Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електровелосипеди
Мощен електровелосипед ~2kW /максимално евтин, достъпен и ефективен проект/
Радeв:
Никаква идея си нямам за какво е направен мотора, т.е. няма информация .... Опеделено съм благодарен за съветите и насоките! :)
Сега се изправям пред друг проблем.....
Не бях помислил за "свободното ниво" в което винаги седи едно от рамената .....
Крепи ме идеята че може да се направи прост контролер с достъпни части.
ПС. Като закача осцилоскопа м/у две от фазите и развъртя мотора получавам синосуида. /според мен няма логика да е нещо друго./
CPU:
BLDC има съсредоточена намотка ( едната фаза е навита на един зъб) и дава трапезовидно напрежение. Пример: мотор на харддиск, флопи или СДРОМ.
Синусоидалните мотори имат рапределена намотка, едната фаза обхваща няколко зъба и има застъпване с другите фази. Така е навит авто алтернатора. Дават синусоидално напрежение и поради това минават в другата категория, PMSM което означава синхронен мотор с постоянни магнити.
Свободното ниво го има само при BLDC, защото се дължи на комутацията от 120 °. При синусоидалните комутацията е 180° (във всеки един момент тече ток и през трите намотки).
Контролер с достъпни части може да се направи, стига да спазиш условието за измерване положението на ротора чрез датчици, било на Хол, било с дросели с насищане, било с капацитивен или опто датчик. Това е есенцията на управлението.
Твоята (последната) схема би работила до 20 волта мисля, по-нагоре ше изгориш входовете на мосфетите, би трябвало да има low/high side драйвери, но тогава пък няма да има кой да зарежда Бост кондензаторите при ниски честоти. Освен това мисля че Хол датчиците не са свързани правилно.
Трябва да ги захраниш с постоянен ток на токовите им изводи, а напреженовите да отидат към + и - входовете на съответния усилвател.
Радeв:
Датчиците на хол работят, само че са инертирани, заради изтеглящите резистори. При големите електромотори свързването на датчиците винаги е такова.
Инвертирането не е проблем, проверил съм го по таблиците на истинност, а и на практива със светодиоди м/у фазовите изводи на интегралата.
Контролера ще работи до 20V заради мосфетите и до 26 заради самата интегрална схема. Може да се сложат ценери, но това ще е в по-нататъчни доработки на схемата. /ако се окаже удачна разбира се.../
Драйвърите не са проблем:
http://www.innovatia.com/Design_Center/High-Side%20Drivers.htm
Сега проигравам ситуациите в ихода и как мога да организирам фазите на рамената.
Малко онагледяване: http://en.nanotec.com/steppermotor_animation.html
Мисията невъзможна в този вид свързване на гейтовете или с диагонални комбинаци, това си е генератор на КС .... :D Мултисима каза! ....
CPU:
За датчиците на хол, мислех че искаш да използваш от евтините smd, които се намират за без пари по сидита или флопита, имат по 4 извода, но имат нужда от усилване, което е предвидено в твоя чип и той може да работи с такива. Сега разбирам какви използваш ти, hall switch с отворен колектор.
Сега за моста, има начин да се нагоди, с логически схеми, и мъртво време може да се докара, ама вече започва да става мого кърпено. Какво не ти хареса в MC33035, може би искаш да направиш съвсем достъпно и лесно повторяемо управление с лесни за намиране елементи?
Радeв:
Днес направих първи пуск.
Добре развърта мотора на 20V. Притеснява ме че радиатора с мосфетите се затопля дори и при празен ход на мотора...... Хубавото е че при регенерация дава добри резултати почти до спиране.
Понеже мосфетите продължават да се превключват, се получава трифазен двуполупериоден иправител с активни диоди. Т.е. елиминира се пада в/у паразитните диоди в мосфетите. А при ниски напрежения и голям ток, това е изключително важно за добрата регенерация. Някой контролери дават на късо фазите когато напрежението от регенерация падне прекомерно.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия