Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини

Tesla Turbine

<< < (52/104) > >>

epwpixieq-1:
Добре е направил експеримента колегата. От това което виждам обаче мога да заключа че той използва ТТ директно без съединяването и с ТТ под режим на помпа (прекалено му е малка установката за да може да го направи това), което прави процеса на превръщане почти двойно по не ефективен. В крайна сметка обаче той показва принцип на действие, особено с такъв малък модел, така че е разбираемо че не е се е задълбал върху проблема за ефективността, което натурално следва когато човек реши да конструира по практично ориентиран модел.

epwpixieq-1:
За тези които разбират Английски, ето едно видео от вече спомената група с доста добро обяснение на системата, ТТ работеща на "студена пара", която са направили и с която експериментират: https://www.youtube.com/watch?v=kwP8n6xJFjc

Трябва да се отбележи че има още какво да се изисква, освен конструктивния материал, понеже техния дизайн не е оптимизиран. За тези от вас които се интересуват от оптимизиран дизайн ето нещо върху което работя ( с OpenSCAD ). И въпреки че разликите в дизайна се забелязват сравнително лесно и при осмисляне на динамиката на флуида могат сравнително лесно да се обяснят и рационализират, не съм видял никой друг да е нпаравил такъв оптимизиран дизайн, освен (разбира се) в един от патените на Тесла от 1910 година.

Радико:
Това със капковидните отвори в дисковете ми изглежда много оригинална и надявам се добра идея.

epwpixieq-1:
За съжаление идеята не е моя, на Тесла е: https://www.animatedsoftware.com/pumpglos/teslapum.htm
Просто аз я взаимствах и приспособих като никой до сега, който съм виждал, не моделира отворите по такъв начин. Идеята, както е видно, е пътищтата на флуида да са плавно промеящи се, и да има минимално "ъгловати" форми в конструкцията, за да се намали махимално турболенцията.

dmitarp:
За да бъдем по коректни, това от линка е конструкцията на помпата, а не на турбината. На турбината всякакви по форма отвори биха свършили работа. Ако се вгелдате добре в рисунките на линка, ясно си личи, че ако това е турбина то капките биха се въртяли в обратна посока на естествената, но ако е помпа всичко си идва на мястото. Освен това стрелката ясно показва посоката на въртене, която съответства на въртенето на пмпа, а не на турбина.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия