Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Вашите експерименти
Моите резултати (електролиза) - I етап
mzk:
@gotiniq7 - системата изглежда много яко. Доста труд си положил. Сега вече схващам всичко.
Лично аз мисля в горната страна на плочите да прасна по още една летвичка, после да пуска по средата на всяка самостоятелна клетка малък маркуч (за излизане на газа), а от двата края да има други маркучи, по които да циркулира електролита.
Друг вариант е да се хванат всичките плочи и да се изрежат гумени пръстени. Поставят се по краищата между плочите и се получава страхотен електролизер. По този начин може да се избегне продупчването на плочите.
Трябва само да се види как електричеството ще се влияе от един общ съд с електролит, но идеята ми харесва и ако не пречи на тока (т.е. той не пробива през цялата система), тогава е за предпочитане.
Ще спести огромната работа по кутията, залепването на плочите и проверката за пробиви после.
---------------------------
Ето за това иде реч: http://forum.mazeto.net/index.php?action=dlattach;topic=400.0;attach=395
Пластините са долепени една до друга. между тях има гумени пръстени. Разликата е, че в посоченият вариант се пробива дупка между отделните пластини. Аз по- скоро бих пробил пръстена на 3 места от едната страна. Двете крайни места бих използвал за циркулация на електролита (от едното се налива, от другото- изпомпва), а по средата бих използвал по- голяма дупка за изход на газовете.
По този начин директно се решава проблемът с пробивите.
Отделно може да се пусне маркучът по- долу и да се направят няколко малки дупчици по него. Въобще има много място за експерименти, но усещам че това е по- правилният начин. Дори за сметка на написаното от Боб Бойс и другите хора от които черпя информация.
Пак повтарям- единствено трябва да се прецени дали по тези тръбички и общият преливник може да стане пробив и от там да има загуби.
sheki:
--- Цитат на: mzk в Август 05, 2008, 12:50:11 am ---
Пак повтарям- единствено трябва да се прецени дали по тези тръбички и общият преливник може да стане пробив и от там да има загуби.
--- Край на цитат ---
Това с тръбичките не ми стана много ясно , но на чертежа в тоя пдф кръглата дупчица(която ще е в горния край) е за отвеждане на газовете а квадратната е за изравняване на нивото на електролита , няма начин това малко да не вдигне тока но явно не е толкова критично за общата консумация.
mzk:
Получава се т.нар. end-to-end (от край до край) пробив. Т.е. електричеството минава от първата директно на последната плоча. Характерно е, че първата и последната плоча започват да кипят като луди. Дори не самите плочи, а само най- горните им краища :)
Вчера го наблюдавах като препълних клетката. Не погледнах колко точно е консумацията на ток, защото в момента пускам електролизера постоянно (или за много дълги периоди) с много малък ток- 0.5А на студен електролит.
При загрял електролит се е качил до 0.8А :)
gotiniq7:
Значи това не е мое дело на снимката,а го намерих в нета,направено е в Бг. Автора потвърди производство около 1литър за минута и 45 секунди,при 4 ампера на 13,5 волта.Без помпа и магнити,при 1мм луфт между тръбите. Идеята ми е много близка до неговата,и много се зарадвах като видях реализацията. Това което искам да направя аз е следното,7 двойки тръби,1мм разстояние между тях,по-дълги самостоятелни изходни тръби за изходящия и входящия електролит,при което съпротивлението на която и да е двойка тръби ще е много по-малко,отколкото 2 съседни през електролита. Всички изходящи преди разширителя-резервоар,се събират в една по-голяма,и там са магнитите. Всички входящи по същия начин в една,и пак магнити. По-важно в случая е че от двойка до двойка клетки ще има поне 40 см електролит,което фактически ограничава пробивите почти до нула. Важно е също резервоара да е по-пълен и да е 4-5 литра,и изходящия електролит да излиза малко под горното ниво,а входящия от дъното. Така ННО който ще се отделя напълно. Чудя се каква помпа да използвам... Някакви идеи?
mzk:
Помпичка за аквариум от по- скъпите. Не знам как ще влияе основата върху нея.
98% е ефективността на това, което си показал, ако приемем 0.57 литра за минута. Смятам го така- 1/105 (секунди). Резултатът х 60 (секунди). От там нататък е ясно.
Ще ми се да си разбия клетката и да я направя с гумени пръстени. За всяла клетка ще има отделен маркуч за циркулация на електролит и отделен извод за изход на газовете.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия