Алтернативни енергоизточници > Други устройства на Tesla

Електромобилът на ТЕСЛА

<< < (13/21) > >>

teofilius:
В дадения случай предизвикателството е по-голямо! :)

bai_lun:
Асинхронните електромотори може да работят и с много висока честота на напрежението, защото при тях винаги роторът изостава от магнитното поле на статора - така дори с увеличаване на честотата и съответно увеличаване на скоростта на въртене на магнитното поле в мотора, той ще може да работи
нормално - роторът следва полето колкото и бързо да се върти то, просто "изостaването" от него ще е повече!
Това решава проблема с възстановката на електромобила на Тесла:

“С подкрепата на компаниите Pierce-Arrow Co. and General Electric през 1931 Тесла свалил бензиновия двигател от новият автомобил на фирмата "Pierce-Arrow" и го заменил със стандартен електромотор за променлив ток с мощност 80 к.с. (1800 об/мин) без нито един от традиционно известните външни източници да захранване.

После купил от местния магазин за радиочасти 12 електронни лампи, няколко проводника, шепа резистори и събрал всичките тези придобивки в кутия с дължина 60 см, ширина 30 см и височина 15 см с две стърчащи навън пръчки с дължина 7,5 см. Закрепвайки кутийката зад седалката на шофьора, той издърпал пръчките и обявил: “Сега имаме енергия”. След това той карал колата една седмица със скорост до 150 км/ч.

Тъй като двигателят в колата бил с променлив ток без никакви батерии, тук възниква въпросът – откъде взема енергия? Тесла отговарял: “От етера около нас”. Хората започнали да говорят, че Тесла е безумец и няма начин да не се е съюзил със зловещите сили във вселената.

Това разсърдило Тесла, той свалил тайнствената кутия от транспортното средство и се върнал в лабораторията си в Ню-Йорк. Тайната му си отишла заедно с него!"

Предполага се, че кутията на Тесла(същата коята монтирал в електромобила си) е съдържала осцилатор свързан с диполна антена, която излъчвала вълни, на които половината им дължина е по-дълга от самата кутия. Те се отразявали от стените й(метални, но може и с мрежа от проводници - отражателна решетка) и се скъсявали (като стоящи вълни) по квантовата механика и енергията им се увеличала( до Минималната енергия на кванта - вълна-частица в ограничено пространство, по-ниски стойности на енегията от нея са невъзможни!) заедно със честотата и са се приемали от друга антена за увеличената честота където се е получавал високочестотен ток, който може да е бил изправян с токоизправител. Това може да се обясни и с принципа на неопределеност на Хайзенберг като при уверичаването на пространствената определеност - c намаляването на пространството, в което е ограничена вълната частица, се увеличава пропорционално импулса й и съответно енергията й.

За конкретната схема може само да се гадае.

Може да се предположи, че е използвал рамкова/диполна антена свързана с двулампови осцилатори за 2,2-3м вълни(ок.100МХц) синхронизирани вероятно с индуктивна връзка - съответна дължина на антената 1,1-1,5м, поради правоъгълните очертания на кутията и по-висока ефективност. Вълните са се скъсявали до 30см (ширина на затвореното пространство 15см - 1/2 дължина на вълната) приемните антени/диполи са били с дължина 15см - предполага се, че за повишаване ефективността е използвал няколко приемни антени!
Ето още една версия за прочутия електромобил на Тесла.
За пояснение в двуламповият осцилатор няма кондензатори - замества го капацитетът м/у електродите на електронната лампа.
Днешните полупроводникови прибори - транзистори предлагат и по-добри възможности от някогашните лампи.
Самозахранването на електромобила ставало вероятно с акумулатор и динамо свързано към трансмисията! Ако пък задвижим с асинхронния мотор генератор за прав ток или променлив 50Хц ще имаме ефективен комутатор (преобразувател) за високи мощности - максималния ток на вакуумната лампа е 1кВт!

mi68:
Тук има грешка токът се мери в ампери.Лампа от 10Вт в инпулсен режим разсейва 1кВт,значи лампи от 30Вт,като 6П45С разсейват 3кВт,ако работят в пуш-пул става 12кВт,при 4 лампи 24кВт до 80кВт остават много.Според легендата динамо за захранване не е включвано.За аноден източник от 600В прябва да се прави преобразувател от акумулатор единствените полупроводници по времето на Тесла са медноокисните и селенови клетки те имат голям капацитет и работят до 1000Хр за 50Хр са отлични.Не ми четете темите там изказвам предложение за ОБРАТНА задача,вместо магнитно за електрично въртене на ротора с висока честота и получаване на параметричен резонанс,чрез правоъгълни инпулси.Ако тръгне отрицателната индуктивност то тогава ротора стандартно ще се върти от магнитно поле,имаме две версии.Изглежда и двете версий да са верни защото имаме двойственост на електромагнитното поле.Въпроса е кое е по-лесно?

Protek:
Извинявам се за намесата, но пак ми се иска да привлека вниманието ви към патентите на Паоло Корея. В конструкциите си той използва САМОВЪЗБУЖДАЩ се генератор на импулси с ниска честота, за товар на който е свързан електродвигател. Въпросния генератор работи с много интересен вакуумен прибор с големи електроди и определено КПД е доста над 1. Всичко е описано така подробно и умно, че не оставя съмнения и затова реших, че може Тесла да е използвал този ефект на газовия разряд, при който явно се "помпи" енергия от пространството /вакуума/. :)

The Phantom:
   Привет на всички будни умове ! Нов съм тук, и все още разглеждам, но от около година се интересувам от всичко свързано с етера. Тук намирам доста интересни темички. За това се и регистрирах тук в този форум.
   Не съм започнал още да правя каквито и да е сериозни опити  ( като изключим 1-2 неща , но те са без никакъв сериозен успех ). Все още събирам инфо от тук и от там , но ми прави нещо силно впечатление. А именно, че всяко едно устройство, което се опитват да направят или пресъздадат обособени групички от хора, имат нещо общо. И това е крайният резултат - целта която все още не е постигната ( е , поне не е обявено пред общественоста ). Начините да се постигне този краен резултат са различни. Това определя и различните подходи - машини или устройства. Аз не съм особено запознат с електрониката, и това до някъде е плюс в моя полза, защото не съм ограничен от закони, теореми и леми , и мога да изказвам всякакви идеи - дори и най-малоумните, които можете да срещнете.
   През тази една година , в опити на търсене на истината, стигнах до едно заключение, което може да се представи със следната картина :  Представете си, че Вие сте в група от 60 човека (примерно) в една зала, и всеки от един от тази група стиска в ръце едно парченце от пъзел от 100 части. Останалите 40 части са сглобени по две - по три в отделни групички, и са пръснати по пода. Всеки един от хората знае какво има , както и какво стискат шестте човека (примерно) около него. Но тази част , която държи, не пасва на нито една от тези , в шестте човека около него. Всеки държи частица от истината , но никой още не вижда цялата картина на пъзела.
   С други думи. Направени са, и се правят открития. Издадени са, и се издават патенти. Но никой до сега не се захванал да се опита да обедини тези известни вече "неща". Трудното в случая е да се извлекат полезните от тях, т.е. тези, които могат да се обединят в нещо ново.  Ето например Клетката на Джо. Тя е тясно свързана с Тестатика, както и с трансформатора на Тесла, с демонстроцията на Даниел - http://www.rexresearch.com/pomerleau/pomerleau2.htm ,  ... 
Например тук относно кутийката на Тесла. Твърди се че е купил 12 лампи, няколко резистора...  Тук ще изкажа идеи, които може и да ви накарат да се превивате от смях. Първо - какво точно са представлявали тези лампи - размери, устройство. След като служат по някакъв начин да извлекат ток (по-простичко казано) от етера , защо да не се поставят под ъгъл 90 градуса една спряма друга (демонстроцията на Даниел). Приблизителното им положение би могло да се определи лесно , имайки в предвид , че се знаят размерите на лампите и на кутията (стига да са верни). Знае се как протича магнитното поле, как се движи (приблизетелно) оргонът спрямо полето. Аз нямам възможност да експериментирам, и затова имам повече въпроси , отколкото отговори.
   Доста написах , но повечето неща са най-вероятно нищо съществено. Ще се радвам ако не съм ви помогнал , то поне да съм ви развеселил.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия