Форум > Продавам/купувам, магазини за електроника, магнити, части и др.

Високоволтови кондензатори

<< < (14/17) > >>

hyparh:
Би трябвало да има някаква газова среда в лампата, иначе ще трябва да се подаде много високо право напрежение (над 50kV), за да започне дезинтеграция на катода във вакуума и ускоряване на токоносители към анода. Тук вече няма да имаме разрядник, а генератор на рентгенови лъчи и може да стане доста опасно. Опитвал съм да пропусна 80kV през вакуумен триод при студен катод, при което се получава неравномерно синьо сияние от устремените потоци през вакуума. Заснех опита с камера, а аз бях в друго помещение по разбираеми причини :)

Умножителите не се нуждаят от разрядник. Каскадният ефект на умножаване на напрежението се получава от специфичното свързване на кондензатори с диоди.
Моят е точно като този на първата картинка, само че диодите са наобратно, т.е. на изхода аз получавам отрицателно напрежение. Това е полувълнов (half wave) умножител, като може да се направи и във full wave конфигурация, но ще изисква двойно повече диоди и кондензатори.
Кондензаторите ми са малко над 2nF всеки; 7 или 8 са на брой, трябва да погледна.
Веригите от диоди са поставени в прозрачни маркучета, пълни с олио, като краищата се запечатват чред пристягане с тел например. Но олиото може да се пропусне, че има голям шанс да стане мазало :), а и маркучетата вероятно ще се окажат достатъчни като изолация. Диодните вериги съм ги подредил вертикално на зиг-заг, закрепени върху проста конструкция от тънки PVC тръби. Искрене между звената няма, проявяват се само кинетични ефекти (разлюляване) при включване и изключване на системата.

Поздрави!

balabanoff:
Днес си купих волфрамови електроди за заваряване 4мм, мисля от тях да направя ново искрище. Ще ги заобля на шмиргела, но гледам, че ги пускат и с успоредни стени. Много подцених факта, че искрите са опасни за очите, все се навирам да ги видя и сега все едно съм заварявал. Купих дросели от старите за луминесцентни лампи. Искам да ги сложа преди кондензаторите, да видя ще се увеличи ли напрежението. Нямам представа с какви стойности трябва да са, изглеждат яки, продават ги на ватове според ватовете на лампите, които трябва да захранят, най-много да изгорят.
Намерих интересни проекти на high voltage diode multiplier. Ще изградя нещо подобно на снимката.
Поздрави!

hyparh:
Да, ето това е качествено изграден умножител. За съжаление такива импулсни ВН кондензатори трудно се намират тук, а и не са по джоба на всеки. Иначе са най-добрите и държат на титанични натоварвания без въобще да загреят (примерно при високомощни теслови трафове).
Водният резистор е интересно решение за ограничаване на тока :)

balabanoff:
Информацията ти ще ми бъде много полезна! На мен няма да ми трябва чак толкова високо напрежение и ще е по компактна инсталацията.
Днес ги забелязах тези кинетични ефекти. Инсталацията потреперва. Кабелите се приближават към масата. Първо си мислих, че е от ламелите на трансформатора, но той е залят в цял блок от смола, тежък е и не помръдва. Около кабелите се усеща йонен вятър. При промяна на искрата се променя и звука на трансформатора. Тесла е правил искрище във вакуум. Било е в много дебела оловна кутия. Прототипа е изчезнал.
Поздрави!

balabanoff:

--- Цитат на: hyparh в Май 10, 2017, 12:17:50 am ---Да, ето това е качествено изграден умножител. За съжаление такива импулсни ВН кондензатори трудно се намират тук, а и не са по джоба на всеки. Иначе са най-добрите и държат на титанични натоварвания без въобще да загреят (примерно при високомощностни теслови трафове).
Водният резистор е интересно решение за ограничаване на тока :)

--- Край на цитат ---
Има такива кондензатори останали от военните заводи по десетина лева, но са с неподходящи стойности, иначе в Али Баба има всичко. Май ще ги търся от там. Гледах руски филм и там показаха как се правят водни резистори. Излизат евтини!
Като използвам диоден умножител без искрище ще има ли напречни вълни и импулсни токове? Без искрище няма ли да е обикновена електротехника по стандартните закони? Имам големи глим лампи, ще ги пробвам на мястото на искрището.
Днес сложих гайгеров брояч до искрището. Няма бета и гама радиация. Най вероятно има слаба алфа от искрата, но тя е до 1 см във въздуха и се спира от стъклата от маска за електрожен. Нямам датчик за нея. Много са скъпи.
Поздрави!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия