Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели
Експерименти с комутатор на магнитни потоци (КМП)
jantar:
varvarin при схемата която си дал кондензатора ти е консуматори то преди да се отпушат тиристорите, а моята идея е да няма товар докато не се е пренасочило магнитното поле и да няма реакция на вторичната, като в момента на отпушване на тиристора трябва да се изключи напрежението на входа и да се включи обратен импулс, който да подпомогне реакцията на вторичната и да пренасочи полето в другата вторична с минимум енергия. :)
А за тиристорите по добре вземи някои от серията BTA или TIC и ако си изведеш среден извод - ще получиш изправено напрежение :)
Схемата дето съм дал още не е сглобена като цяло.Пуснах я в този вид просто за да раздвижа темата тук :)
getca:
--- Цитат ---@getca,
Експеримента с искрището го повторих, естествено ток протича при достигане на пробивното напрежение на искрището. Само че при теб и при мен гори дъга. Искровия и дъговия режим се отличават коренно - при дъгата тока е сравнително постоянен докато при искров режим е импулсен.
--- Край на цитат ---
Осцилограми на напрежението върху искрището на изхода и управляващия ток...какъв е режимът според теб, varvarin?.. Както и да го наречем, факт е, че се отделя сериозна енергия, необходима за стопяване на кантал или нагряване на пироните до червено. От снимката ти се вижда, че разрядът има друг характер, синкаво оцветяване по краищата и ми напомня такъв от запалителна бобина на автомобил. Опитай с електроди пирони Ф1мм, обърнати с острите краища един към друг. При мен върховете светят много ярко и след малко се стопяват като пръскат като бенгалски огън понякога. Захранващата мощност е 30-35вт оптимално. Увеличаването й не влияе на изхода, само загубите нарастват. Намаляването й под определен праг, около 15вт, рязко снижава изходната мощност, дъгата гасне - комутацията на потока е минимална. В същото време при оптимална работа силата на привиличане между изходната и основната сърцевини е приблизително колкото на ПМ, което говори за много добра комутация на потока.
Основният ти проблем обаче е трансформаторният ефект. Опитай се да разбереш защо се получава така. Не връзвай други товари на изхода, остави само искрището, да видим...
varvarin:
Здравейте отново,
@teofilius, електроди ще ми потрябват като го докарам до заваръчен апарат. Сега мощността е твърде малка. Между другото кондензатор има но не е точно на дъгата. Тази снимка е без тиристорите - направо в изхода на трептящия кръг през лампа.
@getca, нарастването на тока при товар и при дъга се дължи на паралелния резонанс в изхода. Когато го премахна нещата придобиват вида по който ги описваш, даже при късо тока рязко спада. Само че при резонанс ефективността се повишава значително - нещо което вече сме забелязали но все още няма логично обяснение защо е така или поне аз не съм видял. Относно снимката - цвета е малко лъжлив защото апарата който имам в работилницата е много ментарски и осветлението е изкуствено. Точния цвят на дъгата е червеникаво син и между другото зависи най вече от материала на електродите. Този факт се използва при спектралните методи за анализ на химичния състав на металите. При мен на изхода е почти идеален синус но както казах това се дължи на паралелния резонанс в изхода. Това което се вижда на осцилограмата е след тиристорите и е поодялано:) Много съм мислил по въпроса за реакцията изход - вход даже проверявах дали са ми балансирани добре намотките на магнитните ключове. Значи откачам единия от управлението а другия си работи. Подавам управляващи импулси за достигане на максимално насищане - най голяма мощност. Във другия не трябва да се индуктира Е.Д.С. Е при мен има малко но е миливолти при ръчна изработка набързо все ще има нещо. По принцип може да се компенсира чрез някоя витка в повече или по малко но мисля че е твърде малка за да окаже съществено влияние. Според мене режима при твоята осцилограма е дъгов.
@altium, конфигурацията е двутактна управлението е с TL494 мосфети - BUZ11. Направих магнитните ключове с Ш-образен магнитопровод - предните бяха доста малки а не намерих друг подходящ със същата форма. Намотките са на трите рамена по 10 навивки със диаметър 0,7 или 0,8 не съм го мерил точно. На изхода са 2 намотки с по 100 навивки свързани последователно диаметър 0.5мм. Намотките на ключа са навити така: на двете странични рамена в една посока а на средното рамо в другата посока - така няма значение как ще сложиш ключа в магнитопровода а и се компенсира Е.Д.С от промяната на потока във външната (работна) сърцевина. Външната сърцевина е също Ш-образна ферит марка N27 за 25 kHz изваден от стари телевизори, магнитите са на средното рамо ключовете и вторичните намотки на страничните рамена. Сърцевината на ключовете е от трансдуктори (видове магн. усилватели пак в по старите телевизори) но не пише марката на ферита. Прикачил съм и снимка но е със същия гаден апарат, избрах най-ясните от 20...
@jantar, прав си има кондензатор но без него на 20 kHz е трудно. Както е известно бобината също има капацитет и без този кондензатор резонансната и честота мисля беше около 100 тина килохерца. В резултат на това когато е на празен ход се получава модулация и познай как се превключват тиристорите от биенето на двете честоти. Затова съм го сложил иначе осцилограмата на изхода щеше да прилича на картина на Пикасо :) На 50 херца този проблем няма да го има но все още не съм си харесал железа за тази честота. Имам само вариант на Бардън, но той ми прилича на импулсен трансформатор по начина на работа (поне засега) така че по добре да пробвам направо с мрежов трансформатор - ефекта ще е същия. Всъщност има ли някой, който да е конструирал МЕГА на Бардън и да намира в него нещо по различно от обикновен трансформатор и да желае да сподели информацията? Относно въпроса за реакцията на вторичната която описваш би ли дал по подробно описание на идеята ако не ти е проблем ? Не мога точно да схвана идеята.
Поздрави на всички.
getca:
Мдааа, колега varvarin...резонанас на изхода, но защо паралелен и защо изобщо резонанс... ??? Резонансните вериги са капризна работа и искат точна настройка, а и снемането на енергията е проблем, така че да не спада качествения фактор. Аз се отказах от резонанс на изхода по тези причини и сега имам LC верига само в управлението, където няма товар на практика и кръгът работи при условия, близки до идеалните. Енергията циркулира между индуктивността и капацитета, като електронният ключ периодично се отпушва за да компенсира загубите. На изхода няма никакви междини и искрището е вързано директно към товарните намотки. Та, повтарям и потретвам, докарай джиджавката да работи при постоянен захранващ ток везависимо от натоварването и само тогава ще имаш нещо различно от трансформатор. След като го направиш това, опитай пак с искрището да видим какво ще стане.
Относно идеята с тиристорите...има смисъл, но...наполовина. Тиристорът се запушва при спадане на тока под прага на задържане, който е някакви милиампери. Значи токът ще тече по време на изменение на магнитния поток и реакцията ще работи с пълна сила. Е, продължението оставям на вас, колеги... ;)
jantar:
Това е номера :)
Да изпозваш реакцията с пълна сила да пренасочи полето в другото рамо, а от входа само ще го допобутнем да свърши тая работа ( така да се каже - да и окажем морална подкрепа на реакцията ;D )
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия