Форум > Продавам/купувам, магазини за електроника, магнити, части и др.
Оптимизатори на горивния процес от Caduceus
brevis:
по 1. -За постигане на бедна смес,трябва да излъжеш ЕКУ-то,да емулираш сигнала-за образуване на сместа основна роля има ламбда сондата/оксиджън сензор/,която генерира ток,вариращ от 0,1 до 0,9 v.При газовите устройства се монтира ламбда емулатор,които постоянно дава ток от напр. 0,45, което значи ,че сместа е оптимална,за да не се шашка компютъра.Ако ти направят емулатор, който да дава друга стойност-такава за много богата смес,компа постоянно ще обеднява сместа. по 2.- Докато ламбда емулатора е универсален, при ТАП-нещата са ти много по-сложни:-по-добрия клас имат няколко превключвателя,чрез комбинация от включвания се постигат предварения от 3,6,9 и 12 градуса повече от зададеното.За различните модели са различни,кабелите за включване също.Цифри от 50-60 чак ме стряскат.ТАП не работи на празен ход-мисля ,че там ще срещнеш основния препъни-камък.Много е трудно с празния ход,повярвай ми. Успех!!!!!!!!!!!!!!!
caduceus:
brevis
Много благодаря за съветите и пожеланията! Имам малко лош опит с един калпав емулатор, след монтирането на който спрях посред едно кръстовище. Но явно е бил дефектен, защото газаджията каза после, че моята била третата кола от която го връщали ;D Ще сложа друг, какъвто ме съветваш, а също и ТАП, но не знам още къде са специалисти по това в моя район /Ловеч-Плевен/. Грубото селско решение е да мина пак на карбуратор, пък не ща...
В последната седмица направих около 1000 км. със смесен разход около 6/100. В момента имам твърдо 5,5-5,6/100 на извънградско със скорост 100-110. Това е само с оптимизатор К1. Градското е около 7,8-7,9. По рано беше извън - около 7,5-8, а в града - 10-11/100. За моята бензинка пълен инжекцион 2,0л, 16 кл., 134 к.с., на 13 г. - мисля е добре, но може и още.
Какво друго текущо... Тествам и К2 - магнитен шаубергеров турбонатор, с него би трябвало да сляза под 5 на междуградско - но още се работи по изчистване на конструкцията. Днес около 100 км. пробвах и специален спойлер К3, но резултатът засега е лош - теорията е едно, практиката - друго :(
Поздрави!
icrow:
Аз си мисля да изключа ламбдата а може и мафа, за да мине компа на авариен режим (леко завишени стойности) и да сложа преди газовите инжектори кранче и от там сам да коригирам количеството без да се меси компа. А дали ще стане така..... :)
lubitel-art:
caduceus, постиженията ти са страхотни. По въпроса с предварението обаче ми е много странно защо искаш да направиш толкова голямо предварение. Доколкото знам ТАП стигат до 15 градуса отклонение, може и малко повече да има. То повече няма и нужда да се прави вероятно, защото са правени най-много за метан. Доста съмнително е въобще дали е възможно да работи двигателя ти с такова огромно предварение.
Интересно как си стигнал до извода че му трябва такива стойности, измервал ли си го с нещо.
От друга страна до колкото съм внимавал в постовете ти, в момента караш със заводските настройки които са за бензин.
Двигателят работи тихо, равномерно, не чука ( за загряване не помня да си споменавал), тоест не дава признаци, че се нуждае от регулиране на аванса или поне не толкова.
Не намирам логика просто, ако действително се нуждае от такова предварение досега да се е скапал двигателя ти при положение че си изминал хиляди километри с настройка за бензин. Защо направо не си вземеш един марков ТАП, който става за твоя модел и предполагам че с малко пипане на аванса ще постигнеш още по-добър резултат.
Свестните ТАП се самоблокират при стартовия ток, така че проблеми със запалването да няма, по-скоро проблем може да има при различните обороти настройките да не са оптимални, ама все ще е по-добре от никакви.
Всичко туй - при положение че при това оргонизиране горивната смес "изгаря" по-бавно.
Успех
caduceus:
lubitel-art
Да, карам със заводските настройки - днес проверих и компа на мотора, изчистихме и две-три незначителни грешки в сервиза. Проблемът е,че повече не може да се постигне с тази технология докато няма контрол /извън таблиците/ върху обедняването на сместа и ъгъла на запалване. Колкото и да е странно, оттък нататък горивото само пречи, защото силно акумулира оргона и не може да се кара на него. Прочети за опитите на Ринат Шаймуратов, засякъл съм и с няколко независими източника, че нещата са така. При генератора на ток, с който Ринат е експериментирал, без да се пипа сместа и ъгъла няма голям резерв оргонна еластичност - т.е. поради малката мощност каквото и да се прави по него, както и да се зарежда, няма сериозна разлика в икономията /изключвам страничните ефекти като липсата на мирис на газовете и тихата работа/. При автомобилен ДВГ, който е 20-30 пъти по-голям, има резерв вече от около 25-30 % и може, без да се обеднява изкуствено сместа и върти винта на запалването, да се постигне икономия в тези граници. Сега вече се налага и този контрол, за да минем постепенно към нива близо до нулата, където е автотермията по Андреев. Той е работил с Лада 6-тица, ама ние сме на инжекциони... Спецификата на "горене" на оргона налага големия ъгъл и максималното обедняване. Всъщност това не е горене, а процес на превръщане на т.нар. меки електрони в твърди с отделяне на топлина /теорията е на Дж.Катър и е потвърдена експериментално от различни изследователи/. Надявам се вече е ясно :)
Поздрави
ПП
Оргонизирането при Ринат става с високооборотни дискове, аз го правя с концентраторна кутия с електронно усилване - нещо като генератора на Велц. Малко ми изгоряха елементи, ама ще го оправим де :) Това е друго К, не е магнитното ;)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия