Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини

Tesla Turbine

<< < (20/104) > >>

Радико:

--- Цитат ---
--- Край на цитат ---
Не аз прескачам от милиметри в метри а така е прието в практиката да се дават тези стойности:
милиметри разширение за метър дължина при 1 градус промяна дори някаде ги дават и така:
10.6 μm/m °C (20 – 100°C) кото ще рече че матриала за който става дума се разширява от 1 метър на метър и 10 микрона при повишаванто на темпратурата му с един градус.  Както и да е мисля че постигнахме динодушие по въпроса, че тези промени са пренебрежимо малки. Аз съм 90% убеден, че тази турбина е несъстоятелна поне в оригиналният си вид, но с някой подобрения мисля, че има някакъв малък шанс да се получи устройство с праметри близки до класическата турбина и несравнимо по ниска себестойност. Както споменах говориме само за 10% вероятност, но струва си да опита човек. защото и едни мизерни на пръв поглед 30%  ефективност са двойно повече от ефективността на солрните панели.

krasias:

--- Цитат на: Радико в Март 03, 2018, 02:48:34 pm --- Както споменах говориме само за 10% вероятност, но струва си да опита човек. защото и едни мизерни на пръв поглед 30%  ефективност са двойно повече от ефективността на солрните панели.

--- Край на цитат ---
Радико, относно това твое твърдение не мога да се съглася с теб, защото ще ти трябват повече от 300% ефективност на турбината само за да нулираш загубите в системата и най вече в котела за пара. Факт е че в тецовете производството на електроенергия е странично производство а не основно което само по себе си говори много. Особено тежко е положението в тецовете на въглища, в ТЕЦ Република в Перник 60% от произведената електроенергия се връща обратно за собствени нужди. Вярно е че там съоръженията са доста стари но дори и да се приложат най нови технологии пак е невъзможно да падне вътрешната консумация под 30% от произведеното електричество. И за да не звучи странно ще изброя по големите вътрешни консуматори. Това са гумено транспортни ленти за въглищата, сушилни, мелници в които въглищата се смилат на фин прах, компресори за въздух които със сгъстения въздух вкарват въглищния прах в горелки, охладителни кули, електрофилтри, водни помпи и още много други по малки консуматори. И накрая който някога е влизал в ТЕЦ на въглища и е видял с очите си каква е мръсотията и мизерията там надали повече ще се върне. Що се отнася до слънчевите панели независимо че са с малка ефективност, при тях правиш еднократна инвестиция и после ако си на OF grid система имаш да сменяваш едни акумулатори на 4-5 години, което за пакет 48V 230Ah за момента е 2000 лева. Много силно се съмнявам че на теб ще ти стигат тия 2000 лева за гориво на месец за да си захранваш турбината с пара. Да не стане така че с разходите за гориво за една година да си направиш соларна електроцентрала 30kW че и да ти остане някой лев да почерпиш за идеята ;D.

Радико:
krasias
Правиш си погрешна интерпретация на идеята ми "то вярно че аз изобщо не съм я обявил а само съм загатнал" Предполагам, че следващите редове може и да не променят мнението ти, но поне ще те накарат доста да се замислиш.
Значи първо отварям малка скоба:
Ако не си се досетил от написаното по горе имал съм възможност да се запозная с доста тецове отвътре Дори и с посочният от теб "Република"  85 или 86 година бях командирован там за да пусна в експлоатация една помпена станция.
затварям скобата.
Значи за какво иде реч:
първо идеята е да се добива топлина директно от слънчевото нагряване. Мисля, че има в този Форум клипове как го правя доста успешно.
Второ:
 Водата въобще не е най подходящият флуид за тази работа. В по горните постове съм посочил защо въпрки, че на теб ти е ясно не по малко от колкото на мен. Прикачам тук дин документ с извдка от сайт в който сравняват латентната топлина на изпарение на различни вещества. Смятам да избера някое от посочените там.
Саита:
https://www.engineeringtoolbox.com/fluids-evaporation-latent-heat-d_147.html
Долу в докумеента е таблицата преведена на български.
И накрая спирам се на тесла-турбина заради простата конструкция.

krasias:
Радико, така звучи по добре, но въпреки всичко има доста проблеми за решаване.

Радико:
Ми те проблемите са за това за да се ршават сега в този момент мисля, че е дошло времето да попитам кой би се включил в решаването им. Не на думи. със дела. Предполагам, че някои от колегите занимаващи се с CNC биха били много от полза.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия