Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

Експерименти с комутатор на магнитни потоци (КМП)

<< < (40/61) > >>

getca:
Здрасти varvarin,

Товарът е вързан директно към изходните намотки, които са две в серия и работят в противофаза. Идеята ми беше да покажа фазовото съотношение между изходните ток и напрежение при активен товар на МЕГ-а и всеки да си прави изводи. Реакцията на ЛЕНЦ е дефазирана на 180град. и можеш да си представиш как работи, ако е по време на изменението на потока. Това е дъвкано много във форума, има и отделна тема. Е, извода го оставям на теб и останалите колеги. Пак казвам, прочети внимателно коментарите ми за опитите с искрище на изхода и си задай въпроса защо се нагряват пироните и гори кантала, а без искрище не може.

Подсказка: Кога протича тока през искрището... ;)
Идея: Опитай се да повториш моя опит с разряд между електроди на изхода. Изходното напрежение на празен ход трябва да е поне 900-1000в.

Ти си третият сериозен човек в проекта, давай да видим има ли повторяемост и да увеличим оборотите. Скоро ще се включи и четвърти сериозен мераклия... ;D

varvarin:
Здравейте колеги,

Ето малко пресни експерименти. Опитах варианта с тиристори на изхода. Тъй като моите тиристори се оказаха с вграден диод вързан обратно на прехода се наложи да преработя схемата предложена от jantar. В крайна сметка изходното напрежение при мен остава променливо но резултата е същия и ако се изправи напрежението. Приложил съм файл със схема на изходната комутация - SCR_TEST - бобината L2 и кондензатора С2 са изходния трептящ кръг на устройството който е настроен в резонанс. Има и осцилограма на изходното напрежение върху товара. Има някаква несиметрия на напрежението в изхода предполагам защото ценеровите диоди малко се различават, ще си намеря еднакви също така ми се иска да опитам да отпушвам тиристорите при около 400V - в момента се отпушват на 200V. За мене няма някаква положителна промяна от това, даже без тиристори с товар директно в изхода нещата сякаш са малко по добре. Като че ли по мощните товари поемат повече мощност в този случай. Захранващото напрежение на постановката все още е 24 волта.

@getca,
Експеримента с искрището го повторих, естествено ток протича при достигане на пробивното напрежение на искрището. Само че при теб и при мен гори дъга. Искровия и дъговия режим се отличават коренно - при дъгата тока е сравнително постоянен докато при искров режим е импулсен. При мен дъгата гори до около 1см, използвам по дебели медни проводници (1мм) че другите се топят, лампата свети през дъгата - сложил съм снимчица. Има обаче една особенност - като се запали дъгата консумацията от 400мА става 4А. Крушка 220в 100 вата свети на пълна мощност в изхода но тогава консумацията е 5А. И така - вход 24х5=120 вата, на изхода 100 вата и към втория акумулатор 26х0.2=5.2 вата или входна 120 изходна 115 и пак се въртим около 1-цата. Това е груба преценка и мисля да измеря пак по точно но първо ще направя някои козметики по електрониката.
Все още не мога да намеря отговора на въпроса откъде ще се вземе тази енергия в повече и по точно по какъв начин  ???

Поздрави на всички.

teofilius:
Между другото защо не си купиш волфрамови електроди които няма да се топлят. Използват се за аргоново заваряване. Струват два три лева...

teofilius:
Опитай още нещо - паралелно на двата електрода между които имаш разряд , постави кондензатор. Достатъчно е да е с малък капцитет - нищожен. Няколко нанофарада...

getca:
Здравейте...

varvarin, хубааава дъгичка се е получила... ;D, но...не е добре, че захранващият ток се увеличава и то в пъти. Това говори за директно предаване на енергия от входа към изхода. При мен токът е почти постоянен 1-1.5а, в зависимост от настройката, като позатопли транзистора леееко се увеличава, но това е нормално за биполярен ключ. От дългото и упорито ръчкане ми се изясни, че това е основен признак за правилна работа на МЕГ-а или индукцията на изхода да е породена основно от потока на ПМ. Управляващият ток трябва да остава постоянен от празен ход до пълно късо на изхода на теория, а на практика почти постоянен, при к.с. леко спада поради реакцията на товара. В противен случай имаме просто един трансформатор. А относно енергията...единственият източник може да бъде комутираният поток на ПМ. Е, извинявам се, ако е прозвучало банално, защото сме го дъвкали това доста... :)

Поздрави и...не се отчайвай...ще стане... ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия