Форум > Продавам/купувам, магазини за електроника, магнити, части и др.
Високоволтови кондензатори
balabanoff:
Да, за греца може и да му дойде много. Имам диоди 16000V 300mA. В нета има схеми и с диод и с грец. Гледах филми с изправяне с диод и работят. Опита ще покаже.
Поздрави х
PyroVeso:
Balabanoff, браво, човек! Пипаш много мащабно! Харесваш ми! :)
Би ли разказал по-подробно за проекта и какво целиш с него? До какво са достигнали руснаците и какво още трябва да се донаправи?
Гледам колегите са те предупредили вече за искрището какви опасни лъчения може да ти лъчи. Длъжен съм да те предупредя и за химическите опасности, които те дебнат. В зоната на разряда въздухът не само се йонизира, но и част от азотът реагира химически с кислорода. Образува се азотен оксид, който по-нататък се окислява до азотен диоксид, той пък от своя страна реагира с влагата от въздуха до азотна и азотиста киселина. Излишно е да ти казвам, че е изключително вредно вдишването на тези съединения, дори и в малки количества. Съветът ми е - прави опитите на открито или на силно проветриво място (примерно под навес, на тераса или нещо подобно).
Иначе желая абсолютен успех, и казвай с какво да помагаме ако можем.
hyparh:
Според мен (и не само) използването на DC в резонансна верига с разрядник, е по-добрият вариант от AC. Най-малкото заради еднопосочните импулси, които "удрят" средата (ефира/етера) много по-качествено, което отваря врати към по-ползотворни експерименти относно тематиката на форума :)
С добавяне на индуктор последователно на C, се постига удвояване на напрежението, което е още един плюс.
Когато един такъв импулс "удари" през зазрядника, веригата започва да трепти на собствената си резонансна честота, в зависимост от дължината на проводника, C и L. При използване на ротационен разрядник, може да се добави и блокиращ (или т.нар. "de-Q-ing") диод, който неутрализира натуралното резониране на системата, но пък от друга страна осигурява максимална мощност, която вече ще зависи от скоростта, с която се върти разрядника.
За повече инфо: http://www.richieburnett.co.uk/dcreschg.html
Диодите са много чувствителни към такъв високомощностен импулсен режим на работа и лесно изгарят. Веднъж опитах с вериги от последователно свързани няколко десетки диода (за да издържат на напрежение около три пъти по-високо от захранващото) и въпреки това заминаха скоропостижно. Принципно се препоръчва към всеки диод в такава верига успоредно да се върже керамичен кондензатор за обиране на пиковете, т.е. за защита.
balabanoff:
Схемите на Тесла излизат от традиционната електротехника и електроника. Интересно ми е чрез приложението им, ще се увелечи ли йонизацията на въздуха, както и в течности при електролиза. При стандартните схеми с високо напрежение получаваме ионизация и плазма, но при тях тока се движи по линията с най-малко съпротивление. Йонизацията е между върховете и най-близките части от електродите. Искрището и кондензаторите увеличават честотата. Тока започва да се движи по повърхността, но предпочита да минава през ел. консуматори с по-голяма съпротивление, като лампи при линия на късо съединение, което не му влияе. За да има йонизация и електростатичен ефект е необходим прав ток +/-. Явно за да работят схемите на Тесла, тока трябва да е импулсен. Ако е подаван от динамо с четки, тока ще е прав и импулсен с честота зависеща от оборотите на динамото. В моя случай искам да използвам трансформатор 50Hz. Ще го изправя с 2 последователно свързани диоди 16000V 300mA. Така ще има импулси от единия период. Въпроса е ще има ли йонизация, като синьо сияние от плазма между електродите на йонизационна клетка и ще се увеличи ли електростатичния ефект?
За искрището, някой дали е пробвал да гаси искрите с магнити или електромагнит? Има вариант и искрището да се топне в трансформаторно масло. Тогава би трябвало да се намалят вредните странични ефекти? Би трябвало да се повиши и честотата? Искрището ще създаде нови вълни. Дали ще се повиши напрежението и изобщо ще го има ли, или ще е нещо друго?
Аtos:
balabanoff, на искрището да се влияе с магнит е пробвал само Хипарх - нека той каже как влияе.
Всяко влияние върху искрището му променя работата обаче.
Моите наблюдения са - колкото повече му се "спъва работата", толкова по-малко ефективност има!
Доколкото те разбирам, твоята цел е да създадеш цяло йонизиращо ПОЛЕ, а не само дъга.
Тук вече нямам личен опит и наблюдения...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия