Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електромобили

!!! Конструкция и КПД на различните типове електромотори

<< < (12/15) > >>

EDM electronics:
valex, ако трябва да обобщим, датчиците най-близо се поставят на всеки последователен зъб от всяка фаза, с оглед схемата на статора. Те могат да бъдат поставени и през един или два статорни полюса за всяка фаза, но е важно да се съблюдава именно да са последователни, т.е. да се спази условието за 120 електрически градуса.

Ще пробвам тия дни, за да обобщя методиката. В момента правя една авансова плочка, която мога да разкарвам по целия периметър на двигателя.

Интересно ми е да разбера обаче, как според теб ще се определи положението на датчиците само по полюсите на ротора, при условие, че не знаем схемата на статора? - нямам идея как може да стане това, т.к. полюсите на ротора обикновено се редуват S и N.

valex:
EDM electronics
Спомена, че има таблица - може да се направят изводи от нея.
И си мисля, че стандартно се прави при 6 полюса - 4 магнитни на ротора, при 12 - 8. Това при вътрешен ротор. Направи замерване на датчика колко пъти се променя магнитното поле за един оборот.
Мисля, че си прав за универсално 120 градусово поставяне на датчиците. От там остава малко изместване за донастройка (максимум +-15 градуса).

EDM electronics:
Да, има таблица с различните комбинации на полюси и зъби, те са толкова много, и от нея се вижда при коя комбинация двигателя работи най-добре, е най-ефективен. Може да е 14-12, 16-12 и т.н., доста са, но оценката им е различна и обикновено се произвеждат с най-добрите параметри/комбинации. Най-често това е 14N12P - това са 14 полюса и 12 зъба - това е най-срещания мотор. Но говоря само за външен ротор. Вътрешен ротор се среща по-рядко, т.к. тази конструкция е за високи обороти, а външния за висок въртящ момент и ниски обороти.

Довечера ще публикувам таблицата. От нея може да се направи оценка на един двигател и възможните схеми на навиване на статора. Но най-честата конфигурация е 14N12P, т.е. valex схемата на статора, която си представил по-горе.

valex:
Тук има схема с пропуснати намотки:
http://www.bavaria-direct.co.za/scheme/common/
За да трепти двигателя май не са съвпаднали позициите на датчиците и фазите.
http://d9nip7cbts6f3.cloudfront.net/forum/14118-concepts-ebike-propulsion-2 - хареса ми :)

Dedo pop:
Опитай да смениш схемата на свързване-да не си вързал двигателя на обратно на очакванията на драйвера и той да се шашка. Имах такъв случай това лято и при опит за раздвижване на вала се появи вълшебния син дим...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия