Справочници, схемотехника, теория > Практически опит

Ефективно зареждане на кондензатор

<< < (3/7) > >>

vlindos:

--- Цитат на: vitan в Май 30, 2011, 11:41:00 am ---Там няма захранване: кондензатор-кондензатор директно.

--- Край на цитат ---
Проблема не само при кондензатор към кондезатор. Най-общо може да се каже захранване на кондензатор от какъв да е токоизточник при голям потенциал.

--- Цитат на: vitan в Май 30, 2011, 11:41:00 am ---Когато заредиш един кондензатор от друг тръгват колебателни процеси, които няма кой да ги спре. Ако нещата са директни. От тия колебателни процеси се губи енергия в няколко посоки. При импулсните захранвания, ако тръгнат свободни клебателни процесииии….
Въобще в захранванията потока на енергията се канализира и всякакви загуби са сведени до минимум. Ако е добра захранката обаче :)
Както виждате, ако се ограничат свободните колебания с резистор, то и КПД-то се вдига.

--- Край на цитат ---

Не го схванах това с колебателните процеси - може би говориш за осцилиращия ток? Ако е така - всъщност не са много колебателни тия процеси. При зареждане на празен кондензатор следва огромен пик на ток и съответното му прекъсване.
Колкото за подобрението на КПД с резистор, ако не е станало ясно - искам да подчертая, че съм силно скептичен към този метод. Подозирам, че постигнатото от mi68 е клони максимума на този метод за сметка на времето за зареждане. Следват опити...

vlindos:

--- Цитат на: vitan в Май 30, 2011, 12:37:24 pm ---За мен са си силно колебателни процеси. Включи осцилоскоп, ако не вярваш. Минеш ли под нулата, имаш задължително излъчване на елекромагнитни вълни в много широк спектър. Включи си радиото на УКВ и направи опити с кондензаторите.

--- Край на цитат ---
Включвал съм правил съм опити. Може би говорим за различни неща - какво точно имаш на предвид с колебателни процеси ?

--- Цитат на: vitan в Май 30, 2011, 12:37:24 pm ---Отделно гарантирано излъчваш скаларни вълни, поради това, че кондензатора е зареден с определен поляритет.... Според мен основно загубите са от излъчване (може и от плочите за антени), от съпротивлението и от загубите в диелектрика (ВЧ процеси).

--- Край на цитат ---
Това за скаларните вълни добре, но каква е връзката? Относно теориите ти за загубите - не съм съгласен:

* съпротивлението - както сам каза горе би трябвало дори да намали загубите ?
* диалектрика - между плочите на кондензатора не играе роля при измервания в рамките на няколко секунди при големи кондензатори (над 1 милифарад).
* излъчването - добре, но как точно можеш да обясниш струпването на електрони от плочата кондензатора отдаващ енергия? Къде изчезват при електромагнитното излъчване ?

getca:
Колеги, предлагам да си говорим конкретно, а не с предположения за колебателни процеси и неясни теории. vlindos, що не вземеш да нарисуваш една еквивалентна заместваща схема на кондензатор и да поумуваме върху параметрите на реален такъв. Пък може и да споменеш за неща като вътрешно съпротивление, ESR, ESL и други подобни.  ;)
Загубите в ел.верига с реактивни елементи са реалност, защото тези елементи са реални, а не идеални. Затова съществуват посочените по-горе параметри, които ги характеризират. Ако елементите са правилно подбрани и свързани, загубите са много малки, пример LC кръг.
Личен опит - МЕГ управлението и електронното запалване за автомобили. В първия случай имаме резонансен заряд/разряд на кондензатор и поради лошото му качество загубите бяха може би над 50%, изразени в яко греене и спадане на амплитудата на трептения. Вторият случай е на импулсен заряд и резонансен разряд, като зарядът може да стане на порции или с единствен мощен импулс. Измерванията на енергиите показват минимални загуби, свързани с активни съпротивления и топлина в разряда на вторичната страна на бобината. В никакъв случай 50%, както се твърди. При импулсното зареждане протича огромен ток, поради много ниското съпротивление на разредения кондензатор и ако източникът не е с ограничена мощност или ток на изхода, загубите могат да нараснат драстично. Източникът в схемата на ел.запалване е блокинг-генератор, чиято вторична намотка плюс динамичното съпротивление на диода в зарядната верига ограничават тока. Отделно мощността му е ограничена, обусловено от крайната стойност на натрупаната в сърцевината на импулсния траф енергия, което е допълнителен ограничител във веригата източник-товар.

varvarin:
Здравейте,
"загубената" енергия в случая с директното зареждане кондензатор - кондензатор зависи от отношението на двата капацитета. При еднакви кондензатори енергията спада 2 пъти имайки предвид системата от два кондензатора. Ако единия е 2 пъти по голям от другия тогава "загубата" е 1/3 при положение че по големия зарежда по малкия. В това мисля няма нищо странно, защото лесно се определя колко е резултатното напрежение като се използва закона за запазване на заряда.
Чел съм някъде в писанията на Т. Берден че идеалния кондензатор не консумирал енергия за зареждане. Реалните обаче консумирали понеже плочите им мърдали при заряд и разряд, а това е работа която електричните сили извършват. Зареждането на кондензаторите е една от причините съвременната изчислителна техника да консумира толкова енергия. Доколкото съм чел стъпковия начин на зареждане е един от вариантите за намаляване на тези загуби. Правил съм малко опити по тази тема преди време без особен резултат. От моя гледна точка най-ефективно кондензатора се зарежда чрез бобина. Може да се направи и зареждане на стъпки пак чрез бобина и то с твърде проста схема от рода на обратен преобразувател. По този начин се постигат добри резултати но все пак енергията на изхода е по малко от тази на входа (поне при моите опити).

Поздрави!

vlindos:
Здрасти, Варварин!

Радвам се, че най-накрая някой излиза със същите заключения :) , които трупам доста време. Не смятам обаче, че не е важна половинчатото усвояване на енергия при тези условия. Също като Берден - мисля че тука е разковничето към свободната енергия. Имам и доказателства за това.
Искам само да спомена, че историята с Том Берден и кондензатора я знам по друг начин. Според него всички източници на ток са неефективни отдават на практика 1/2 от енергията си (а не енергията се губи от физическата работа за разместване на плочите). Страницата му: http://www.cheniere.org/techpapers/Final%20Secret%20of%2015%20Feb%201994/index.html

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия