Справочници, схемотехника, теория > Измерителна и генераторна техника - практически схеми и софтуер

Детектор на инфразвук

<< < (8/11) > >>

teofilius:
Имам спомени, че преди години бях научил отнякъде, че за сензор на инфразвук отлично може да се използва балон пълен с водород. Няма да говоря за електронни схеми но това, което бях чул или прочел, е че ако на морския бряг човек долепи до ухото си балон с водород може да получи силно главоболие тъй като, водорода резонира с нискочестотните въздушни трептения чиито източник могат да бъдат морски бури, ветрове и вълни на стотици километри навътре в морето...

Vetap:
Tова е схемата(аналоговата част) на детектор, действащ при отваряне на врата в затворено помещение. Размери на стаята до 36 - 40 m2. Дано да бъде полезна за всички "инфарзвукари"

vitan:
Това с водорода може да бъде заменено с голям пластмасов бидон/варел, пълен наполовина с вода. Колкото повече, толкова повече :)

Дадената схема е за микрофон. Не го знам какъв е, а е важен момент. Не мога да преценя схемата, макар и да изглежда професионално пипната. Т.е. не мога да преценя дали микрофон би свършил работа за повтарящи се, а не за еднократни действия. Еднократно ще сработи, спор няма. Моята е за нискоомен вход - датчик говорител, което е по-доброто в случая. Сега съм на друга вълна, но вероятно ще довърша някога проекта. Нямам навици да не довършвам нещо :) Когато стане...

teofilius:
Мисля, че е важно да бъде с водород тъй като, той влиза в резонанс със нискочестотните трептения и съответно действа, като един вид усилвател на инфразвуковите вълни.

emilvtc:

--- Цитат на: teofilius в Май 13, 2011, 01:25:01 pm ---Мисля, че е важно да бъде с водород тъй като, той влиза в резонанс със нискочестотните трептения и съответно действа, като един вид усилвател на инфразвуковите вълни.

--- Край на цитат ---

А акустичната система неможе ли да се преизчисли за всякакъв газ?
Това не е ли въпрос на акустика и не непременно на вида на газа?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия