Справочници, схемотехника, теория > Справочник
Вярна ли е формулата E=mc^2
VITAN:
Не си изкарвам хляба с писане и оборване на теории.
Значи какво казва Айнщайн:
- При мнооо яки скорости масата нараства яко.
- Времето почти спира.
Айде сега, що наистина ме мързи отново да доказвам, че енергията на топчето зависи от неговата скорост, но теглото му зависи само от гравитацията - изнамери формулите, по които
спътниците отчитат Теорията на отностителността на Айнщайн.
Що особено GPS спътниците, яко не я отчитат - "жална им майка".
Съжалявам, мързи ме да чета учебници, които смятат, че няма да схвана Айнщайн и вместо него ми пробутват Толмен (не го зная, не е от наш'то село).
И няма да чета всичко подред, 1-вата засечка ме отказва. Тия теории и преговор на висша математика и физика съм ги оставил за след пенсия. Честно.
filchef:
--- Цитат на: VITAN в Юни 01, 2020, 11:37:19 pm ---
Айде сега, що наистина ме мързи отново да доказвам, че енергията на топчето зависи от неговата скорост, но теглото му зависи само от гравитацията.
--- Край на цитат ---
Да теглото му зависи от гравитацията, но тук става въпрос за маса - количество вещество - инертност на топчето - не за тегло.Ти пак ги обърка тия понятия и е ясно защо не разбираш формулата - ти през цялото време си мислиш за тегло - масата не изчезва, когато отлети в открития космос.
VITAN:
--- Цитат на: filchef в Юни 01, 2020, 11:52:58 pm ---....но тук става въпрос за маса - количество вещество....
--- Край на цитат ---
Виж с'я:
1. Лека нощ, не ми се мисли на сънлива глава.
2. Количеството вещество като брой атоми ще остане толкова, колкото си е - колкото и да го засилиш.
3. Вярвай си на Айнщайн - пълно или частично. Не ми се занимава.
4. И понеже не ми се занимава - ще дам само ухо на формулите, по които спътниците за глобално позициониране отчитат изкривяването на пространството, времето, масата и каквото там още се сетиш 8)
5. Виж т.1.
filchef:
Количеството вещество не се увеличава при приближаване на светлинната скорост но се увеличава инертността на обекта тоест тази допълнителна маса е в следствие нарасналата инерционност затова има и две маси в теорията маса на покой която е количеството вещество и релативиска маса - така е според Лоренцовите преобразувания и това се дължи на крайната скорост на светлината.Можеш да погледнеш извеждането на формулата - до страница 46 - та
технократ:
--- Цитат ---Иначе за формулата си напълно прав де. Аз твърдя, че е вярна защото нещата могат да бъдат нагласени така че да стане вярна. Както и всяка друга абстрактна формула.
--- Край на цитат ---
Радико, покажи поне с някакъв елементарен пример, как една формула може да се нагоди тъй че да е вярна. защото честно, аз не се сещам за такъв пример.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия