Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електровелосипеди
Мощен електровелосипед ~2kW /максимално евтин, достъпен и ефективен проект/
Радeв:
Доста странно.
При изключване на една от фазите, електромотора повишава обороти и намалява консумацията си.
На три фази прави 5.6A, и видимо понижава оборотите.
На 2 фази, независими кои токът с тава 4.5A a оборотите се повишават с 20-30%.
Някакви идеи какво се случва?
Брадатия:
Нямам идея за електрическата страна на въпроса, но по тази логика, ако изключиш още една фаза, ще се вдигнат оборотите с още 20-30% и консумирания ток ще намалее под 4А! :)
Това в кръга на майтапа, но не разбрах без товар ли му следиш оборотите и тока или имаш някакъв механичен товар на ротора?
Закачил ли си вече двигателя към рамката или е още на масата?
Ако се нуждаеш от съдействие за някои механични операции, може да помогна.
zach_82:
Според мен целта на електропридвижването е освен екологията, да бъде максимално евтино и почти близко до нула.
Този принцип ме ръководеше, докато сглобявах моята "направи си сам електричка". Така че с BLDC мотори, литиеви
батерии и скъпи контролери не се занимавам. Когато караш колело с устройства за над 1000 лева по него и сменяш акумулатори
за по 400 лева на няколко години не си струва някак си. Все пак караш колело, не Мерцедес!
Аз имам максимална скорост(само на ток) 40км/ч по равно, 20км/ч по нагорнище и около 20км пробег.
Мотора ми е с постоянни магнити, контролера ми е супер прост, но много надежден, а акумулаторите
- стари.
При това положение, когато зареждам ток от работата ми, разхода ми е почти 0 лева на 100 км. ;)
Брадатия:
zach_82, би ли казал твоя електродвигател с каква мощност е? Иначе си абсолютно прав за разхода, когато имаш служебен контакт! Това потвърждава старата максима, че най-добрия автомобил е служебния! ;)
zach_82:
Ами мощностите на двигателите и стерео-уредбите са много относителни. Някаква китайска уредба например рекламира мощност да речем 2 Х 200 Вата, а в действителност е 2 Х 10, така е и с двигателите. Моят двигател му дават че е 500 Вата, но аз съдя по амперите които дърпа по нагорнище и сметката излиза че в такива случаи отдава над 1000 вата. Разбира се това е пикова мощност и не може да я отдава твърде дълго, защото ще загрее.
Колкото по въпроса за служебния контакт - да така е, въпреки че нощем зареждам от домашния контакт по нощната енергия и не съм забелязал някаква разлика в месечната си сметка за ток.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия