Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Термопомпи, земно термични, климатици, хладилни и др.

Обсъждане на цикли на Стърлинг и Карно при термопомпите

<< < (4/11) > >>

CPU:
valex, правилно подозираш че има грешка, и тя е че  кпд-то на двигателя на стърлинг не е постоянна величина, а зависи от температурната разлика на топлата и студената страна. Да речем, че кпд-то му се движи от примерно 40% при високотемпературните двигатели до 1 % че и по-малко при нискотемпературните модели задвижвани от топлината на ръката.

valex:
Така е с КПД-то, но до колкото съм чел около 32% е максималното постигнато. А аз приех принципно нещо по-ниско. И коефицента на климатиците вече клони към 5-6. На изхода на климатика е май към 50-60 градуса. 30 градуса околна температура остава 20 градуса разлика (примерно). Трябва да е нискотемпературен двигател(с голяма площ на буталото т. е. голям размер на двигателя). За КПД не знам как стои въпроса при тази разлика. Все пак въпроса ми е теоретичен: Може ли да стане климатик с много голямо КПД или "постоянно работещ климатик"?

valex:
Същата тема ама на руски :) http://www.chipmaker.ru/topic/92865/

valex:
КПД на топлинната машина на Карно е (Тотопл.-Тохлаж.)/Тототл. За случая става КПД максимално 10%. :(
Най-простото нещо което измислих е:
Преди охлаждащия радиатор на климатика (в режим на отопление) да се свърже последователно един пластинчат топлообменник (+ малко тръби, диференциялен регулатор, изолации, магнетвенили и т. н.) през който да се прекарва с помпа водата в серпентината на кръга на бойлер така че вместо да се отоплява межупланетното пространство да се загрява водата в бойлера. Зимата може топлообменника да се свърже така че бойлера да се загрява от отоплението към стаята. Това не е повишаване на КПД на климатика, а повишение на КПД на парите :)

Pyramid:

--- Цитат на: valex в Октомври 03, 2012, 05:26:02 pm ---Здравейте !
Гледам че тази тема е позабравена, но си мисля че тук е мястото на въпроса ми.
Ако теоретично имаме климатик на който подаваме 1КW ел. енергия. Климатика пренася 4КW топлина енергия от охлаждане на помещение и ги разсейва като топлина в пространството. Поставяме един двигател на Стирлинг който равоти с топлината от климатика. При КПД на двигателя 25% примерно от 4КW получаваме 1КW механична енергия (или евентуално електрическа) колкото е входящата енергия към климатика . Че то стана вечен двигател :):):)
Въпрос : къде ми е грешката ?

--- Край на цитат ---
Накратко, локалните екстремуми на кпд на ТП и турбините се разминават. Потребни са различни количества работно тяло за едното и другото и кпд при тях се отчита само в газова фаза, не и с отчитане фазовия преход-има много скрита енталпия, която трябва ВСЕКИ ПЪТ да се въвежда-извежда от системата, което води до ненужно преоразмеряване на системата и я прави нероботоспособна. Можеш да ми вярваш, преди 8 години се опитах да патентовам такова добиче, толкова бях уверен, зарязах работа за куп кинти...а се оказа най-големият ми провал. И не, като да не искаха да ми издадат патент-напротив, поискаха но... Тогава се убедих, че българското патентно ведомство НЕ МОЖЕ да е критерий за работоспособност на нещо, което е патентовано. Патент се издава на оформление на документи, не на качествено изделие.
И поне 10% от всичко патентовано не струва по горната причина...Докато някои неща, на които е отказан патент, са истински бисери.
Толкова засега, че ми призлава само като си спомня.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия