Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини
Tesla Turbine
epwpixieq-1:
--- Цитат на: dmitarp в Октомври 11, 2018, 12:48:20 pm ---За малки турбини това са десетки, хиляди, дори стотици хиляди оборота в минута, при все че е проста ТТ, балансирането пак е проблем. Това е общ недостатък на всички малки турбини, за да имат голяма ефективност са необходими много-голями обороти.
--- Край на цитат ---
Какво имате в предвид "малки" турбини, моля посочете диаметър на дисковете.
Тесла, с неговите изпитателни турбини е работил при 9000 RPM, теглейки еквивалента на 80 KW мощност (110 конски сили), с размер на дисковете 25 см и 24 паралелни диска и 10 атмосфери на работната пара. Това за вас какъв тип турбина е малка, средна или голяма? Надявам се да сте прегледали посочената преди (в качения документ) информация, защото там има достатъчно материал за размисъл.
Че ТТ може да развие и 100 000 RPM, това е принципно е така, но както казвате при такива екстремни обороти, е необходима висока прецизност. Не че не е възможно, както виждаме, за миниатюрни турбини това се прави и от любители. Не казвам, че има нужда от такива обороти, а само че системата, при прецизна изработка ги позволява, и както казвате мощността нараства с високите обороти, като същото го е казал и Тесла, а ако човек се замисли е логично заключение стига да се осъзнаят основните принципи на работа на турбините. Тесла споменава че турбините са практични за задвижване до 100 КW генератори. Не знам откъде идва тази лимитация, но явно Тесла е имал нещо в предвид.
--- Цитат на: dmitarp в Октомври 11, 2018, 12:48:20 pm ---Затова за малки мощности, се правят друг тип двигатели, а не турбини, другото е компромис.
--- Край на цитат ---
dmitarp, тук ще си позволя да не се съглася с вас, макар че ценя мнението ви. Точно за малки мощности, и според мен най-вече за първичен двигател на малки (домашни) ел. генератори от 0.5-10 КW мисля че ТТ е добре приложима, поради много от характеристиките които изброихме.
--- Цитат на: EDM electronics в Октомври 14, 2018, 09:28:33 pm ---За какъв чеп може да послужи тази ТТ?
--- Край на цитат ---
EDM electronics, надявам се посоченото по горе да ви даде идея. Ако имате възможност, прочетете приложения документ, ще бъде най-малкото интересно четиво за вас, а може би ще ви бъде и полезен за осъзнаване на виждането на Тесла, че това, според него, е най-"великото" (думата не е точна но дава престава за отношения на качество) от всичките му изобретения.
Аtos:
Лелеее, споровете са грандиозни, на всичко отгоре влизат в критична фаза?
Обосновките на мнения са изложени, теорията се бистри...
Хайде сега, някой да обясни на мен и на всички останали лаици възможността за практическото приложение на турбината на Тесла?
Не искам да задълбаваме в сложни "флуидни" терминологии, представете си, че съм нещо като...краен клиент и трябва да ме убедите да предпочета продукта?
С по-малко енергия получаваме повече?
След определени обороти не е нужно да влагаме повече енергия?
Вложената енергия върши повече работа (в пъти) от която и да е друга турбина?
Кое от всичките е вярно?
Защо е толкова пяна по устата за изобретение, което никой от пишещите не е репликирал?
Една водородна клетка да не е много по-проста за изработка?
Или клетка на Джо?
Когато става дума за обсъждане на устройство, изобретено преди много години и без "ноу-хау", желателно е поне един от пишещите да го е правил (или поне тествал лично)...или греша?
Кадуцеус, всичко, което пишеш може и да е така, но ако нямаш лични наблюдения в личен опит, сам изпадаш в толкова презираната от теб категория "теоретици без практика".
Как можеш да убедиш аудиторията, че месинговата и стоманената турбина се различават по функционалност, след като нямаш лично физическа констатация в ефективността, базирана на личен експеримент, който би показал?
mind, имаш познания по класическа хидравлика, но не забравяй, че Титаник е построен от инженери, а Ноевият ковчег - от аматьори :D
epwpixieq-1, изложението ти ме...побърква направо!
Има логика в обяснението на процесите, но докато стигна до крайния стадий, губя нишката...
Няма ли кой да се хване да я направи тая турбина, най-после, бе? Пък след това да покаже?
juliang:
Atos, за Кадуцея изследването с ляв показалец върху видео от работата на даден уред е достатъчно...
За съжаление дори и някой да изработи една (или и двете) турбина/и, измеранията ще са горе-долу на това ниво. Не веднъж съм имал такива проблеми с инвеститори, които искат да знаят колко е мощна една горелка. На теория нещата изглеждат прости, но реално всичко е свързано, и факторите са много. Ти му казваш че си вкарал примерно 100 литра нафта и си ги изгорил, но той твърди че мощността не е като на друг котел, който гори същите 100 литра. И понякога е прав - един път водата която се вкарва е студена, другия път е по-топла. Или през комина единия път излизат изгорели газове със 120 градуса, а на другата установка са вече със 180 градуса... Вкараната енергия е еднаква, но получената енергия е различна.
caduceus:
--- Цитат на: atos в Октомври 15, 2018, 03:11:52 am ---========
Кадуцеус, всичко, което пишеш може и да е така, но ако нямаш лични наблюдения в личен опит, сам изпадаш в толкова презираната от теб категория "теоретици без практика".
Как можеш да убедиш аудиторията, че месинговата и стоманената турбина се различават по функционалност, след като нямаш лично физическа констатация в ефективността, базирана на личен експеримент, който би показал?
==========
--- Край на цитат ---
Естествено че имам практика в областта, с това се занимавам професионално от години. Не говоря неща които не съм потвърдил лично и експериментално - в случая енергийното катализно действие на някои материали и сплави, използвани в конструкцията на насочващи елементи и тръбни стени при завихрен динамичен поток, фундаменталните разлики между центростремителното и центробежното движение, флуидните процеси при откъсване и управление на граничния слой, биодинамичното движение по две оси в тръба и при свободно течение и т.н. Напомням за който не е наясно, че още преди години съм създал методика за направа на сърцевина на имплозионни тръби и съм я публикувал тук. Тествал съм на живо с различни дебити и налягания и съм видял лично кое как е, практически. Затова имам право да говоря по този въпрос, за разлика от колегите - наистина само теоретици.
Не съм правил ТТ, но виждам и разбирам неща които са далеч от средното ниво на аудиторията, затова си позволявам да коментирам. Но и това ще стане, разбира се. Съвсем друг е въпросът, дали ще покажа тук нещо - защото човек трябва да си цени труда и да не се занимава с предварително обречени каузи, например обучение на неготови за това хора :)
Успехи!
Аtos:
Ако хората са "готови", те няма да чакат твоето обучение, а ще се самообразоват сами, това значи да си готов - да искаш да приемеш познание отвъд закостенелите граници!
Разбира се, че имаш право да говориш, всеки има право да изкаже своя възглед.
Бих се радвал, ако приложиш личните си виждания и разбирания в изработката на въпросната турбина, за да се покажат практическите резултати!
Сигурен съм, че някои съфорумци (които вече имат "технологичната база") биха се включили в подобен проект с изработката, стига да получат спецификация за детайлите?
Самият факт, че досега не съм виждал от теб опит за коопериране с други членове на форума - откровени техничари, някои дори майстори (извинявам се предварително, ако е имало разни договорки на лични), говори, че си малко единак, не мислиш ли?
Да, много от съфорумците не споделят твоите възгледи и схващания, други тотално отричат всичко, с което се занимаваш (според мен си доста напред), но пак егото ти доминира и ти го знаеш, разбира се ;D
Да, това е точно, каквото си мислиш - опит за провокативна манипулация (не страдам от синдрома, че съм най-умният на света и няма да го разбереш) ;D ;D ;D ;D
Ти си с топката...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия