Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
Стехиометрично число за водорода и приложение в ДВГ
mzk:
Грешим грешим... Много грешим.. :D
Информацията някои хора са я събрали- под носа ни е. А ние разсъждаваме. Под носа- линковете в горната част на форума. В тях- нещо друго.
koce93:
Много съм благодарен за събраната информация и за положения труд. Само че там всичко е на Англииски, а аз съм Българин и съм учил Немски език. Преди демокрацията Англииският език беше табу и се изучаваше на много малко места. Така че тази информация ми е мъгла. Ше се радвам на повече информация на Български език.
Петър:
--- Цитат ---The 1.6 litre engine capacity is drawn into the engine when two revolutions are completed. So, 1.6 litres will be
taken 1,250 times per minute. That is exactly 2,000 lpm. But only 4% of that volume needs to be hydroxy gas
and the remaining 96% can be air. So, the amount of hydroxy gas needed per minute is 2,000 / 25 which is 80
lpm of hydroxy. This figure is definitely of the right order as indicated by the actual experience of people who
have run engines on hydroxy gas.
--- Край на цитат ---
mzk:
Най-интересната информация можете да намерите в FAQ секцията на Smack's бустера (в сайта). Искам да напиша повече за оксиводорода, а не да бистрим и нищим едно по едно.
Мисля, че няма да е лошо да се съберем и да направим едно българско ръководство (или някаква форма на помагало) за водородни приложения и самия водород.
vlindos:
--- Цитат на: koce93 в Април 01, 2008, 02:47:16 pm ---Погледни на 23 и 24 страница и не искам да те разочаровам, но пише за 1.6 л. двигател при 1250 об./мин. са необходими 80 л./мин. газ, а за 0.25 л.- 17 л./мин. газ.
--- Край на цитат ---
Не искаш, но ме разочарова >:(
Затова се залових да търся още данни.
Достигнах до изводите, че сметките в книгата са грешни, а именно тези изходни 4% на запълване на двигателя. Никъде не пише как са стигнали до този извод. За изходни дани взех пак двулитровия двигател който гори 1 литър бензин за 1 час на свободен ход... излиза, че се запълва 0.001 % от от обема двигателя с бензин при пълен оборот. Запълване 0.001% срещу 4% ???
Като междинно твърдение ще кажа още веднъж, че сметките в книгата произлизат от грешни данни, а имено от тези 4% на запълване. И според мен те идват от факта в книгите (и в първата книга за водород от първия пост) който се среща из интернет, а именно:
1 л водород съдържа 10 КJ енергия
1 л бензин съдържа 3010 КJ енергия
Както ще видите от приложения spreadsheet това е горе-доле обяснението при което 4% водород са нужни за горенето на двигателя.
Обаче :D....:
Наскоро БМВ излязоха с новата "водородна" седмица (6 л двигател). Из интернет пак пише, че резеорва на тази кола който е 30 галона може да я приведе в движение за около 135 мили. Нека да споменем че максималното число на компресия на водорода до течно състояние е 848 пъти (пак от интернет) въпреки, че камери за задържане на такава огромна компресия трудно ще се направят и хората из книгите говорят по скоро за 240 пъти фактор за свиване. Тогава ако приемем, че колата изминава тези 135 мили при 80 км/ч с 2500 оборота средно.... следва, че водорода е не повече от 0.2 % от двигателя при 1 оборот.
От тук следва, че разликата във енергиите на водорода и бензина е около 20 пъти.
Разликата между теорията и действителноста идва от разбирането на различните изходни данни за сърдържанието на енеригя във водорода. Както споменах горе спрямо първата книга за водорода, той има около 3000 пъти по-малко енергия от бензина в газообразно състояние. Във следващата от книгити за водорда (втората книга за водорода), която е посветена на изпозлването на водород в двигателя - има следното твърдение, че при окисление на 300 мл водород в газообразно състояние - горене - се отделя 3 kJ енергия, а при 17 мл бензин - 3.5 kJ. Това означава, че при двигатели с вътрешно горене (горене с кислород ) разликата в отдадената енергия е 20 пъти.
3000 с/у 20 ?
Всички сметки са в приложения spreadsheet.
Очаквам мнения ? ;D
И най-вече от хора, които пригаждат своите реактори към двигатели. Виждам от форума, че това е Тони. Нека той да каже колко л водород произвежда и какъв двигател захранва с него (колко оборота / вместимост).
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия