Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели
Експерименти с комутатор на магнитни потоци (КМП)
getca:
Здравейте...
Нулева активност напоследък, колеги...Явно патентоването е основна дейност за много хора ;). Е, аз ще подам малко материал за размисъл на хората, имащи желание за малко умствен фитнес (леле, как прозвуча само... ;D). Та, прикачам осцилограмите на изходните напрежение и ток на МЕГ с товар 3бр. лампи 12в/5вт1 сериино свързани. Който има понятие от ел. магн. индукция, променливи токове, фазова разлика и т.н. ще схване къде е проблема и защо нямаме свръхефективност досега. Всичко това във връзка с минали писания, англииския материал за нелинеен товар и снимките на нажежените пирони... ;)
jantar:
varvarin,
Докато се опитваш да го разбереш - може да пробваш това ако искаш разбира се ( и аз като getca да дам малко материал за размисъл :) )
И ако някой ти каже, че Тесла е правил всичко с усет и късмет - не му вярвай! ;)
varvarin:
Здравейте,
Малко си блъскам главата с опити по един линк който бях постнал по преди - анализ на системата бобина-постоянен магнит. Според класическия метод за анализ на трансформатори излиза че в момента на комутацията и за кратък интервал след това енергията е негативна. Накачих всичко в една таблица набързо и наистина излиза така, но само на теория - на практика не се получава - поне аз не го получавам. Не съм правил скоро опити с МЕГА като цяло.
@getca, би ли обяснил малко около графиката - не разбирам защо тока изпреварва напрежението по фаза?
@jantar, точно така мислех да изпълня идеята за нелинейния товар в изхода, но ме притесни факта че тиристорите се запушват когато тока стане нула т.е. продължителността на токовия импулс ще е твърде голяма, поне така мисля. Такава схема правих на изхода на Бедини мотора (вместо механичния ключ) - при еднаква консумация на входа изходната мощност се подобрява. Само че там има кондензатор преди тиристора.
Нямам представа дали си изпробвал нещо по тази схема, зашо не споделиш някои резултати или до какви изводи си стигнал?
Успехи на всички
jantar:
С тази схема се изпълнява задачата с минимум трици - максимум маймуни ;)
Малък импулс на входа пренасочва магнитния поток и когато напрежението достигне около 125-130В тиристора се отпушва и влиза в действие рекцията на Ленц, която лашка магнитния поток в обратна посока (затова нека тока е голям :) ), а ние му помагаме с малко отвън в определен момент:)
С една дума казано - люлка :)
getca:
Здравейте...
varvarin, токът не изпреварва напрежението, а тече по време на нарастващия му фронт и...познай каква е реакцията, породена от закона на ЛЕНЦ. Пак повтарям...направи връзката - осцилограма, англииски материал за нелинеен товар, картинките с нагорещени пирони и изходно искрище... ;)
jantar, схемата само идея ли е или е правена. Първо къде е входа и второ, тиристорите работят при индуктивен товар, а ти ги отпушваш по напрежение при положение, че тока е дефазиран на 90град. спрямо напрежението. ??? Трето, тиристорите не работят на високи честоти, защото пречи dU/dt. Иначе люлката ми харесва ;D, като идея... ;)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия