Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели
Експерименти с комутатор на магнитни потоци (КМП)
getca:
Здрасти, ivan_simeonov ...
--- Цитат ---Резонанса не го харесвам защото сам по себе си представлява още едно преобразуване на енергията от един вид в друг и обратно, амплитудата нараства - факт, но тока силно намаля(за последователен резонанс е наобратно), а амплитудата сама по себе си не прави мощност(нито пък тока). За това колкото по малко преобразувания толкова по малко загуби, а именно загубите са най големия проблем за достигане на 100% кпд и нагоре. Но това си е мое виждане всеки сам си решава.
--- Край на цитат ---
В повечето случаи резонансът е полезно явление. В МЕГ може да се използува за дефазиране на товарния ток и така да се отслаби реакцията на товара. Забележи, че J.L.Naudin е вързал нискоомния товар през кондензатор...има логика. Може и без него, но ефективността пада рязко, защото Ленцовата реакция силно намалява потока на ПМ. Именно за това питам какви товари връзваш и как, защото това вредно влияние не може да се избегне. Пробвал ли си да палиш луминисцентна тръба или ел.дъга на изхода. Ако се върнеш малко назад в темата може да видиш моите резултати, има и анимации на действието на реакцията. Задай си въпроса защо въпросният J.L.Naudin е вързал луминисцентната тръба директно, а другите лампи през кондензатор. Та, чудно ми е как стоят при тебе нещата...Изпитвал ли си генератора за по-дълго време и остават ли параметрите му стабилни. Във форума на overunity.com писаха, че резултатите на Naudin са непостоянни и го отричат като работещ вариант на МЕГ с КОП>1...
--- Цитат ---Най добри резултати получих на границата на насищане, тогава най малко енергия е необходима за пренасочване на магнитния поток за целта използвах малко по силен магнит от необходимото, като паралелно на него слагам пластини, така част от потока се отклонява през пластините, а в магнитопровода остава точно колкото е необходимо, другия ватиант е чрез изместване на магнита в страни от центъра, но хич не е прецизно
--- Край на цитат ---
Странно...ако работиш на границата на насищане с подаване на управляващ импулс ще я преминеш и...после... ??? Увеличаването на магнитното съпротивление пречи на потока на ПМ да се отклони ефективно, допълнителна пречка е закона на ЛЕНЦ. Така че как става КОП>1 не ми е ясно, но щом казваш, че си затворил веригата изход/вход значи е така. С какъв ферит работиш и какво управление...Много въпроси станаха, но искаме да разберем точно какво принципно е правено, без подробности, които смяташ, че не трябва да се разкриват.
Поздрави и благодаря за споделяната информация... ;)
ivan_simeonov:
--- Цитат ---Странно...ако работиш на границата на насищане с подаване на управляващ импулс ще я преминеш и...после...
--- Край на цитат ---
Ами нали това е целта на целия проект, това е работата на магнита, да докараш сърцевината до състояние при което малки входни изменения пораждат големи изходни, колкото по близо е до насищане толкова по малко енергия е необходима да се насити, НО насищането става само в едното рамо, където магнитното съпротивление рязко спада, съответно и магнитния поток, другото рамо пък се отдалечава от точката на насищане, магнитното съпротивление намаля, магнитния поток се увеличава, елементарно. После целият процес наобратно. Нали за това на първичната намотка й казват ключ, тя е само управление, нещо като базата на транзистора
Кондензатора последователно е последователен трептящ кръг, защото намотката е разчетена за високо напрежение и малък ток, а нискоомният товар иска ниско напрежение и голям ток, най лесно последователен трептящ кръг - понижава напрежението и повишава тока. Ако нискоомният товар се включи директно, прекалено големия ток във вторичната намотка отдалечава сърцевината от точката на насищане, за това и излиза от режим при по голям товар(поне това е моето обяснение защо спира при по голям товар). Колкото повече се отдалечава от точката на насищане толкова КОП намаля. Но при прекалено малък товар пък КОП пак намаля, защото тогава основната консумация е тока на празен ход който отива за покриване на загубите. КОП > 1 само при товар в определени граници.
При мен кондензатор не беше необходим защото аз си навих други намотки директно за ниско напрежение.
Ферита който ползвам е от тхо на монитор, по високочестотни са от тези на телевизорите, схемата е стандартната с 494 и мосфети, но на 25-30Кхз, зависи от ферита къде са му най добрите параметри.
getca:
ivan_simeonov, ако работиш по схемата на Бардън как ще наситиш само едното рамо...т.е. откъде ще се затвори магнитният поток на управляващата намотка? ...през магнитите или...? Доколкото съм чел писанията на г-н Бардън, никъде не се говори за насищане или може би съм го пропуснал... ??? Как разбираш, че си в зоната на насищане?
Прощавай за лавината от въпроси, но още не са ясни нещата, дори и в най-общи линии.
--- Цитат ---Ами нали това е целта на целия проект, това е работата на магнита, да докараш сърцевината до състояние при което малки входни изменения пораждат големи изходни, колкото по близо е до насищане толкова по малко енергия е необходима да се насити, НО насищането става само в едното рамо, където магнитното съпротивление рязко спада, съответно и магнитния поток, другото рамо пък се отдалечава от точката на насищане, магнитното съпротивление намаля, магнитния поток се увеличава, елементарно. После целият процес наобратно. Нали за това на първичната намотка й казват ключ, тя е само управление, нещо като базата на транзистора
--- Край на цитат ---
Това е кристално ясно, но не разбирам защо трябва да насищаш цялото рамо? ???
--- Цитат ---Кондензатора последователно е последователен трептящ кръг, защото намотката е разчетена за високо напрежение и малък ток, а нискоомният товар иска ниско напрежение и голям ток, най лесно последователен трептящ кръг - понижава напрежението и повишава тока. Ако нискоомният товар се включи директно, прекалено големия ток във вторичната намотка отдалечава сърцевината от точката на насищане, за това и излиза от режим при по голям товар(поне това е моето обяснение защо спира при по голям товар). Колкото повече се отдалечава от точката на насищане толкова КОП намаля. Но при прекалено малък товар пък КОП пак намаля, защото тогава основната консумация е тока на празен ход който отива за покриване на загубите. КОП > 1 само при товар в определени граници.
--- Край на цитат ---
Трептящия кръг има две предимства в случая - ограничава тока и го д-е-ф-а-з-и-р-а. Това ограничава влиянието на реакцията на товара върху потока на ПМ.
--- Цитат ---прекалено големия ток във вторичната намотка отдалечава сърцевината от точката на насищане
--- Край на цитат ---
Но, откъде ще дойде големият ток, след като потока на ПМ вече е отслабен? Каквито и намотки да навиеш не можеш да пренебрегнеш закона на г-н Ленц. Гадно е, но факт...Аз също работя с ниски напрежения, ако си чел назад в темата, но това не променя нещата.
Поздрави...
ivan_simeonov:
--- Цитат ---Прощавай за лавината от въпроси, но още не са ясни нещата, дори и в най-общи линии.
--- Край на цитат ---
...... и на мен не ми бяха ясни, за това започнах първо с внимателно прочитане на патента, съветвам ви и вие да го направите. По принцип патентите са тежко четиво, заради терминологията и стила им на писане. За да бъде разбрано правилно, трябва да се превежда правилно, а не както се натъквам из форума на "радиантна" енергия и още куп побългарени думи. Който не ми вярва да отвори един технически речник и да провери какво значи radiant, произлиза от radiate. Лош превод води до допълнително объркване.
За да не те притеснява ефекта на Ленц докато четеш патента, не мисли за устройството като за трансформатор!!!
Пак повтарям, първичната намотка не е първична, това е ключ, комутатор, както искаш го разбирай, тя е само за управление. Колкото се отдалечаваш от точката на насищане толкова устройството заприличва на трансформатор. Насищането се вижда на осцилоскопа закачен на сорса на транзистора. При отпушен транзистор тока през него нараства линейно до насищане на сърцевината. В момента в който се насити тока рязко скача, съответно и пада на напрежение върху транзистора. Това се вижда много ясно. И двете рамена трабва да са еднакво близо до точката на насищане. Има още куп неща, опитвам се да нахвърлям най важните, но няма да е лошо да започнете с четенето.
varvarin:
Здравейте,
При опитите си достигнах аналогични резултати както описва Иван. Ключа работи най добре когато изходното му положение (без ток през намотката) е близо до точката на насищане. Бих искал да попитам Иван дали е опитвал с ключ само в едното рамо и дали има съществена разлика в ефективността на устройството. Между другото винаги съм смятал че има и по добър начин за изпълнение на комутация на потока. Затова рових доста из интернет за да видя какво правят другите луди глави като нас и се натъкнах на много интересено нещо което мисля че може да сведе енергията за управление на магнитния ключ до минимум така щото той да се активира с един къс импулс и да се деактивира по подобен начин. Това мисля да експериментирам съвсем скоро и ще напиша резултатите.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия