Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели
Експерименти с комутатор на магнитни потоци (КМП)
jantar:
Ако си припомнете що е това бистабилно реле и как работи - мисля че ще ви е от полза :)
getca:
Здравейте...
--- Цитат ---За да не те притеснява ефекта на Ленц докато четеш патента, не мисли за устройството като за трансформатор!!!
Пак повтарям, първичната намотка не е първична, това е ключ, комутатор, както искаш го разбирай, тя е само за управление. Колкото се отдалечаваш от точката на насищане толкова устройството заприличва на трансформатор. Насищането се вижда на осцилоскопа закачен на сорса на транзистора. При отпушен транзистор тока през него нараства линейно до насищане на сърцевината. В момента в който се насити тока рязко скача, съответно и пада на напрежение върху транзистора. Това се вижда много ясно. И двете рамена трабва да са еднакво близо до точката на насищане. Има още куп неща, опитвам се да нахвърлям най важните, но няма да е лошо да започнете с четенето.
--- Край на цитат ---
Иване, занимавам се от доста време с тези неща и моля те не ми казвай как да мисля за МЕГ-а. Ако изобщо си направил усилие да прочетеш темата отначало ще го разбереш. Тези неща, за които говориш отдавна са известни и описани, просто исках да разбера къде ти е работната точка на сърцевината. Пак питам обаче...защо е нужно да насищаш цялото рамо...и...как преодоляваш закона на ЛЕНЦ?
--- Цитат ---Има още куп неща, опитвам се да нахвърлям най важните, но няма да е лошо да започнете с четенето.
--- Край на цитат ---
Бих отправил и към теб същия съвет. Прочети за конструкцията на В.Иванов, след това се върни се на първа страница от темата и чети внимателно, коментиране са доста подробности с конкретни резултати от опити и т.н. Можеш да си направиш изводи за нашето ниво на опит, но ние за теб не можем и затова ти задаваме толкова въпроси. Дотук в коментарите си даваш само препоръки към нас, без да отговориш нито на един съществен въпрос. Е, ако ще е така, дискусията няма смисъл.
varvarin, кое наричаш ключ... ??? Самата намотка не може да бъде ключ.
ivan_simeonov:
Абе хора на цигански ли пиша?!? На толкова много конкретни въпроси съм ви отговорил, не ставайте нахални моля! Вярно, пропускам по някога но чак пък да ми се карате?!? Не съм казал, че няма да отговоря, ако съм пропуснал, следващият път. Какъв е проблема не мога да разбера?!? Но не съм и длъжен след като и вие не отговаряте на конкретни въпроси. И не мисля, че аз или Валентин сме хората които трябва още да почетат.... между другото той защо не пише тук? Нали сте говорили с него той не ви ли е помогнал?
Ето ви снимка на свален траф от работещо устройство.
не успях да прикача файловете ето линк:
http://tranz.it/load.php?id=UtbQZLYMiBlmN2CQ222505
http://tranz.it/load.php?id=adApEgbbleKkwMBt222506
За въпросите от зад на пред:
1.Закона на Ленц е друго, тук е ефекта на Ленц, не го преодолявам, има си го. Но той се разпределя между магнитното поле на управляващата намотка и магнитното поле на постоянния магнит, целта е по голям процент да остане към постоянния магнит. НО колкото повече се отдалечаваш от точката на насищане токова заприличва на трансформатор, това вече съм го казвал, това означава, че тогава по голям процент от ефекта на ленц се проявява към управляващата намотка. Приятел електрончик го сравнява със транзистор схема общ колектор - изходния ток е входния + базовия, т.е. изходния магнитен поток е този от ПМ + управляващия
2.Не знам дали е цялото рамо или само част от него.
3.Опитвал съм разни варианти и с ключове и с магнити, но само оригиналния даде резултат
4. Магнитния поток се затваря и през магнита и през магнитопровода.(предполагам)
5. Червеното поле на графиката
Сега вие ми отговорете на конкретните неотговорени въпроси:
До какви мощности сте срещали работещи устройства на този принцип?
getca:
--- Цитат ---Работим с принципа за комутиране на магнитен поток, патентован от В.Иванов през 2005г. мисля. Авторът има работещи прототипи с мощности до 1кВт засега
--- Край на цитат ---
Ако беше чел ЛС, нямаше да питаш... ;D Никой не ти се кара, но не си мисли, че сме паднали от Луната. Информирани и образовани сме повече, отколкото предполагаш. Съжалявам, ако съм те засегнал с нещо. За кой Валентин говориш...
--- Цитат ---1.Закона на Ленц е друго, тук е ефекта на Ленц, не го преодолявам, има си го. Но той се разпределя между магнитното поле на управляващата намотка и магнитното поле на постоянния магнит, целта е по голям процент да остане към постоянния магнит.
--- Край на цитат ---
--- Цитат ---2.Не знам дали е цялото рамо или само част от него.
--- Край на цитат ---
Това го оставям без коментар... ??? ??? ??? Все пак благодаря за снимките, добри са.
Поздрави и успех...
jantar:
Ако може и аз да задам един въпрос Иване :)
Като изместиш магнитите встрани от снадката на феритите, променя ли се КПД-то
и пробвал ли си да оставиш малка въздушна междина м/у феритите (листче хартия например)?
(Май станаха 2 въпроса :D )
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия