Справочници, схемотехника, теория > Практически опит
Ефективно зареждане на кондензатор
emilvtc:
Q1 и Q5 каква я вършат ?
Май има грешка в схемата, щото са на късо Drain-Source ?!?
Като оставим грешката на страна - пак не ми стана ясно каква е идеята (принципа на работа) който се опитваш да реализираш със схемата ?
vlindos:
Да - оправих грешката. Идеята на Q1 и Q5 е да "приемат" енергията за заземения кондер и в същото време да не дава късо когато Q2 (или съответно Q6) са включени.
Опитвам се с други думи да кажа за принципа:
Външна (входна енергия) компенсира загубите в кондензаторите от банка 1 и банка 2 докато те са заземени. Следва в една от банките (1) кондензатори построяване на един кондензатор от 2та (C0 + C1). Другата банка (2) кондерите (C2, C3) остават както са си, но се прекъсва входното захранване (Q4). Следва разтоварване на енергия от кондера (C0+C2) с по-високото напрежение в заземените (C2,C3) като при товара (P2) се извършва работа. След това при заземените (C2,C3) кондери се отваря канал за компенсиране(Q4) на липсващата енергия отвън. При банка 1 се затваря се външни източник на ток (Q0), кондензаторите (C0 и C1) отново стават 2 отделни заземени, и след това при банка 2 от кондензатори C2 и C3 се построява един с по-високо напрежение които се разрежда в банка 1 през това P2 и т.н.
Сега по-ясно ли е ?
emilvtc:
Да. сега идеята като че ли ми е ясна.
Само трябва към обяснението да добавиш, че когато Q0 дозарежда "заземените" С0, и С1 - ключовете Q4, Q5, Q6 и Q7 са изключени. Прав ли съм?
До тук добре. Сега може би трябва да изведем формулите за протичащия преходен процес - и по-специално интеграла на мощностите (тока*напрежението) през товара и транзисторите Q0 и Q4.
Можем и да симулираме схемата на симулатор.
А каква е целта на постановката? От къде ще дойде СЕ?
Мисля, че през каквито бобини и кондензатори да прекарваме тока от източника - енергията консумирана от него ще е по-голяма от тази отдадена в товара. (освен ако бобините или кондензаторите не "засмучат" от някъде (околното пространство или както там му викате "Ефир") допълнителна енергия )
vlindos:
--- Цитат на: emilvtc в Юни 02, 2011, 02:57:57 pm ---Само трябва към обяснението да добавиш, че когато Q0 дозарежда "заземените" С0, и С1 - ключовете Q4, Q5, Q6 и Q7 са изключени. Прав ли съм?
--- Край на цитат ---
Не точно, но най-общо да. Виж горната schema.pdf за конкретност как протичат състоянията.
--- Цитат на: emilvtc в Юни 02, 2011, 02:57:57 pm ---До тук добре. Сега може би трябва да изведем формулите за протичащия преходен процес - и по-специално интеграла на мощностите (тока*напрежението) през товара и транзисторите Q0 и Q4.
--- Край на цитат ---
Може, но трудно. Защото напреженията в кондензаторите не са знайни при условията с индукция.
--- Цитат на: emilvtc в Юни 02, 2011, 02:57:57 pm ---Можем и да симулираме схемата на симулатор.
--- Край на цитат ---
Може, имай предвид следното. За точно същата схема не успях да открия работещ софтуер при който симулацията да тръгне въобще. Може обаче подобно установки да се тестват. Ще имаш различни резултати в зависимост от това колкото добър е симулатора. Например при МултиСим подобна установка без индукции докарва що годе реални резултати (тоест без КПД над > 100%) докато други като PSpice изкарва много "свободна енергия" :)
--- Цитат на: emilvtc в Юни 02, 2011, 02:57:57 pm ---А каква е целта на постановката? От къде ще дойде СЕ?
--- Край на цитат ---
Представи си, че преливаш вода от един в друг варел. Водата не се губи обаче по-пътя върши енергия - да речем прави вятър :) . Не мога да измисля по-близка аналогия защото не мисля че има такава.
--- Цитат на: emilvtc в Юни 02, 2011, 02:57:57 pm ---Мисля, че през каквито бобини и кондензатори да прекарваме тока от източника - енергията консумирана от него ще е по-голяма от тази отдадена в товара. (освен ако бобините или кондензаторите не "засмучат" от някъде (околното пространство или както там му викате "Ефир") допълнителна енергия )
--- Край на цитат ---
При нормално протичане на процесите без индукция наблюдаваме 1/4 загуба на енергия от входа (*2 кондензатора) за сметка на 1/2 отдадена енергия (при товара). Така че в нормални условия на теория нещата се наместват и виждаме товара да отдава толкова работа колкото черпи. "Засмукване" може да се каже че става при индукцията която напомпана с (да речем) 1/2 енергия дозарежда кондензатора от масата (виж диоди D2, D6). При което става на теория 0 загуба на енергия на входа, съответно и 0 при отдаване, а кондерите са пълни.
mi68:
Давам друго виждане на въпроса. Изхождам от формула на лорд Келвин за разряд на лайденска стъкленица публикувана през 1853 г. Формулата се оказа апокрифна и трудно я открих. Разряд на лайденска стъкленица (кондензатор) през индуктивност създава затихващи трептения. Ако индуктивноста е много малка то честотата достига 100 мХц. Експериментално това е потвърдено от Федерсен 1858 г. 1/4С > R^2/4L^2 ; където L-индуктивност; R-съпротивление; С-капацитет; горното условие трябва да се спазва, на практика капацитета винаги е по-голям от индуктивността на проводника свързващ на късо кондензатора или в случея втория кондензатор. Възникналите електромагнитни вълни отнасят половина енергия. В някой случей може да се пренебрегнат загубите и честотата се определя от упростената формула на Томсън.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия