Справочници, схемотехника, теория > Практически опит
Ефективно зареждане на кондензатор
varvarin:
Експериментите ми бяха точно във връзка със тази статия на Берден. Там той споменава че колектора трябва да е от специален материал. Можело да стане и с много "твърд" кондензатор както го нарича той, като има предвид такъв на който не му мърдали плочите. Със обикновени кондензатори при мен не се получи. И между другото моята схема беше близка до неговата - получаваха се къси импулси с линейно нарастваща амплитуда. Не съм опитвал обаче да получа стъпаловидно напрежение като зареждам от бобина. Честно казано не мога да си представя откъде ще дойде енергията в повече в конкретния случай. Най просто енергията след свързване на двата кондензатора е E2=C1*E1/(C1+C2). Колкото по малка е промяната на капацитета толкова по близко сме до 1-цата. Колкото по голяма е промяната токова по близко сме до нулата. Това което на статията е отбелязано като "back EMF" всъщност е реакцията на товара и би трябвало да е нарисувано там мисля. Това е начина по който енергията се трансферира от източника в товара.
Ако разбира се успеем да заредим този колектор или кондензатор с по малко енергия, отколкото се е натрупала в него ще успеем да постигнем целта.
Според мен нещо куца в идеите на Берден.
Поздрави!
teofilius:
Интересно! Когато имаме два кондензатора с еднакъв капацитет, единия е зареден и с него зареждаме другия. Интересното, е че без значение нямаме или имаме товар между тях и какво е съпротивлението му, то няма загубване на енергията а само разпределяне между кондензаторите. Освен това, при наличие на товар се върши работа.
vlindos:
Именно Теофилус!
Смяна на темата - Тесла Суич (ТС) . Оригинално идеята от форумите е зареждане на батерии - което е глупаво и се дължи на идиотските установки на Бедини и други при които батериите получават заряд с по-високо напрежение, но не и големина.
Всъщност обаче ТС има друг потенциал, а именно консервиране на енергия докато се извършва работа. Какво става ако вместо крушка сложим траф и настроим системата да не губи енергия при заряд на един кондер от друг?
Това нещо се които се боря последните години, но без основателен успех. Прилагам последните идеи на схема. Няма КПД над 100%, но е добра база за нататък.
Ще се радвам ако има заинтересуване да обсъдим проблемите.
emilvtc:
vlindos,
наква е идеята, която си реализирал със схемата?
Как трябва да работи схемата ? Какъв е товара?
Каква е целта на постановката?
vlindos:
Идеята на кратко е трансфер на заряд от един кондензатор в друг за сметка на работа в товара. Това става в част 6.
Обеснения:
Част - 1. Захранване 12 волта.
Част - 2. Генератор на сигнали. R10 контролира времето за зареждане на кондензаторните банки, R11 - времето за разреждането. Сигналите от изхода са коментирани долу.
Част - 3. Превключвател на режими. Превключвателя е с цел да се предотврати късото съединение което се получава от захранването при рязкото зареждане на сумарно близо 9 милифарада. Крушката действа като ограничител на тока. Веднъж заредени се минава в режим на работа с превключвателя. Следва и филтърен/стабилизиращ кондензатор.
Част - 4. Захранване за мосфет драйвери. Използва волтовите пикове от Част 6 за изгради и стабилизира 18 волтово напрежение на мосфет драйверите. Използва се 18волтов напрежение за пълно отпушване на НПН мосфети при работа на 12 волта. Използват се НПН, защото съм имал най-малко проблеми с тях.
Част - 5. Мосфет драйвери. Много обеснения тука не се нужни, освен начина по които са изградени и топологията им е много важна за правилното им действие. Физически всеки мосфет дривер се намира залепен до съответния мосфет.
Част - 6. Изработване на полезна енергия. Товара P2 следва да бъде трансформатор. Обяснението на цикъл е предоставена в schema.pdf
Текущите проблеми са установяване на минимално възможно време за цикъл. Параметрите на L0 и L4 и трансформатора при P2. Схемата работи в момента, проблема се явява ефективността - половинчатото зареждане (2 пъти повече входна енергия) при зареждане на кондензаторите за компенсирането на загубената енергия, същия проблема е при полезния товар P2. Важно е да е да осигури минимално време за минимални загуби. Повече цикли = повече енергия в повече.
И още малко за надъхване -- малки успехи при по-стари схеми: http://vbox7.com/play:a298e376
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия