Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини
Tesla Turbine
Pegas:
Много интересно предложение на ван!
Някой каза че в скъпите х-ни с-ми имат Ттурбинки-но това не е вярно,работил съм като техник и съм запознат!
И аз да попитам неподготвен - как работи изпарителя в колата?Може ли вместо изпарител да се монтира Ттурбина?
dmitarp:
epwpixieq-1 каквото и техническо средство да изпозлваш за да превърнеш потенциала на вътрешната енергия на парата във работа няма да можеш да преоодолееш законите на термодинамиката, т.е. максималната ефективност винаги ще ти се определя от температурните разлики на студения и на топлия край на системата, и колкото е по-ниска тази разлика толкова по-ниска ефективност ще получиш, освен това и обема на техническото средство ще расте експоненциално с намаляване на тази разлика. Всякакъв опит да утилизираш температурна разлика 20 или 30 градуса ще бъде една бутафория, такава система е неизплатима, тя трябва да разчита на други приходи за да живее.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: dmitarp в Март 11, 2020, 11:15:36 am ---т.е. максималната ефективност винаги ще ти се определя от температурните разлики на студения и на топлия край на системата
--- Край на цитат ---
Не мисля че някой би оспорил това твърдение, а ако има такива хора те не разбират какво означава "потенциал" като физична величина ( и тук не става въпрос само за температурен такъв .
--- Цитат на: dmitarp в Март 11, 2020, 11:15:36 am ---Всякакъв опит да утилизираш температурна разлика 20 или 30 градуса ще бъде една бутафория
--- Край на цитат ---
Никой не е казал че целта ми е да използвам 20-30 градуса температурна разлика. Въпреки това, трябва да се отбележи обаче че на, да кажем, 20 С температурна разлика, на 1 м3 имаме 80 МJ енергиен еквивалент, който потенциално може да се извлече точно на база на този температурен потенциал. Колкото е по-висока температурата на водата под частичен вакум толкова по-интензивно е "вренето" ( ако може така да се нарече процеса на разделяне на водните молекули). При 90 С, и частичен вакум, водата ще ври повече (тук трябват конкретни данни, макар че съм правил собствени експерименти и това е направо очевадно) отколкото при 50 С и същия частичен вакум, да не говорим сравнено с 20 С. А нисък температурен потенциал бог дал, даже и лятото, при наличие на кладенец ( които по щастливо стечение на обстоятелствата аз имам в двора) винаги температурата на водата е около 10-тина градуса. Да не говорим че с термолампа, по начина по който се извлича топлина от почвата по същия начин може и да се отдава (през лятото) , тоест да се ползва почвата като нисък температурен потенциал, сравнено с 90 С.
С това искам да покажа че температурния потенциал от 70 С та даже и 80С не е никакъв проблем. И така при едни 3 м3, което би била съвсем нормална установка, имаме 1 GJ. В допълнение никой не е казал че трябва да се търсят и крайните 10С потенциална разлика, най-важното всъщност, и което трябва да се осъзнае, е че системата, без необходимост от високо налягане , може да превръща топлинната енергия в механична, нещо което, както се вижда от видео мантериала, колегите вече демонстрираха.
dmitarp:
3 кубични метра резервоар, казваш е нормална установка. При 70 градуса температура, имаш не повече от 45 градуса температурна разлика. Колко и съвършен преубразувател да ползваш едва ли ще получиш повече от 5% ефективност, та тези 1 GJ, всъщност ще са не-повече от 14 kW.h механична работа. При днешните цени на електроенергията това е около 2,8 лв. Сега ми кажи как ще изплатиш, само резервоара от 3 кубика с тези няма и 3 лв, за другото да не говорим че сметката съвсем няма да излезе.
ndm:
--- Цитат на: dmitarp в Март 12, 2020, 09:49:08 am ---Сега ми кажи как ще изплатиш, само резервоара от 3 кубика с тези няма и 3 лв, за другото да не говорим че сметката съвсем няма да излезе.
--- Край на цитат ---
Другото го плаща Кольо ТеслАта, начислява го като рекламен разход.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия