Справочници, схемотехника, теория > Измерителна и генераторна техника - практически схеми и софтуер

Детектор на инфразвук

<< < (7/11) > >>

vitan:
Прикачам файла на руснаците, де с него хващали човешки стъпки от 10 метра. Липсва доста информация, но е добра база за размисъл.

Прикачам и моя проект. Признавам, че заради много ниската консумация подцених захранването. Трябва по-яка филтрация, но точно там по платките нямам никакво място. Хрумва ми да поставя още един електролитен кондензатор м/у филтриращите ОУ. Няма да спадне диаграмата почти, но ще се спре постояннотоковия дрейф. И филтрацията на захранването трябва да се подобри.
Отказвам се от тия боклуци 555 в полза на само +5 волта и управление с MCU – аларма и светодиод. С единия 555 увеличавам малко времето на импулса, каращ диода да свети, а с другия 555 при импулс – за известно време алармата цирика и после спира. Просто, ма тъпо решение. Мощна аларма обаче би повлияла евентуално на големия говорител (детектора). Честотата на алармата трябва да е висока, за да не пречи.

Прием всякакви идеи, стига да са аргументирани :) Имам много задачи „в стека”, но вероятно ще направя по-добър проект…. в обозримо бъдеще.

emilvtc:
vitan,
Усилвателя U1B е без установен постоянно токов режим.
Би могъл да  премахнеш кондензатора С4 и да свържеш постояннотоково входа на филтъра изграден с U1B към изхода на усилвателя U1А. Отрицателната обратна връзка (ООВ) по постоянен сигнал на U1А е 100%, така че изхода му без сигнал на входа ще е около 0V. Т.е. спокойно можеш да премахнеш C4.

Каква е ролята на R6? смятам, че може и без него.
Кондензатора С5 по-добре да е към маса, а не към -5V. Така пулсациите на -5V изхода на стабилизатора няма да се подават на входа на филтъра.
Същото се отнася и за С8.

Компаратора с U1Б нещо не ме кефи. И така би работил, но не е ли по-добре да го направиш по класическата схема? Така би могъл да премахнеш С9 и да свържеш постояннотоково входа на компаратора към изхода на филтъра U2А.
Може и без R14.

Кондензатори с капацитет 10000uF ми изглеждат прекалено големи.
Може да се използват по-малки, ако веригите в които участват се направят високоомни. (говоря за С2)

Ако искаш мога да преработя аналоговата част на схемата ти за еднополярно захранване +5V например. Само ми дефинирай усилването на входния сигнал.

vitan:
emilvtc, в момента имам време колкото да прочета отговора ти. Тия дни съм "в разход". Като дойда на линия ще пиша по същество.

Поздрави

Vetap:
Vitan, имам известен опит с прецизни усилватели и искам да ти дам няколко приятелски съвета:
1. Използвай усилватели с преобразуване на сигнала по схема (модулатор - променливотоков усолвател - демодулатор)
2. Непременно направи хубав изправител или използвай батерии за експериментите.
3. Захранвай първите стъпала на усилвателя с по-ниско от последващите стъпала напрежение. Първият усилвател във веригата не трябва да има повече от К =10 усилване (стабилизирай захранването му най малкото с параметричен стабилизатор)
4. Развързвай захранването на всеки операционен усилвател (резистор (или индуктивност)  20 - 100ома и кондензатор 100nF). Разполагай тази верига(физически на платката) колкото се може по близо до операционника.
Извинявай, бях те забравил. Преди доста време ти обещах една схема и още не съм ти пратил нищо. Ще се поправя... 

vitan:
emilvtc, за кратко пиша отговор:
Да, за С4 кондензатора е добра идея. Това е моя модификация, трябваше да се придържам към решението, генерирано от програмата за филтри на Microchip.
R6 – класическа схема по дейташиит... без него симулацията няма да излезе.
С6 и С8 са по начин/схема, генериран от въпросната програма. Не пречи да се пробва, но първо може да ударя една симулация.
U1В и U2А са 2-та филтриращи ОУ, другите са усилватели. Без R14 също няма да излезе симулацията, т.е. необходимия коефициент на усилване.
10000uF – еми големи са, ама 0,1 - 0,2 херца ако искаш, няма как.... С2 – той да е кусура. Там може малко да се пипа, но доста и там си играх със симулации....
Вход 2 миливолта. Нормално 1. Ако е с еднополярно захранване, усилването ще падне драстично. Rail-to-rail (по-скъпи) се намира трудно, а пък и за такъв с моделни параметри.... малък ужас. Цената също се вдига, увеличения брой на стъпалата ще намали долната граница на честотната лента.
Благодаря за препоръката :)

Vetap,
1.   Не зацепих добре по тази точка.
2.   Батерия ОК, но бягам от нея, защото искам да работи нон-стоп (колкото може нон-стоп).
3.   Еми когато човек е работил с мегахерци, няколко херца и малка консумация колко му е да се подценят. Така е, ще се преработва там. Иначе си прав.
4.   Да, филтрацията куца, но вече писах за това. Благодаря :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия