Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

Експерименти с комутатор на магнитни потоци (КМП)

<< < (39/61) > >>

RUS:
Здравейте колеги,
с ясното съзнание че съм далеч от електрониката ще ви подхвърля една идея:
някой пробвал ли е да изравни масите на магнитите,медта в намотките и магнитопроводите в устройството?
Идеята може и да ви се стори тъпа,но я взех от книгата ,,Изгубените открития" - на 163 страница е описанието...

jantar:
Тиристорите си работят независимо от вида на товара и в случая работят като двуполупериоден изправител като  реакцията на Ленц започва когато е достигнат максимум напрежение (с малко вложена енергия), а като доста вещ в постановката getca, би трябвало да се досетиш къде е входа  :)
Просто още обмислям входната верига така че и от нея да си върна чест от енергията ;D
и нямам никакво намерение да използвам високи честоти.

getca:
Извинявам се jantar, разсеян съм бил (входа го взех за изход)... :-[ ...сега видях кое къде е, явно съм на друга вълна... ;) Е, остава някой мераклия да експериментира, защото не ми се навиват бобини за ниски честоти, да не говорим за огромните и тежки сърцевини. В идеята има смисъл, мисля, но...само практическата реализация е критерии за работоспособност според мен. Иначе само си приказваме... ;)

jantar:
Затова и не искам да пиша, но някой беше писал че е замряла темата и реших да хвърля малко "храна" за мозъците тук ;D

varvarin:
Здравейте,
@jantar,
Трансформатора го имам навит, само няма среден извод на намотката но няма да е голям проблем, магнитопровода е силициева ламарина. Имам навит и феритен вариант за по висока честота, той е направен като комутатор на потока а силициевата ламарина е направена като МЕГА на Бардън. Имам и тиристори които работят на 15-20 kHz без проблем. Електрониката ми не може да слезе под 2 kHz, TL494 която ползвам е някаква китайска, на Texas Instruments трябва да работи и на 50 Hz но не знам дали ще намеря такава. Според тебе кой е най-подходящия вариант да се пробва в случая?? Няма да ми отнеме много време да събера постановката.

@getca, прав си не съм огледал внимателно осцилограмата. Не ми става ясно обаче защо през втората четвърт тока като че спада рязко - изправител ли има на изхода или това е версията с нелинейно натоварване? Във вторичната намотка тока и напрежението са във фаза (при активен товар) а реакцията на Ленц закъснява близо 90 градуса и по този начин се връща към първичната намотка в най неподходящия за нас момент. Идеята с искрището я отработих, 100 вата лампа светва (не на пълна мощност) през искрището а директно не може, но когато светне консумацията се повишава т.е. енергията идва пак от захранващия източник. Та в този смисъл не мога да разбера какво точно искаш да кажеш (извини ме за което).

@RUS,
Идеята описана в книгата е много интересна, не мога да разбера защо обаче в патентите на Тесла свързани с тези му опити този факт никъде не се споменава.

Поздрваи на всички :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия