Справочници, схемотехника, теория > Измерителна и генераторна техника - практически схеми и софтуер
Детектор на инфразвук
vitan:
--- Цитат на: teofilius в Май 13, 2011, 01:25:01 pm ---Мисля, че е важно да бъде с водород тъй като, той влиза в резонанс със нискочестотните трептения....
--- Край на цитат ---
Аз пък не мисля, защото невероятните твърдения трябва да бъдат следвани от невероятни доказателства. А съм виждал добре какво и как света използва за датчици...
vitan:
Кондензатора С4 може да се избегне най-вероятно. Ония кондензатори 390 nF, които са на -5V сега са на маса….. но няма разлика. Иначе симулацията излиза с горните преработки, но явно не е достатъчно.
Ще трябва да се прави нов дизайн на схема и платка. Дано да стане, защото ако обработката трябва да минава през АЦП, С++ и пр. става сложно….
vitan:
В нашия форум навремето един участник каза, че Gogo55 не можел да пише програмен код и ред такива неща, принизявайки тотално уменията му. Сега гледам се е развихрил в неговия си форум. Прикачам код на C++, генериран от една програма за целите на детектора. Може да се види и датата на файловете кога са създадени: 20.02.2011 г. Не днес разбира се.
Ако напише завършен код за MCU, влагайки в него въпросната математика на C++, ще види как работи истинска райф-лампа на 1,5MHz с dV/dt = 3,4 kV/us ( изменение от 3400V за 1 милионна от секундата). Със стабилни импулси разбира се. Понеже го раздава голям програмист, офертата важи 24 часа….
Разбира се всеки резултат ще се проверява за вярност :) Лично аз оставям С++ за по-нататък.
Защо се занимавам с глупости ли? Признавам, тоя път за кеф :) !
mzk:
Здрасти! Не схванах много коментара от предния ти пост, но може би е от часа :)
Това, което виждам е генериран код и графики на стабилност на нискочестотен цифров филтър.
Това ще оставя настрана, защото обработката на сигнала и т.н. може да се направи навсякъде, след като имаме снети отчетите веднъж.
По темата, признавам, че не съм прочел предните три страници и не съм наясно докъде сте стигнали. Идеята ми, обаче, беше за балона (за който писа) да се използва чувствителен датчик за налягане. С микроконтролер се снема стойността от пресостат, полученият резултат се предава за запис в компютър и от там нататък нещата са ясни.
Правил съм цифрова обработка и използване на ЦАП и АЦП на atmega8, като кодът е почти същия за всички останали (библиотеката за avr контролерите е една и съща). Дори бих казал, че 32 битовите контролери много малко се различават, макар че все още не съм писал програма за тях.
Имам желание да помогна в това начинание.
vitan:
В Интернет има само една схема за детектор на инфразвук, която може да си направи човек и тя издиша откъм най-ниските честоти. Ако беше просто, в Нета щеше да се намерят поне 1000 схеми.
Нещата не са само софтуер, а и подходящия хардуер. При MCU-то например всеки модел чип смята различно бързо не само от тактовата честота, но и в зависимост от архитектурата си. Така че, тази математика за филтрация трябва да работи с подходящата скорост, за да има верен резултат. А и в генерирания от програмата код има забележки, които ако не се съобразят пак резултата е за кошчето :) Не е толкова просто, колкото изглежда. Играчка си е.
Ще седна да направя още един вариант, като MCU-то ще е след детекторната част. То няма да смята филтрация. Па после ще видя. Ако ти се занимава – супер. Ще комуникираме.
Колкото до балони, датчици и т.н., задачата може да се реши по много начини. Основното е, датчика да има ГОЛЯМ габарит. На мен най-удобно ми е говорител.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия