Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини
Tesla Turbine
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Радико в Октомври 18, 2018, 08:12:14 pm ---И кое точно е това качество на водната пара което я прави толкова незаменима.
--- Край на цитат ---
Предполагам концентрацията на водните молекули,и тяхното взаимодействие с метала, свойствата на този флуид при високи скорости и капилярният ефект между дисковете, и евентуално електрическия потенциал на водните молекули в парата. Отчасти съм споменал за това тук: http://mazeto.net/index.php/topic,369.msg96288.html#msg96288
Разбира се ако това не ви удовлетворява, спокойно може да прочетете информацията давана от Тесла и сам да си направите заключение, понеже въпрос директно към него, уви ще остане без отговор.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Октомври 18, 2018, 09:20:30 pm ---Таз помпа може да дава 70 кубика на час при 13 метра напор или 25 кубика на час при 30 метра напор при 100% натоварване. Мотора е 5 киловата, но при подобно на клипа натоварване (45 кубика при напор 10 метра) ще консумира някъде около 2 кВт. Вие смятайте колко е 380 волта 8,2 ампера (аз го изкарвам към 3.8 кВт).
--- Край на цитат ---
С цифрите няма спор те показват това което е, но както казахте в един предишен коментар, тези цифри зависят от много фактори. Както от видеото не се вижда как са разположени дисковете (и изобщо какви са) за да мога да направя някакво сравнение с това което е дадено от Тесла.
Благодаря за препратката, понеже тя ми показа турбината под интересен ъгъл. Предполагам конструктивно има съботптимално решение за подаването на водата, което произлиза от окачването на ротора, защо подаваната вода струя вода е направена в долния периферен край на дисковете, и от двете страни, вместо директно към центъра от едната страна. Така флуида прави завъртания на 90 градуса което е определено е събоптимално понеже губи скорост а и допълнително създва турболенция.
Ето тук, малко по-добри характеристики на работа : https://www.youtube.com/watch?v=kgCKdb-vaAY
както и повече информация изобщо за разработката: http://www.teslatech.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=21&Itemid=19 ( изцяло на Руски :) )
Точно, от тази страница се вижда, че човека започва да прави отделни конструктивни решения с лека интерпретация на конструкцията, в предвид неговата специфична изработка. Тук няма, грешен подход, има само начални параметри и показатели и в последствие оптимизация. Например може да доближи дисковете, самите те могат да бъдат по-тънки, отношението на сбора от лицата на работната част към сбора от лицата на отворите по дисковете може да се завиши. В допълнение както сам той казва оборотите са 30% по-ниски около отколкото трябва. Имайки в предвид че центробежната сила нараства с квадрата на оборотите, можете да си представите какво се губи. Но иначе браво на човека, чест му прави, че отделя толкова време за изследвания и пуска тази информация свободно в нета за да подпомогне интересуващите се.
juliang:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Октомври 18, 2018, 08:16:39 pm ---... Ако прочетете документа които съм качил в предишен коментар ще видите, стр 30, изказване на Тесла, където той конструира и въвежда в експлоатация помпа с радиус на дисковете от 45 см (8 диска), като не са споменати оборотите, която нагнетява вода на 105 метра височина с дебит 250 литра на секунда .
--- Край на цитат ---
Хълк пак ще каже че издребнявам, но ...не радиус, а диаметър от 18 инча (или 45 см)
juliang:
Аз чак сега осъзнавам какво е написано ...
250 литра в секунда с мъка се прекарват през тръба със светло сечение ф350. Скоростта на потока в тръбата ще е над 3 м/сек, и съпротивленията ще са значителни - ще губиш 2 см напор на всеки метър дължина, и то при гладка стена на тръбата. За съпротивления в колена изобщо не ми се мисли...
Как по дяволите включваш тръба 350 към устройство с дискове с диаметър 450? В средата на тия дискове трябва да има дупка поне 250 мм, т.е. плътната им (работна) част остава само 10-11 см... Ако направиш отвора по-малък, ще имаш огромни загуби още преди водата да е влезнала между дисковете... Нещо не ми се връзва цялата работа.
Ако някой не вярва - оразмерителни таблици за тръби на ПайпЛайф: https://www.pipelife.bg/media/bg/Files/02_Tehnichesko_proektirane/06_Orazmeritelni_tablici/Hydraulic_Tables_Pressure.pdf
Радико:
Юлияне не разбра ли, че за този човек всеки бълвоч написан на английски и нарочен да е от Тесла вече е неоспорима истина.
А ти погледна ли за органичния Ренкин цикъл
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия