Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електровелосипеди

Мощен електровелосипед ~2kW /максимално евтин, достъпен и ефективен проект/

<< < (7/27) > >>

key5:
Замислете се, постоянно токовите двигатели са скъпи заради магнитите ... най-мощните са ниодимовите. Недостатъка на магнитите е че в постоянно магнитно поле губят свойствата си!!! Всеки постоянно токов двигател с времето започва да консумира повече заради отслабналите свойства на магнитите в него.

... лично аз бях с насочил към HUB двигателите, но ... май отново ни подвеждат! Пазарна икономика, вече няколко такива двигатели за велосипеди дават чисто механични дефекти като например разбиване леглата на лагерите.

Bat_Vanko:
Интересно, key5
"Недостатъка на магнитите е че в постоянно магнитно поле губят свойствата си!!!".
Х-м!!! Защо ли тогава Siemens правят новите си вятърни генератори с постоянни магнити??? Няма ли кой да им каже на хорицата, че да не се мъчат???

Радeв:
Магнитните мотори са с голямо бъдеще. А според мене са и една идея по-ефективни понеже тока за възбуждане липсва.
Неодимовите майгнити имат предимство че са силни, но имат и сериозен недостатък - 0 Ома са! => ще греят повече от токовете на Фуко.....
Дълго мислих къде да разполога електромотора и се спрях на този монтаж. Като задните венци ще са от средно движение най-вероятно 3-ка. И така ще имама 3 скорости. :)

Радeв:
Заиграх се с една интегралка която я има в някои CD-ROM устройства. Работи, но се оказа обикновена логическа схема с няколко операционни усилвателя. Не прави ШИМ /което не съм и очаквал за  IC от 1.20лв, а и в даташита е премълчано..../, но и няма и изчакване при превключване м/у фазите... :(
Ако подкарам и крайните H рамена, и последователно на захранването ще сложа един ШИМ регулатор ще работи, но фазите няма как да са синусуида/трапец, а правоъгълник.... :(

CPU:
Относно синусоидата/трапец, и правоъгълните импулси, зависи какъв мотор управляваш.
Ако е BLDC, то той се управлява с правоъгълни импулси, а комутацията се нарича трапецоидална, защото такава е формата на напрежението дължащо се на обратната ЕДС.

Синусоидалната комутация има по-добри параметри, но трябва и мотора  да е направен за такава, т.е. да има синусоидална ЕДС.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия