Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини
Tesla Turbine
Михаил Кузмов:
Превода е суров, не съм си правил труд да го редактирам. Най долу е линка от където е извлечен.
Ефективността на турбината на газовата турбина Tesla се оценява на над 60, достигайки максимум 95%. Имайте предвид, че ефективността на турбината е различна от ефективността на двигателя при използване на турбината. Аксиални турбини, които работят днес в пара растения или реактивни двигатели имат ефективност от около 60-70% (Siemens турбини данни). [Редактиране] Това е различно от ефективността цикъл на растението или двигателя, които са между около 25% и 42% , и са ограничени от всякакви невъзможности да бъдат под ефективността на Carnot цикъла. Тесла твърди, че парна версия на устройството му ще постигне около 95% ефективност. [13] [14] Действителни тестове на парна турбина на Tesla в творбите Уестингхаус показаха скорост пара от 38 паунда на конски сили часа, отговарящи на ефективност турбина от порядъка на 20%, а съвременните парни турбини често биха могли да постигнат турбини ефективност от над 50%. Термодинамичната ефективност е мярка за това колко добре се извършва в сравнение с изоентропния случай. Това е съотношението на идеалния към действителния вход / изход на работа. Ефективността на турбините се дефинира като съотношението на идеалната промяна в енталпията към истинската енталпия за същата промяна в налягането.
През 50-те години Уорън Райс се опита да пресъздаде експериментите на Тесла, но той не направи тези ранни тестове на помпа, изградена строго в съответствие с патентования дизайн на Тесла (между другото, не беше турска многостепенна турбина Tesla той притежава дюзата на Тесла). [15] Работната течност на експерименталната едностепенна система на Райс е въздухът. Тестовите турбини на Rice, публикувани в ранни доклади, са дали обща ефективност от 36-41% за един етап [15]. По-високи проценти ще се очакват, ако са проектирани както първоначално са предложени от Тесла.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_turbine
Та така, хората са РАБОТИЛИ по въпроса за да проверят (не са теоретизирали)!
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Михаил Кузмов в Октомври 18, 2018, 08:58:23 am ---Превода е суров, не съм си правил труд да го редактирам. Най долу е линка от където е извлечен.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_turbine
--- Край на цитат ---
Ех, само ако можехме да накараме и интерпретатора на Google да мисли заради нас, даже няма да ни трябва и да си напрягаме мозъка.
Защо си мислите че тази страница не съм я чел, като коментар първо за източника, и след това за съдържанието.
Не знам дали сте запознат, но wikipedia може да се редактира от всеки. На примерно въпросната страница която посочвате, аз също имам принос към нея, даже наскоро си мислех че трябва част от публикациите които правя на страниците на форума да ги публикувам, по-организирано там. Разбира се това не омаловажава само по себе си информацията която е представена, при положение че не е компрометирана, според вас, от моя принос. Това го споменавам понеже такава информация, както всяка информация на нета, трябва да се чете и разбира в контекст на друга информация и придобито по-дълбоко познание.
Добре че все пак сте си направили труда на намерите wiki страницата за турбината, да копирате информацията и да я сложите в интерпретатора на Google. Може би това е работата, според вас която заслужава ТТ, въпреки че Тесла е отделил десетилетие от живота си за работа в тази насока.
Сега за нещо което е видимо дори от текста на самата страница:
--- Цитат на: Михаил Кузмов в Октомври 18, 2018, 08:58:23 am ---Работната течност на експерименталната едностепенна система на Райс е въздухът.
--- Край на цитат ---
И така, пак опираме до използване на флуид за ТТ, за което Тесла даже и не си е мислил че някой може да прави такава глупост, защото не е ефективно. И понеже, е явно че не владеете достатъчно езика за да четете това което е публикувал Тесла в оригинал , в посочения от мен документ, поне да си бяхте направили усилието да прочетете коментарите които правя тук, понеже съм споменал, поне на 4-5 места, че сгъстеният въздух не е работен флуид за ТТ. Както mind отбеляза, вие може и мед да пуснете през нея, тя пак ще прави обороти, а и струя въздух с пясък да пускате пак ще се върти, но ефективността ще е различна. Надявам се да разбирате това, понеже вече ми омръзва да повтарям неща, които интелигентен читател, най-малкото би ги осмислил, ако не разбрал на първо четене.
Радико:
И кое точно е това качество на водната пара което я прави толкова незаменима.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: GreenHulk в Октомври 17, 2018, 03:03:17 pm ---Някой готов да експериментира в района на София?
--- Край на цитат ---
За съжаление не съм около вас за да можем да се съгласуваме.
--- Цитат на: GreenHulk в Октомври 17, 2018, 03:03:17 pm ---И правим замерване - за колко време ще източи турбината 100 литра вода и за колко време помпичка с подобна мощност. Съвсем съм сериозен и не се бъзикам. Нека направим експеримента!
--- Край на цитат ---
Няма лесен отговор на този въпрос, но основен принцип е че при, съобразено разстояние между дисковете, дебелина на дисковете ( 1 мм ще е добре, за помпа) полезната мощност пада с 4 пъти с намаляване на радиуса на дисковете 2 пъти. Ако прочетете документа които съм качил в предишен коментар ще видите, стр 30, изказване на Тесла, където той конструира и въвежда в експлоатация помпа с радиус на дисковете от 45 см (8 диска), като не са споменати оборотите, която нагнетява вода на 105 метра височина с дебит 250 литра на секунда . Ако се приеме че имате всички друга параметри на помпата, като при Тесла, то тогава можете да очаквате, при вашия размер на дисковете приблизително 20 литра на секунда. Ето пример за такава помпа, за съжаление няма информация за междудисковото разстояние, макар че другите параметри могат лесно да се определят: https://www.youtube.com/watch?v=Cz7uX9nk5FE
juliang:
Ето друго видео от същите пичове с малко повече инфо: https://www.youtube.com/watch?v=dXcZeC3cGcI
--- Цитат ---Так же в этом тесте был измерен потребляемый ток электродвигателя на холостом ходу и при максимальной нагрузке, который составил ~5,5А и 8,2А соответственно, напряжение сети 380В. Так же была измерена производительность насоса при минимальной подаче и максимальной, которые составили 4,93м3/час, и 45м3/час соответственно. Полный напор при производительности 45м3/час составил 11,62м, при производительности 4,93м3/ч примерно 18-20м.
--- Край на цитат ---
И най-първата помпа на Грундфос която ми попада в селектора по подбни параметри: https://product-selection.grundfos.com/product-detail.sizing-result.html?from_suid=15398857549560616000428855495&pumpsystemid=449950350&qcid=449950428
Таз помпа може да дава 70 кубика на час при 13 метра напор или 25 кубика на час при 30 метра напор при 100% натоварване. Мотора е 5 киловата, но при подобно на клипа натоварване (45 кубика при напор 10 метра) ще консумира някъде около 2 кВт. Вие смятайте колко е 380 волта 8,2 ампера (аз го изкарвам към 3.8 кВт).
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия