Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини

Tesla Turbine

<< < (18/104) > >>

MTM:
  epwpixieq-1 ако си решил да на правиш ТТ. По-добре пробвай това:

epwpixieq-1:

--- Цитат на: krasias в Февруари 26, 2018, 09:53:38 am ---epwpixieq-1, да речем че сме изработили турбината в домашни условия с много високо КПД. Какво следва по натам, естествено е че ако имаме само турбината тя не може да работи сама. Трябва елгенератор, котел за парата, комин и гориво. Колко и какво гориво мислиш да използваш за домашния си ТЕЦ за да имаш енергийна свобода. Просто опитай да мислиш върху цялата система а не само върху един компонент.

--- Край на цитат ---

Това е добър въпрос но, преди да отговоря, нека първо да поставя реторичен въпрос: Колко термодинамични трансформатори имаме в широко мащабната употреба (като самостоятелно или включено като част от друго консумативно устройство) днес, оставям на страна турбините в електроцентралите понеже те са индустриални устройства? Отговорът е лесен няма такива (поне аз не съм запознат с такова устройство). В тази връзка всяка работа върху ТТ е фундаментална инженерна работа, която може да се приложи като решение на редица устройства и ситуации изискващи икономичен генератор, и лесен за поддържане първичен двигател. Като се има предвид, че в нашето ежедневие най-големите загуби на енергия в една или друга форма са топлинните не е учудващо, че това е проблема който Тесла е осъзнал, и години наред е работил за да реши.

Сега по-конкретния въпрос. Да, мислил съм как може ТТ да се интегрира в една система (за съжаление забравих да споделя тези си мисли с Радико, за което ужасно съжалявам, имайки в предвид, че негови коментар предполагат познания в някаква степен за това което ми е в главата). Предполагам, повечето от вас могат да се досетят, че системата не е нещо ново, в крайна сметка говорим за пара а поне от сегашна технологична гледна точка все още не сме намерили начин да получаваме голямо количество пара без да използваме топлинен източник. Системата изисква ефективно изгаряне на (изкопаеми) горива, котел, кондензатор и инжектор на водата в котела, за да се получи една затворена система. Никое от тези неща не е ново, с изключение на ТТ, като термодинамичен трансформатор. Това което е новост всъщност е, че такава термодинамична трансформираща система, въпреки своята уникалност се побира в кубичен метър (или добре проектирана в по-малко пространство) за 5-10 KW модел. Ако човек се нуждае от по-голяма система, модификацията трябва да е подходяща. Това което украинеца прави са точно стъпки в това направление: https://www.youtube.com/watch?v=ZdZ_GWIquPc (въпреки че неговата установка в този случай не използва пара). Интересното е, че системата може да бъде намалена до 1 и дори 0,5 KW, с пропорционално намаляване в пространството и съответно на консумираните горива. Това от което системата се нуждаете, е горивен материал и разбира се оптималното му изгаряне, за да разполага/генерира необходимата електроенергия. Разбира се тази система трябва да е термично изолирана за да може за задържа температурата. И тази система не трябва да бъде активна през цялото време, стига да има подходящо място за съхранение на ел. енергията, като акумулаторна система. Въпреки, че според мен най-добрия енергии като акумулиращ елемент са карбонатните горива. Те акумилират доста ефективно слънчевата енергия, все пак една цепеница (4-5 кг) има топлинно енергийно  съдържание от 20-25 КВ/ч ел. енергия. Разбира се това не включва трансфериращите загуби при процесите.

Отново най-важното, като изключим термодинамичния и, че тя осигурява икономично използване на изкопаеми горива е, че тази система е сравнително проста и може да бъде увеличена или намалена пропорционално. Хората говорят против големите монополи и огромни те енергийни компании, това е една добра система да се конкурират с тях, тъй като системата може да бъде изградена от ентусиасти, както и от малки професионални групи. Тази динамика позволява прехвърлянето на властта в ръцете на хората, които могат да направят конструират неща. Ако човек има повече въображение, може да се види използването му като система за хибридни автомобили, вместо да има двигател с вътрешно горене, кола да има 10-15 КВт ТТ, превръщайки топлината в електричество. Това не е моя идея, Тесла е видял тази възможност преди 110 години, но както с много от нещата които е правил, той е бил много по-напред във идеите си за оптимално усвояване на природните енергии от който и да е било негов съвременник.

krasias:
 epwpixieq-1, поставяй си риторичните въпроси на някой митинг, от тебе май става политик но не и практик. И не се опитвай да ме убеждаваш че системата е проста, проста е щото мисленето ти е на ниво Youtube. И тези клипове в тубата са някакви недовършени смешни макети. Фактът че ти и всички експериментатори от тубата пропускате изхода на системата, говори за липсата на професионализъм и оттам правенето на смешни детски играчки, които изглеждат прости. На изхода на цялата тази система трябва да имаш стабилно напрежение и стабилна честота, което от своя страна означава че оборотите на турбината трябва да се регулират и стабилизират в целия обхват на консумираната мощност. И тази регулация трябва да бъде почти мигновена за да няма дискотеки и изгорели уреди. Обясни ми как ще постигнеш този контрол при тази турбина, при която конструктивно не е заложен никакъв контрол на оборотите. И недей да забъркваш отново Никола Тесла, той като баща на съвременната  енергетика си е свършил работата от началото до края. И то не само теоретически но и практически. А ти май не си чел и експериментирал достатъчно.

sorrry:
epwpixieq-1 Идеята за автономно захранване е страхотна, въпреки, че поне от 20 години насам в щатите и в Япония доста научно , а вече и в серийно производство са разработили и изкарали на пазара буквално мини ТЕЦ-ове. Дори и да не са ТТ, все пак им гарантират показатели значително надминаващи досегашните електро агрегати, Особеното е, че принципа на работа е същия като на реактивните компресорни тецови турбини. Горивна камера и тяга от горенето. ефективността идва наистина от когенерацията на значителната отделена топлина. Даже има толкова миниатюрни разработки, че с газ за запалки си захранват лаптопи.При тях голямо предимство е пропускане на прехода пара както при Тесла( горене-пара-механична тяга-ток). За мой късмет съм се научил НИКОГА  да не приемам или отхвърлям каквато и да е идея. Поради тази причина, а и заради естеството на професията ми си мисля дали все пак не може да се съчетае ТТ с директен горивен процес. Все пак съществуват горивни процеси при които изходния продукт е изключително само пара. При споменатия процес скоростта на горене надвишава в порядък които и да е друг. Именно за това смятам, че безлопатните турбини ще са най- подходящи. Освен това мисля, че точно при ТТ съм виждал вихровия възвратен клапан в комбинация с горивна камера и запалителна система. "това е по спомени- моля поправете ме ако бъркам"
   Между другото, Разбирай буквално, Благодаря  за отзивчивостта ти да отговаряш на всякакви коментари и нападки, че  дори и с епитети включени към тях, без грам осъдителен тон!
   https://www.google.bg/search?q=micro+turbine+generator&tbm=isch&tbs=rimg:CQwnaTH_1H937IjiNtLUTnvS0ffS0KBnKgvfXeZLRt6bZtFBlLXUZ4TP7fFg-p1n5oQ7a7igdOx1nO8DGNr8-RHCEdioSCY20tROe9LR9EeN7C-umDChcKhIJ9LQoGcqC99cRVK6tNZ0y0FAqEgl5ktG3ptm0UBFOZoDczumY8yoSCWUtdRnhM_1t8Ecb_1a_15wPs8zKhIJWD6nWfmhDtoR9sIxsY9PUUYqEgnuKB07HWc7wBFuwiS97l2XqSoSCcY2vz5EcIR2ERbwsJaslOEt&tbo=u&sa=X&ved=2ahUKEwi0rvGj1MbZAhWHiaYKHZRlA3oQ9C96BAgAEBk&biw=1680&bih=903&dpr=1#imgrc=eJwCyVkTRYFnxM:
  малко по темата
 Поздрави

Радико:

--- Цитат ---ТТ ( с работен флуид пара) има между дисково пространство между 0.5-0.7 мм ( споменато от мен неколкократно и 0.7 мм дебелина на дисковете).
--- Край на цитат ---
epwpixieq-1 Би ли уточнил за какво точно става дума защото този цитат може да бъде интерпретиран по два напълно противоположни начина. Първия, това е горната и долната граница на оптималнта дистанция между дисковете. Сиреч от едната до другата цифра се запазват оптималните параметри на турбината.
Вторият е, че това е границата в която е нужно да се търси оптималната дистанция, а тя може да е примерно 0,507-0,509мм. или 0,628-0,630мм. И от тук нали се сещаш че погрешното интерпретиране води до генерално грешни заключения и рзминаване в мненията.
И само от чисто опитство ми се иска да запитам за какъв ли дявол са им на тия руснаци от клипа в линка ти тези циркулационни помпи дето се виждат от време на време в кадъра. Еднта е зелена а другата бие на нещо червено-розово.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия