Форум > Продавам/купувам, магазини за електроника, магнити, части и др.

Високоволтови кондензатори

<< < (13/17) > >>

hyparh:
Balabanoff, след като търсиш максимално изразен електростатичен ефект, е най-добре да си направиш умножител на напрежение от няколко звена. Може и генератор на Ван де Грааф, макар че аз не ги предпочитам заради механиката.
Моят умножител се състои от седем звена, всяко от което включва самоделен ВН кондензатор (от тези с прозрачните листи за принтер) и верига от 35 диода 1N4007. Захранвам с 15kV/50Hz траф, а получената искра на изхода е с дължина 12см., което ще рече около 80-90kV за DC стандарт. От този умножител дрехите буквално залепват по тялото при доближаване до конструкцията. Духа и прохладен йонен ветрец от нея. При раздалечаване на електродите извън обсега за прескачане на искра, се получава голяма зона със синьо сияние (тлеещ разряд).
Цялото това нещо може да се направи доста по-компактно с наличие на ВН диоди и качествени ВН кондензатори (от типа "хокейна шайба" например).

Относно разрядника... наскоро четох, че колкото по-безшумен е той, толкова по-ефективно ще работи. Т.е. да се доближава до характеристиките на тлеещия разряд. Като идея ми хрумва използването на газоразрядна лампа в ролята на такъв тих разрядник и да се види какъв ще е ефекта.

balabanoff:
Hyparh, здравей, страхотни идеи ми даваш! Виждал съм много разрядници под формата на лампа в стъклен балон. Даже съм се чудел защо не светят. Предполагам, че са под вакуум. И сега, като ми трябват, не се сещам къде съм ги гледал. Разглобявах един американски филтър и тока към електростатичния електрод се подаваше през голяма глим лампа. Много им се чудих. Тогава си мислех, че така намаляват тока, но явно търсеният ефект е бил увеличаване на електростатичния заряд. Интересно е лампата дали е била пълна с благороден газ, като всички останали или е била под вакуум?
Като правиш диоден умножител на напрежение в схемата имаш ли разрядник. Къде е разрядника, преди или след умножителя? Предполагам, че схемата ти е нещо подобно на тези от картинките? Колко кондензатора имаш в умножителя?
Знаеш ли колко pf са ти кондензаторите? При 15000V ще прескачат искри в умножителя. Как си изолирал елементите защото са доста големи?
Сърдечни поздрави!

lda_has:
balabanoff според мене може да ползваш лампа ИФК120 до 500. Тя представлява два електрода в стъкленица в газова среда. Ползват се в светкавиците на фотоапаратите.

balabanoff:
Имам такава. Доколкото знам тя е пълна с ксенон и не издържа много над 1000V май при много малък ток. Много се нагряват и стъклото често не издържа. На 10000V и 35 mA ще е голямо светкане, но е идея!

lda_has:
Е за 1-2 лева си заслужава пробването, може и да се получи желания ефект.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия