли ще бъде да сложиш резистора последователно на намотката на шунта и да направиш осцилограма със тока през бобината и изходното напрежение под някакъв малък товар колкото да не е без хич? Ако това е трудно ще ми свърши работа и напрежението колектор емитер и изходното напрежение. Това ще ми помогне много за режима който трябва да достигна. Благодаря предварително.
Поздрави!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия