Автор Тема: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ  (Прочетена 114828 пъти)

Неактивен svetlio760

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 373
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #15 -: Април 05, 2013, 01:44:56 pm »
Майсторе, желая да започна да правя експерименти много повече от теб, повярвай ми! Нямаш представа колко! Предполагам, че не му е тук мястото да описвам колко безсънни нощи съм имал засичайки вечерта преди да си легна нещо интересно тук! Реално погледнато дори и да ми се даде буква по буква точен отговор на някой мой дразнещ въпрос, пак няма да мога да го направя, защото в момента нямам никакви средства! Чакам крака ми да се оправи след операция и разчитам изцяло на нашите! :( в други теми съм ви обещал да започна експериментите при първа възможност! Ако не си изпълня обещанието можете и да ме блокнете, ако искате! С дразнещите въпроси се опитвам да стимулирам мисленето- моето и на останалите. Не го правя с лоши чувства. Просто понякога виждам нещо интересно, подхвърлено и развито и ми се иска да го видя завършено! Може би не е тук мястото, но когато видях докрай развита темата за ГЕЕТ на вартбург, поне 4 нощи не спах- препрочитах отново и отново да схвана всичко! И накрая се оказа, че пак съм пропуснал основното- разхода! Оказа се, че конкретно чрез този ГЕЕТ, на фона на всички усилия на форумците и човека, който го е правил, разхода на бензин пада едва тройно, да не кажа двойно! Това е съразмеримо с една проста всеизвестна метанова уредба! Поне бензина да беше сменен с отработено масло или олио и да си струва безсънието! Знам, че ГЕЕТ може да работи и по-добре и първото нещо, което ще направя, когато започна експериментите ще е ГЕЕТ, така както аз го виждам! Може да гръмна един или повече двигателя, но ще пробвам всичко! Преди това да стане, опитвам да пиша идеите си тук и да задавам дразнещите си въпроси, защото ми кипи вътре и не ми дава мира- току виж някой преди мен изпреварил, домогнал се до нещо в следствие на моите въпроси! Дошла му идея и всички са спечелили от това! Признавам, че съм лаик и нямам достатъчно знания за ред неща, но колко често гениите получават прозрение в следствие дума или изречение на някой обикновен като мен?! Извинете ме ако има нещо, но аз желая успех и постижение повече, отколкото мога да обясня тук и това ми желание избива в тези въпроси! Не го правя с лошо чувство!!!

angelmr

 • Гост
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #16 -: Април 05, 2013, 03:01:16 pm »
Е ок, това е страхотно, но само аз ли забелязвам, че тук говорите за въпросните емулсии, а никой не казва точно как стават! Ако това, което разправяте е вярно, емулсия с 20-30% отработено машинно масло или олио и 70-80% вода ще може да се прекара през ГЕЕТ реактор без проблем, или направо ще замества нафтата при дизелите..........! Изглежда твърде лесно, това би ме накарало да отрежа енергото завинаги! Е как става!

Емулсията се получава много лесно, като смесиш вода, гориво и емулгатор (като емулгатора мисля, че може да бъде обикновен домашен сапун, веро или дори биодизел). Проблема е, че силно се променя вискозитета на тази емулсия и пропорциите трябва да се изследват, за да бъде докаран в областта в която горивната система на двигателя ще може да работи с нея. Според мой познат доста по-наясно от мен с машините, чистото отработено масло смесено с обикновена нафта в съотношение 1/1 може да бъде използвано директно в старите дизели като гориво. От там нататък е въпрос на експерименти за постигане на трайна емулсия с подходящата консистенция и експериментирането със някой стар и прежален двигател. Измерването на вискозитета става, като в разграфен цилиндър пълен с измерваната течност пуснеш стоманено топче. Измерва се времето на потъване на топчето. Няма смисъл да се правят пробразувания и изчисляване на вискозитета като стойност, достатъчно е просто да се сравнява времето за потъване при идентични други условия и само да сменяш емулсиите, като ги сравняваш с времето за потъване при чистата нафта. Алтернативно може да се мери и плътността, но не съм сигурен, че ще е достатъчно. При интерес в института имам няколко ареометъра за масло, мога да дам такъв на някой ентусиаст, в замяна на нещо дребно, което ние да използваме в института, което пък е ненужно за заинтересувания. :)
Аз лично не се смятам за достатъчно компетентен в областта на двигателите, за да правя експерименти с машини, но пък мога да помогна за експерименти със самите емулсии. Имам малко опит в изследването на многокомпонентни системи, намира ми се и лабораторна стъклария в излишък. :)

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Почетен член на Форума
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 643
 • Пол: Мъж
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #17 -: Април 05, 2013, 03:38:55 pm »
Съгласен съм напълно със Светльо, за провокиращото въображението слово, само не бива то да се превръща в самоцел. Записвай ги, братко, тези свои провокации на хартия, и "утре" ще видиш истинската им стойност. Записките ми на хартия от почти 20 години са сега за мен истински стимул, а утре ще бъдат и на всинца нам, на всички търсачи с "пламнали глави" - но не всички записки, а само най-ценните и най-актуалните. Другото може да се окаже спам. Затова - по-кротко с провокациите.

@praktik

 • Гост
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #18 -: Април 05, 2013, 06:03:48 pm »
до  angelmr :
Цитат
Емулсията се получава много лесно, като смесиш вода, гориво и емулгатор (като емулгатора мисля, че може да бъде обикновен домашен сапун, веро или дори биодизел)
Мисля  да  пробвам  с  веро , и  бензин  като  за  начало  да  видим  какво  ще  се  получи . А  някакви  пропорции ?

Неактивен svetlio760

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 373
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #19 -: Април 05, 2013, 07:26:09 pm »
Добре, Майсторе, вземам си бележка, може би не точно на хартия, но там в моята си лична темичка, която ми пусна за "пламналата ми глава" ще си пускам провокациите и ще си складирам бележките така, че да няма раздразнени ;) Пък то който му се чете- нека чете! Ще се радвам ако пламтежът ми помогне на някой! :)

@praktik

 • Гост
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #20 -: Април 05, 2013, 09:58:59 pm »
Направих  проба с  10% бензин 10% масло  машинно 5% веро  за емулгатор  и  75%  вода .  Гори  много  добре  но  бързо  сепарира , с  ултразвук  обаче  ще  се  подържа  ли  постояна  емулсия  без  сепарация ?

Неактивен svetlio760

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 373
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #21 -: Април 06, 2013, 12:52:22 am »
Слаб съм по химия, та си задавам въпроса дали това веро няма да остави загар по цилиндрите ако опитаме да вкараме такава емулсия в ДВГ! Дано пак не е дразнещ въпрос! :-[

@praktik

 • Гост
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #22 -: Април 06, 2013, 09:33:47 am »
Цитат
Слаб съм по химия, та си задавам въпроса дали това веро няма да остави загар по цилиндрите ако опитаме да вкараме такава емулсия в ДВГ! Дано пак не е дразнещ въпрос!

Със  сигурност  верото  ще  остави  нагар  в  цилиндъра  а  и  водата  ще  изиграе  лош  номер , това  емулсно  гориво  не  е  за  употреба  в  ДВГ , по   подходящо  ще  е  за  котли . Ако  се  прекара  през  аерозолна  дюза  в  горивната  камера  на  котела , а  и  си  мисля  че  ако  изгарянето  е  през  метална , стоманена  цедка ,  вероятно  ще  настъпи  разкъсване  на  молекулата ННО на  водата , на  светилен  газ . Едно  време  са  произвеждали  светилен  газ НСО като  са  прекарвали  водна  пара  през  нажежен  кокс.
В случаят  на  изгарянето  на  емулсното  гориво  се  отделя  свободен  въглерод  под  формата  на  сажди , който   в  присъствие  на  висока  температура  и  катализатор  желязната  цедка , ще  редуцира  водната  молекула  до  горимия  въглероден  окис  и  свободен  водород , тоест  ще  се  образува  светилен  газ. Та  може  би  съществува  и  някакъв  подходящ  емулгатор  и  катализатор, който в подходящата  комбинация  може  да  бъде  ползван  и  в  ДВГ , но  това  трябва  тепърва  да  се  разработва,  и  открива .
« Последна редакция: Април 07, 2013, 08:13:46 am от Maistora52 »

nikolayst

 • Гост
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #23 -: Април 06, 2013, 10:30:14 am »
Здравейте! Признавам си тази тема не ми е най-интересната, но ми се струва, че мога да помогна на експериментаторите.
Работя, а и винаги съм работил в печатници. Преди 5-6 години бях в една, в която за почистване на валовете на машините използвахме препарат на фирмата "BOETTCHER". Установих, че класическия ми дизелов автомобил "Мазда" перфектно работи с него. Не загрява повече от нормалното, пали при -12 градуса, препарата не замръзва във фризера. Е миризмата от ауспуха е по-различна, но пък няма черен пушек при рязко изрязване на двигателя. Т.е. по-добре от нафта. В началото ме беше страх да го сипя чисто в резервоара затова правих смеси между нафта и него. Искам да кажа, че се смесват перфектно. И сега интересното: За почистване се използва като се разреди с вода. От безцветна прозрачна и мазна течност се превръща в бяла емулсия подобна мляко /след 15-20 мин. се разделят отново т.е. трябва периодично да се разбърква/. Никога не съм опитвал да добавям вода в резервоара, защото и цената му не ме интересуваше. Нали се сещате. В момента използваме такъв на друга фирма и с него не съм опитвал, а и вече няма на какво. Може да ви изглежда екзотично и фантастично, но в нашия бизнес е широко разпространен. За предпочитане е защото, водата в емулсията разтваря хартиен прах, а мазната част мастилата. Не знам колко струва, но ние го зареждаме с варели по 200л. Значи няма да е милиони. Смятам, че чрез него ще може да се получи емулсия между вода и нафта. Това мога да го пробвам още тия дни, но не и на автомобил. А ето и представителство на въпросната фирма "BOETTCHER":
http://www.apricom-bg.com/apricom/kontakt.html
Препарата е формулиран така:"- Миещи разтвори за автоматично и ръчно почистване на офсетови гумени валове, гумени платна и пластини "
Разбира се може да попитате и в най-близката ви печатница за подобни /такъв дето се смесва с вода/. Дано съм бил полезен.
Реших да си допълня цитата:
Правилно сте разбрали, това е продукта"Böettcherin 60". За него гарантирам, че класически дизел работи с чистия му вид.
В момента ползваме ето това:
http://www.huber-graphics.com/hplwash10.0.html?L=1
Предполагам, че не се различава особено от въпросния "Böettcherin 60". Намерих и цената на HPL-а: 3,32лв/л. при покупка на варел от 200л. /за ДДС не знам/. Не знам какво според вас е бързо сепариране, но при положение, че горивната помпа на дизела ще го върти непрекъснато, то това ще е напълно достатъчно да го държи в състояние на емулсия. Няма нужда от продължително размесване. Достатъчно е друсането на колата за да стои разбъркано. Не се пени при продължително разбъркване. За да не съм голословен, намерих малко в къщи и ето как изглежда:
1. Чисто
2. Така изглежда 1/1 с вода и така гори въпросната емулсия
« Последна редакция: Април 07, 2013, 04:50:23 pm от nikolayst »

@praktik

 • Гост
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #24 -: Април 06, 2013, 09:02:59 pm »
до nikolayst: , проблемът  е  в  бързата  сепарация  на  емулсният  разтвор , то  и  с  веро  се  получава  добра емулсия  но  бързо  сепарира.

Неактивен svetlio760

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 373
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #25 -: Април 06, 2013, 09:17:30 pm »
Сепарацията наистина е проблем, но не е толкова голям, стига само да се смеси добре нафта или олио с вода и да задържи така поне 10 минути- в резеровара винаги може да се сложи някаква перка, миксер или нещо подобно, така че идеята с това нещо е добра!
« Последна редакция: Април 06, 2013, 09:19:17 pm от svetlio760 »

Неактивен svetlio760

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 373
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #26 -: Април 06, 2013, 09:23:33 pm »
Само да уточним- това ли е продукта или да дерзаем ;) http://www.apricom-bg.com/apricom/consumativi2.html

Неактивен dbonev

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 27
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #27 -: Април 06, 2013, 10:47:19 pm »
            Горивната емулсия след размесването трябва да има стабилност във времето, защото въпреки разбъркването и в резервоара -има тръби филтри и др. обеми, където ако се раздели на слоеве (сепарира) в един момент ще засмукваме само вода. Този проблем ще възникне при продължителен престой на двигателя.Разсъждавам чисто практично.

Неактивен dbonev

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 27
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #28 -: Април 06, 2013, 11:04:44 pm »
            Просто техническо решение има- малко преди да изгасиш двигателя, работещ с емулсия чрез електро клапан да преминеш на традиционното за двигателя гориво.Подобно на превключването газ- бензин.

Неактивен piton2012

 • Специалист
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 274
Re: ВОДО-ГОРИВНИ ЕМУЛСИИ
« Отговор #29 -: Април 06, 2013, 11:48:48 pm »
Чудя се кой е този светилен газ НСО? Няма такъв. Освен това в органичните съединения въглерода е от четвърта валентност.