Животът- начин на употреба! > Медицина, здравословно хранене

Еликсирът на безсмъртието и младостта

<< < (44/100) > >>

juliang:
Коравината демек ... Ползвайте точните термини бе хора... щот доста се чесах по кубето как може един материал да има различна твърдост в различни посоки...
А това се постига чрез тесен и дълъг профил. С'я не знам кои са производителите на такива саби, но ... не виждам защо трябва да се намесват нанотехнологии и карбонови влакна. Една лента от рулетка има подобни характеристики.

С'я го гледам един в нета: https://youtu.be/TISfgF9Lxw4

Обаче няма никакви нанотехнологии и въглеродни влакна. Има малко грес/мас само :)
Не знам какъв превод си чел и откъде е дошла тая арматура и тия въглеродни влакна...

Радико:
Не Юлияне не говоря за коравина а за твърдост измерена по Рокуел. Мериш сабята легнала, уреда дава някаква стокност обръщаш сабята на ребро и мериш пак уред отчита 140 пъти по малко проникване на диаманта в метала. И ти казах вече зарежи глупостите в тубата потърси по сериозни източници по въпроса.

juliang:

--- Цитат на: Радико в Май 13, 2019, 08:10:38 pm ---Не Юлияне не говоря за коравина а за твърдост измерена по Рокуел. Мериш сабята легнала, уреда дава някаква стокност обръщаш сабята на ребро и мериш пак уред отчита 140 пъти по малко проникване на диаманта в метала.

--- Край на цитат ---

Имам известни съмнения че си наясно какво говориш. За да има разлика от 140 ПЪТИ по Рокуел трябва да сравняваш измерванията на инструментална стомана с олово и пак няма да стигнеш такава разлика. Неръждавейката 304, която доста хора знаят колко е корава и жилава има твърдост по Рокуел 88, а оловото - 5. Това са само 44 пъти разлика.
За 1.4 пъти се съгласявам веднага. Но 140 ... просто не е възможно - един път не е възможно да има такъв материал, втори път скалата на Рокуел няма такива стойности.
Другия вариант е скалата да не е на Рокуел... а аз да си губя времето да търся дали изобщо е възможно такова нЯщо.

П.С Ако се разровиш в канала от който пуснах клипа, ще видиш обяснение за конструкцията на тази "сабя - колан". Доста хитра работа, която няма как да се направи от едно парче метал, независимо дали е дамаска или валерианска стомана. И това ще работи за разлика от приказките които се опитвате да ми разправяте с Атос.

Радико:
Дадох ти за пример скалата на ролуел чисто хипотетично  с единственната цел да разбереш, че съм наясно какво точно твърдя. Ако ще ти е по лесно да асимилираш нещата приеми, че скалата е била по бринел. Тя е по малко логаритмична и комай по разбираема. Само да не кажеш, са пък че тя не мери такива разлики в твърдостта. Там стоманеното топче отдавна е заменено с такова от материал по твърд от диаманта. Както и да е при положение, че не си в състояние да приемеш нещо толкова елементарно и на 100% материалистично не виждам смисъл за дискутиране на по неясни и нвдобре изучени неща.

juliang:
Радико, 140 ПЪТИ е огромна разлика. Не е възможно просто. 140% съм съгласен както казах. 140 единици от някаква скала също бих могъл да го приема, ако се уточним за каква скала става въпрос. Но разлика от 140 пъти ... Представи си го с диамантения конус на машината за мерене на твърдост - ако в твърдата част прави дупчица 0.1 мм, то в меката трябва да направи кратер от 1.4 сантиметра... буквално трябва да излезе от другата страна на меча.

Кажи ми как да го приема сега това твое твърдение? "елементарно и материалистично" по твоите думи ...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия