Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини

Tesla Turbine

<< < (42/104) > >>

juliang:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Октомври 17, 2018, 06:04:31 am ---Нека първо да изясним нещо основно. Когато някой говори за енергия и каже "киловат", без да установява времето за което тази енергия е приложена, това по общоприета дефиниция означава 1000 W/s (В/с) или по определението за Watt ( Ват ) = Joule/Second, тоест 1 КW е, по дефиниция, 1KJ/s. Ако някой иска да изрази КВ/ч и каже само "киловат" това е абсолютно грешно.

--- Край на цитат ---

Съгласих се. Да се чете "киловатчас".

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Октомври 17, 2018, 06:04:31 am --- КW/h (КВ/ч) има 3600x1000 W или 3.6 MW (енергия) или по правилно изразено, когато се говори за енергия, 3.6 MJ.
--- Край на цитат ---
3.6 мегавата ... 3.6 мегаджаула. Не е много коректно да изтъкваш моята грешка и да правиш същата в слдващото си изречение. Може би си имал предвид 3.6 мегаватсекунди? :) Но се надявам да че твоята, както и моята грешки са разбираеми за хора които имат понятие от материята, и те ще се сетят какво сме имали предвид.

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Октомври 17, 2018, 06:04:31 am ---Поправка, 300 грама дърва имат 5000 BTU или 5 МJ енергия (не говорим за изгарянето) еквиваленти на 5 МW или 1.4 КW/h ( КВ/ч ).

--- Край на цитат ---
Спора е безмислен, без да се уточни каква е дървесината. Да приемем че и двамата сме прави. Само тия 5 мегавата пак не са на място...  мегаватсекунди може би?

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Октомври 17, 2018, 06:04:31 am ---В другото отношение сте прав, работа има, въпроса е че сте относително независим, а сам от себе си, и правейки нещо разибрате повече за природата около вас.

--- Край на цитат ---
Не ща независимост, при която трябва да мъкна и цепя дърва. Не виждам и как ще помогнем на природата, изсичайки горите. По тая логика ще почна да си отглеждам сам пшеницата и да си гледам домашни животни за мляко и месо... На някой може и да им харесва, но в световен мащаб се вижда, че хората предпочитат да се занимават с високопроизводителен и специализиран труд срещу заплащане, с което могат да си позволят да си купят енергия във вид, който им е нужен. Ток за ел. уредите, гориво за автомобилите, газ за отопление...

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Октомври 17, 2018, 06:04:31 am ---Може би трябва да прочетете предишните ни коментари, мой и на mind, понеже ние дискутирахме и възможността за фазов преход. Ако бяхте прочели приложените документи, или по-обстойно коментарите ми, щяхте да разберете че точно, това е, една от основните, характеристики на ТТ, възможността да прави фазов преход в самата турбина. Частичен или пълен това е друг въпрос. Странно ми е да повтарям това след като толкова е изписано, което ме навежда на мисълта, че не следите темата, понеже другата възможност предполага неразбиране на коментарите, което не мисля че е така. Оставям настрана нежеланието ви четете Англоезични документи.

--- Край на цитат ---
И в конвенционалната турбина може да се извършва фазов преход, проблема е чисто технически - водните капчици разрушават лопатките. Явно едни по-умни хора след десетилетия опити са достигнали до заключението, че е по-добре да имам високоефективна турбина и загуба на енергия след нея, вместо да се правят изключително скъпи и капризни турбини, които биха моги да позволят наличие на конденз в края си. А и както казах - енергията след турбината може да се оползотвори по един или друг начин - въпроса е дали икономически си струва. В момента когенерациите са икономически най-изгодните производства, с КПД достигащ до 90%. За съжаление енергийните мощности строени преди десетилетия не са на места, където има необходимост от топлина. Но нещата малко по малко се променят.

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Октомври 17, 2018, 06:04:31 am ---juliang, не очаквах от вас такова изказване, особено когато наблягате в целия си коментар за измерване на КПД. С едно изречение решихте проблемите на съвременната цивилизация, тоест ефективното трансформиране на енергията на фосилните горива в електрическа. Ако имахме такива генератори със сигурност нямаше да ни трябва турбината на Тесла..
Понеже не е написано точно, че приемам 100 КW да означават 100 KW/h или 360 MJ енергия на изхода на ел. генератора. Уточнявам защо това изказване е грешно.10 литра нафта имат енергийна плътност от 450 MJ (приблизително 45 MJ на литър). С това изказване вие всъщност казвате ,че ефективността на трансформация на енергията складирана в горивото е 80%, при еквивалентни мерни единици (Joule). Извинявайте но това е просто смешно. Например само ДВГ на генератора няма ефективност повече от 25%, на превръщане на енергията на горивото към движение на буталата. Генератора сам по себе си и той има загуби, от 10%, и така слизаме до 22.5%. Няма да споменавам за загубите при триенето, понеже те са минимални. Така излиза че може да се извлече, най-много 101.25 MJ или 28.125 КW/h, и това е по мои предположения. Задълбаване малко в Google показва че даже и аз съм надценил, като средна ефективност се дава от порядъка на 18%: https://generatorgrid.com/diesel/ ( разбира се за да се изчисли това трябва да се превърнат мерните единици в Joules ).

--- Край на цитат ---
А кой е казал че трябва да горим нафтата в ДВГ? На всички е ясно, че ДВГ е крайно неефективен, но предимството му е че е малък. Няма как да качиш котел с турбина в колата, или да го завлачиш на вилата за да си призвеждаш по-ефективно ел. енергия.
И кой е казал, че крайната цел е точно ел. енергия? Говорех за отопление при сравнението й с дървата. Но нищо не пречи да гориш нафта, да грееш пара и да я ползваш в турбина (Тесла или не). Ще се съгласиш, че транспортирането и съхранението на тон нафта е много по-удобно от това на 5 тона дърва. Самото горене на нафтата също е много по-чисто, поддава се много по-лесно на контрол и автоматизация.

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Октомври 17, 2018, 06:04:31 am ---Ами явно не сте видели тези които аз съм посочил, последното е без товар, това е ясно, но вижте предишните. Човека не само че си генерира електричество, но и си го складира в акумулатори и след това си го ползва в домашната работилница. Ето коментара ми: http://mazeto.net/index.php/topic,369.msg92720.html#msg92720

--- Край на цитат ---
Е точно за хора като този имах предвид като казах че се връщаме към пещерите. Не смятам че мога да живея като него. Не случайно живея в панелен апартамент, където имам ток в 99.999999% от времето, имам парно, имам топла и студена вода от крановете без да се налага да мисля дали съм купил достатъчно дърва за зимата и дали съм сложил достатъчно цепеници за да може жената да изгледа сериала на телевизора.

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Октомври 17, 2018, 06:04:31 am ---Ако се завърти с такива обороти  какво ще стане с лопатките, ако издържат на центробежната сила? Тук май нещо нещата не пасват.
Първо няма да издържи на такива обороти, но да приемем хипотетично че ще издържи, на какво ще се дълж по-малката консумация на пара? Ако бяхте прочели динамиката която описвам щяхте да разберете че при добре направена ТТ, консумацията на пара се минимизира от това което в коментарите наричаме "компресирана флуидна (парна) възглавница".
Тук не говорим за турбини с метри в диаметър а в сантиметри. При една домашна установка не е нужна турбина с повече от 15-20 см радиус на дисковете. Комплектността на роторите на конвенционалните турбини си е висока, да оставим на страна проблемите с минимизирането им и как едно такова минитюаризиране ще повлияе цялостно върху конструкцията на конвенционалните турбини.

--- Край на цитат ---

100 000 об/мин не са проблем за съвременната индустрия. Естествено за детайли с малки размери. При турбина с лопатка от порядъка на 1 метър това е проблем, но там вече не е необходима такава скорост. Колкото по-голям е размера на турбината, толкова по-ниска скорост на въртене ти е необходима. Точно като ДВГ - макия мотор на един мотоциклет има нужда от 15 000 об/мин за да изкара 50 конски сили. Но големия дизел на камиона изкарва 500 коня при 2000-3000 об/мин. За корабните ДВГ мощностите са хиляди и десетки хиляди к.с., а оборотите са десетки в минута.
Защо турбините в ТЕЦ-а се въртят с 1500 или 3000 об/мин въпреки големите си размери - ами защото така се опростява конструкцията на генератора, който трябва да произвежда точно 50 херца променливо напрежение.

И в заключение - проблемите на тесла турбината са много. Явно преобладават над предимствата й, поради което не се е наложила в индустрията.
Ще ви помоля да не ми пробутвате теориите за масоните и ильоменантите, дето са скрили това велико изобретение само и само за да плащаме по-скъп ток.
Никой не може да ме убеди, че Ким Чен Ун го е еня за някой извън неговите граници, и че не може да сглоби такава турбина, или че няма един севернокореец който да може да чете английски. Севрна Корея почти няма енергийни ресурси, а също така няма валута с която да си ги купува. Толкоз ли е тъп тоя, че не е минал изцяло на Тесла турбини, захранвани от котли на дърва? Не забравяйте, че все пак те призведоха атомни бомби и направиха и изстреляха балистична ракета, тоест не са на нивото на което сме аз и вие като оборудване и инжинери. Една турбина ли не могат да конструират и направят? Защо не са го направили?

P.S. Ето един преправена турбина (от прахосмукачка като гледам) който си дига сериозни обороти: https://youtu.be/pZUGV_YQpEQ
така че не е проблем да се конструира турбина дори от подръчни материали, която да се върти бързо. Въпроса е колко е ефективно всичко това, и дали изобщо си струва да си правим тока в къщи.

EDM electronics:

--- Цитат на: juliang в Октомври 17, 2018, 10:47:15 am ---
И в заключение - проблемите на тесла турбината са много. Явно преобладават над предимствата й, поради което не се е наложила в индустрията.
Ще ви помоля да не ми пробутвате теориите за масоните и ильоменантите, дето са скрили това велико изобретение само и само за да плащаме по-скъп ток.
Никой не може да ме убеди, че Ким Чен Ун го е еня за някой извън неговите граници, и че не може да сглоби такава турбина, или че няма един севернокореец който да може да чете английски. Севрна Корея почти няма енергийни ресурси, а също така няма валута с която да си ги купува. Толкоз ли е тъп тоя, че не е минал изцяло на Тесла турбини, захранвани от котли на дърва? Не забравяйте, че все пак те призведоха атомни бомби и направиха и изстреляха балистична ракета, тоест не са на нивото на което сме аз и вие като оборудване и инжинери. Една турбина ли не могат да конструират и направят? Защо не са го направили?

--- Край на цитат ---

Това е най-съществения извод за ТТ в цялата тема и е абсолютно верен.
Но не само така стои въпроса с турбините, а и с повечето фантасмагории, които приписват на Тесла.
Например неговата луминисцентна лампа е крайно сложна, с кратък живот и неефективна, да не говорим за вредното й излъчване. За онова време е била, като магия, но днес е изхвърлена на боклука на историята.
По подобен начин е и патента с пренасяне на енергия по въздуха. Да, работи, пренася, но загубите са огромни. Така ли не се намери вече 1 век инженер, който да повтори чудесата на Тесла с пренасянето на енергията по ефира? - не се намери, нали. Ацюковски, Мацюковски и пр., няма такива филми, дебелите жици си висят по стълбовете, а по форумите цъкат, как Сорос и Ротшилд в заговор крият в сейфа на банката технологиите за СЕ.
Ами войните в Близкия Изток биха се обезсмислили, ако имаше такова нещо. Ако някой ги спечели и завладее целия петрол, другия ще извади технологиите за СЕ и ще му обезсмисли завоеванието.

Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против трудовете на Тесла, да те и сега ни служат - променливия ток, трансформатори, генератори и пр. Но така ли не ви стана ясно, че няма как да се появи в Интернет нещо наистина работещо от патентите на тесла за чудесата, за които тук повече от десетилетие се говори. Ако е имало такива патенти, знаете една част от тях не са публично достояние.

В Интернет се помещава само кьорфишека, и докато спорите 1-2-3 десетилетия и той живота минал в гонене на дивото и нереалното. Със и без СЕ живота ще е същия, няма да стане по-леко, защото противоречи на принципите на самия живот. СЕ ще дойде, когато й дойде времето. Но тя и сега я има - атомната енергия. А един слънчев ден, когато това, за което се говори стане факт, то ще му се намери колая да не е безплатно - държавата и бизнеса трябва от някъде да вземат пари, за да съществуват.

GreenHulk:
Слънчевата енергия е фрии. Но хората повече май ги интересува безплатната енергия. :)

А ако имаш безплатна енергия, може да си по-независим. Ако имаш много безплатна енергия, може да си опасен.
Сетете се на кой/кои може да не се хареса това:)
(пиша това извън контекста на текущатата тема)

Сега по темата - имам 18 метални диска около 1 мм. дебелина, около 95 мм диаметър. Ще ми е интересно да ги видя въртящи се със 1000000 оборота в Тесла Турбина - какво е нужно още - кожух и лагеруване.
Тъй като съм си поръчвал тесла турнина изпечатана от 3D принтер, то вероятно със същия файл може да се изрежат детайлите от CNC рутер. Някой готов да експериментира в района на София? И правим замерване - за колко време ще източи турбината 100 литра вода и за колко време помпичка с подобна мощност. Съвсем съм сериозен и не се бъзикам. Нека направим експеримента!

juliang:
Тесла турбина в режим "помпа" и то не с някакъв газ а с вода... нямам търпение да го видя :)
И тези нули за нищо ги нямаш... 1 млн об/мин... имаш ли идея какво означава това изобщо? По периферията на диска претоварването ще е 50 млн. G - всеки грам там ще е равен на 50 тона. 1/100 от грама дисбаланс и всичко ще хвръкне във въздуха. Да не говорим, че самите пластини не могат да издържат такива усилия, независимо от какъв материал са направени.

GreenHulk:

--- Цитат на: juliang в Октомври 17, 2018, 03:46:00 pm ---Тесла турбина в режим "помпа" и то не с някакъв газ а с вода... нямам търпение да го видя :)
И тези нули за нищо ги нямаш... 1 млн об/мин... имаш ли идея какво означава това изобщо? По периферията на диска претоварването ще е 50 млн. G - всеки грам там ще е равен на 50 тона. 1/100 от грама дисбаланс и всичко ще хвръкне във въздуха. Да не говорим, че самите пластини не могат да издържат такива усилия, независимо от какъв материал са направени.

--- Край на цитат ---
Хулио бди зорко!!!:))) една нула в повече съм написъл, няма да правим mass drive все пак:) Make TT, no war! :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия