Форум > Продавам/купувам, магазини за електроника, магнити, части и др.
Високоволтови кондензатори
miro13:
Г- н Балабанов ,за ваше съжаление честота над 1000хц с обикновено искрище е недостижима.Писанията ви дъхат от ентусиазъм,но трябва и малко четене.Ефекта,който търсите се постига с доста скъпи генератори и няма нищо свръхестествено или свръхединично, уви.Поздрави на всички ентусиасти и мечтатели.
balabanoff:
Поиграх си доста, опита на Тесла е потвърден, лампите светят при късо съединение. Магнитите стабилизират искрата и я гасят. Процепа може да се намали и под милиметър, вредните ефекти рязко намаляват, но пада мощността. Искрището вдига честотата. За сега няма да я меря, че ми е скъп осцилоскопа, но е ниска, предполагам около 1 KHz. Наложи ми се да поставя прегради от 1 мм полиетилен на изводите на кондензатора, защото прескача искра между тях. Днес работих с 1 бр от 500 pf. При по-голям капацитет от 4 бр с 2000 pf ще се вдигне мощността, но ще трябва сериозна преграда между тях или заливане с епоксидна смола. Направи ми впечатление, че има силно поле около кабелите. Голям хартиен лист се привлича от 2 см и залепва за кабела. Ефекта се наблюдава при процеп на искрището 2,5 см без искра и странични ефекти! Има силно йнизиран въздух между топчетата. Предполагам, че се получава нещо средно между кондензатор и искрище, чува се жужене. Това много ме радва, защото иначе вдига сериозен шум и отделя неприятни миризми.
Аз търся ефект на йонизация.
Утре ще експериментирам с елктростатична камера.
Моята цел е да получа добър електростатичен ефект.
Поздрави!
balabanoff:
--- Цитат на: miro13 в Май 08, 2017, 07:12:51 pm ---Г- н Балабанов ,за ваше съжаление честота над 1000хц с обикновено искрище е недостижима.Писанията ви дъхат от ентусиазъм,но трябва и малко четене.Ефекта,който търсите се постига с доста скъпи генератори и няма нищо свръхестествено или свръхединично, уви.Поздрави на всички ентусиасти и мечтатели.
--- Край на цитат ---
Знам за генераторите и съм правил такива. Там нещата са ясни. Искам да използвам по-лесен метод. И да не е вълшебен, да е нетрадиционен. За четенето знаете, има много информация, но колко от нея е приложима? Има и липса на информация по много въпроси по които е работено много години!
Та, какво ни остава?
Аtos:
Остава ни да споделяш данни от опитите :D
А и някоя снимка ако постнеш...
balabanoff:
Мога да показвам снимки на лични съобщения, за хора които работят сериозно по свой проекти. Не ми се иска много да са в обществени.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия