Форум > Продавам/купувам, магазини за електроника, магнити, части и др.

Високоволтови кондензатори

<< < (10/17) > >>

balabanoff:

--- Цитат на: hyparh в Май 05, 2017, 07:45:39 pm ---Привет, колега balabanoff,
Може да си направиш ето такива: http://4hv.org/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?31873
За диелектрик се използват прозрачни листи за лазерни принтери: http://plesio.bg/folio-za-proektor-c-69978739/q-connect-folio-prozrachno-za-lazerni-printeri-a4-50-lista-kf37011-p-14580.html

Справят се доста добре като за самоделки. При по-натоварващ режим (разряди с повече ампери), може да загреят, но рядко се стига до пробив.
Лесен вариант е да се направят бутилкови с вода и сол/сода, но те са по-некачествени (и с по-малък капацитет; примерно бирена бутилка дава м/у 400 и 500pF), поне според представянето им вързани към тесла трафът ми с вакуумна лампа.

--- Край на цитат ---
Благодаря за предложената идея. Ще направя по този начин, да видим какво ще стане.
Преди време разглобих китайски повишаващ трансформатор. Беше направен от фолио и диелектрик, като кондензатор.

balabanoff:
Благодаря atos!
Поръчах си 8 кондензатора и утре са при мен.
Инсталацията изглежда много добре, по цвета се вижда, че импулсните токове са се появили.
Тесла при демонстрациите е показвал инсталация изградена от дебели медни шини! За което много се замислих. Те внасят допълнителен капацитет в системата и увеличават ефекта. Дори при достатъчен капацитет казва, че кондензаторите стават излишни. Аз ще пробвам с йонна клетка, а тя принципно си е един голям кондензатор. Интересно ще е дали ще се увеличи йонизацията? Гледах филм на руснаци, които казват, че ако има искрище, йонизацията се увеличава многократно. Най-вероятно, защото се увеличава честотата, но и новите вълни, които създават и излъчват.
Поздрави!

Аtos:
balabanoff, само бъди внимателен с искрището, понеже излъчванията от него са близки до тези на заваръчна дъга при електрожен! Има си и облъчване, може и очите да си осветиш, абе...всички "екстри" :D

Моят траф не дава много - около 7 киловолта.

П.П.Когато правиш опита, гледай в тази верига на захранването (на къщата/апартамента) да няма включена електроника-телевизори или компютър, понеже се създават доста смущения от обратните вълни по мрежата.
Нагревателните уреди не са проблем.

balabanoff:
Здравейте,
благодаря за съветите!
Имам опит с това.  Направил съм го от дръжки топчета за мебели с настройка на междината.  Използвам метализирани стъкла от маска за електрожен. Имам и оловно фолио.  По ме притесняват обратните токове.  Ако сложа на входа на трафа двоен LC филтър  3 или 5 А от захранване, дали ще свърши работа?  Моя трансформатор е 10000 V 37 mА. Но имам и от 2000 и 9000 V. За да изправя тока, къде е по-добре да сложа грец, преди искрището, или след него?
Поздрави!

Аtos:
balabanoff, ако изправиш напрежението - променяш цялата схема, принципа и!
И в двата случая има шанс тоя "грец" да гръмне - искрището се явява мощен консуматор, а с изправяне след него няма да работят и кондензаторите както трябва.
Как да постигнеш висока честота с...прав ток?
Виж, ако ползваш само полупериоден изправител - само един диод, пак ще имаш някакво променливо напрежение, но без обратни (минусови, примерно) стойности. В този случай обаче не знам какво би се получило, нека тези, които са по-навътре от мен в електротехниката да изкажат мнение?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия