Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

Комутатор на магнитни потоци с двупосочна комутация на потока

<< < (8/9) > >>

varvarin:
Доколкото разбрах веднъж правиш прахово покритие и после импрегнираш със силиконов каучук така ли? Аз мисля че ако малко се увеличи дебелината на покритието нещата ще се оправят. Според мен това че грее неравномерно предполага разлика в покритието по дължина и се формират участъци където вихровите токове се затварят и други участъци където не могат. Идеята да пусна ток през намотката за по добро проникване ми хареса даже мисля да го направя с 30 херца.

Поздрави!

Bat_Vanko:
Праховото покритие правя преди термообработката и то трябва да издържа на 600 ⁰С за 3 часа. Силиконовия каучук е като еластичен импрегнатор и влошава магнитната проницаемост по-малко от епоксидната смола. При твоите бобини няма прахово покритие – така ти предложих за повишаване на магнитната проницаемост, само силиконов каучук. Щеше ми се за в бъдеще да спестя една много сложна и бавна операция – но не би (моите бобинки ги навивах общо 20 часа). В ацетона е добре да сложиш много фин прах – той ще поддържа слоевете разделени (аз ползвам аерозил). Само плексиглас няма да върши работа.
Но ти предлагам да зарежеш вихровите токове, заснеми характеристиките при различни честоти. Пробвай да подкараш конструкцията, ако тръгне добре - ще навия други бобинки според всички правила. Ако ти се експериментира за покрития – пробвай с ролката която ти пратих.
Успех!

varvarin:
Кажи ми точно кои параметри искаш да измеря при различни честоти. МОже да кажеш и честотите които те интересуват. От осцилограмата мога да заснема директно Н и В остатъчна намагнитеност и индукция и интензитет на насищане. За насищане приемам когато магнитната проницаемост стане 1-ца.  За този екземпляр получих около 2Т което е малко висока стойност. Магнитната проницаемост се определя аналитично като отношение на В/Н. Специфичните загуби са друга тема там се изчислява площта на ВН кривата и е малко по неточно. Не може да се различат тези от хистерезис с тези от вихрови токове. Ако се приеме че изолацията между витките е перфектна може да се определи потока който затваря всяка витка на магнитопровода и знаейки специфичното съпротивление на материала да се изчислят топлинните загуби вследствие на Фуко. Останалото трябва да са загубите от хистерезис. Мисля че с тези образци на този етап оценката на специфичните загуби е твърде нереалистична. Индукцията на насищане се запазва но напрегнатостта при която настъпва се увеличава вследствие на вихровите токове. Това ще даде отражение и на магнитната проницаемост, тъй като тя се определя като съотношение на В и Н. Прецени кои параметри са ти най важни и ако смяташ че вихровите токове няма да окажат влияние ще ги заснема.

Поздрави!

Bat_Vanko:
При мен индуктивността на управляващата намотка е под 10 uH и при напрежение 12 V мога да комутирам с честота 200 kHz. Мисля като за начало да работя при 50 kHz. Индукция на насищане 2Т е прекалено висока за този материал (виж. http://mazeto.net/index.php/topic,6217.0.html ). Нещо измерителната ти установка не е калибрирана или неправилно е подбрана интегриращата група. Под магнитна проницаемост диференциалната ли имаш предвид? Всякакъв вид загуби не ме интересуват - и при мен засега не мога да ги избегна (технологията ще търпи развитие). Не мога да разбера мнението ти за влиянието на вихровите токове върху напрегнатостта на насищане, а също така и отражението им върху магнитната проницаемост. Замери ли и другите бобинки?
Успех!

varvarin:
Вихровите токове са си вторични токове с присъщата реакция на Ленц. И тъй като създават напрегнатост противоположна на първичната то насищането ще настъпи при по големи стойности на първичния намагнитващ ток. Понеже определяме проницаемостта като отношение на В към Н съответно и стойностите изчислени за нея ще бъдат неточни. Затова интегриращия усилвател се изпълнява с операционен усилвател - за максимално входно съпротивление, за да няма вторичен ток тъй като той изкривява измерването.

Поздрави!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия